Има ли мързеливи мравки

( Votes )
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

Учените са забелязали, че мравки са склонни да се специализират в работни места в рамките на техните колонии. Биологът Анна Дорнхаус в университета в Аризона искала да знае, дали това прави мравките по-ефективни, или по-малко ефективни.

  В лабораторията си, Анна Дорнхаус има скални мравки. Тя се опитва чрез серия от опити да проумее как работят. В един експеримент, цялата колония са принудени да преминат към ново изкуствено гнездо. Някои мравки се оказват специализирани в носенето на ларви - това е единстената работам която направили.

 

 

 

Но имало други, които носели ларви, а също така заели и други работни места, в друг момент. Когато тя ги сравнява Дорнхаус смята, че мравки, които не са специализирани в нещо извършват работата си по-бързо или по-добре от другите мравки. Основно, мравки, които се специализират не са по-ефективни, отколкото мравки, които вършат всякаква работа.

И когато специализираните мравки не са на работа, те не правят нищо. Над 70% от населението на мравуняка не е активно във всеки един момент.

Така че това, което се случва? Дали просто някои мравки са само мързеливи?

Не точно. Анна Дорнхаус смята,че трябва да има полза от това, просто  - ние просто не знаем каква е тя.

 

 

 


Има ли мързеливи мравки - 3.5 out of 5 based on 8 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: