Технологични характеристики на гроздето като суровина за производство на вино

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Технологичните качества на гроздето са специфични за сорта и са постоянни при дадени условия. Под влияние на факторите почва, климат и агротехника на отглеждане те могат да варират в определени граници.
Познаването на сортовите особености и изменението им под влияние на външни фактори ще позволи производството на грозде с високи технологични качества - основа за производство на вина с добри вкусови качества. Това е от голямо значение при производството на домашни вина, тъй като стопаните сами си произвеждат гроздето.
Технологичните качества на гроздето обхващат механичния състав, химичния състав и биологичните особености на сорта. Въз основа на многогодишни продължителни изследвания и вековен практически опит е установено, че винените сортове се характеризират с малки гроздове и дребни зърна. От решаващо значение са и биологичните особености на сортовете и по-специално продължителността на вегетационния период и натрупването на захар. В това отношение сортовете се разделят на ранозреещи, среднозреещи, късно и много къснозреещи. От отглежданите у нас промишлени винени сортове грозде в групата на ранните спадат Шардоне и Траминер розов.
Гроздето им узрява в края на август и натрупва висока захарност. В групата на среднозреещите сортове спадат Алиготе, Совиньон, Памид, Мерло, Каберне совиньон и Ризлинг. Гроздето им узрява в първата половина на септември и също натрупва висока захарност. Гроздето на къснозреещите сортове (Гъмза, Червен мискет, Ркацители и Димят) узрява през втората половина на септември и натрупва достатъчно захар за производство на качествени вина. В групата на къснозреещите спадат сортовете Мавруд и Широка мелнишка лоза. Гроздето им узрява през първата половина на октомври. Натрупва достатъчно захар само в южните лозарски райони на страната (Асенов-градски и Мелнишки).

Източник: "Производство на домашни вина и ракии"ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Технологични характеристики на гроздето като суровина за производство на вино - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: