Винарски съдове - избор и обработка на нови дървени съдове

( Votes )
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
При преработката на гроздето и производството на вино в домапши условия се използват различни съдове: дървени (каци, бъчви, бурета), пластмасови (кофи, бидони, фунии), емайлирани (кофи, тенджери), стъклени (дамаджани, кани, бутилки). Трябва добре да се запомни, че в никакъв случай не бива да се използват железни и поцинковани съдове. Киселините на гроздето и виното разтварят желязото и цинка, част от които преминават във виното и освен че са вредни за здравето на човека, предизвикват помътнявания, някои от които трудно се отстраняват.
За производството на здрави и качествени вина от голямо значение е ползването на здрави и чисти съдове. Някои стопани прилагат вредната практика след изпиване на виното да не си измиват бъчвите, а ги оставят с утайката, като се мотивират, че това е „майка", която подобрява виното от следващата реколта. Това не бива да се допуска в никакъв случай. Останалата на дъното утайка има органичен състав и представлява благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми, причиняващи цветясването и оцетното вкисване, а така също и за развитие на плесени. По този начин бъчвите се инфектират и стават източник на зараза за виното. За да се предотвратят тези болести, след изпиване на виното или наливане в бутилки бъчвите веднага се измиват. Първо в тях се наливат в зависимост от обема 1-2 кофи вода за разреждане на утайката и се излива. След това се измиват с еднопроцентов горещ разтвор на сода за бъчви. Изплакват се 2-3 пъти със студена вода. Обръщат се с отвора надолу, за да се отцеди водата, и се напушват със серни ленти.

Подготовка (обработка) на нови дървени съдове

Новите дървени съдове (каци, бъчви и бурета) придават на виното тръпчив вкус и неприятен мирис на дърво. Това налага преди използването им да се обработят. При домашни условия е лесно приложим следният начин. Съдовете се пълнят с вода, която се подменя през ден в продължение на 8-10 дни. Водата от последното зареждане трябва да бъде бистра, безцветна и без вкус и мирис на дърво. След това в съда се наливат 20-30 литра (в зависимост от обема) гореща вода, в която предварително е разтворена 0,5 кг сода за бъчви. Бъчвата се запушва и се търкаля в продължение на 20-30 минути. През това време се обръща на едното и на другото дъно, така че разтворът да облее цялата вътрешна повърхност. След това разтворът се излива още докато е топъл. Съдът се изплаква първо с гореща вода, а след това 2-3 пъти със студена вода. Обръща се за отцеждане на водата и се напушва. Така обработен, съдът е готов за ползване.

Източник: Д.Цаков "Производство на домашни вина и ракии"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Винарски съдове - избор и обработка на нови дървени съдове - 4.0 out of 5 based on 6 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: