Безглутенови зърнени храни и брашна за печива и хляб

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
БАДЕМ
Ядките на сладкия бадем се ядат цели или смлени на брашно, което се използува в пекарната и сладкарската промишленост. Бадемите съдържат 17 % протеини, 54 % масти, големи количества калций, други минерали, като и витамини от групите Е и В. Не бива да се приемат наведнъж количества по- големи от 230 гр. Сладкият бадем не бива да се бърка с горчивия, който в по- големи количества е отровен.

СЛАДЪК КЕСТЕН
Съдържа само 2 % протеини, но има най- високо съдържание на захари между ядковите. Добър източник е на калий, калций, магнезий, както и на малки количества витамини от група В. Кестеновото брашно може да се използува като добавка в други брашна за приготвяне на хляб, сладки, кексове, супи.

ПРОСО
Съдържанието на протеини е 10 %, а това на желязо е най- високо между всички зърнени. Много добър източник е на калий и магнезий, съдържа ниацин, както и малки количества витамини от група В. Може да се използува като добавка към брашното за приготвяне на безглутенов хляб.

ОРИЗ
Кафявият ориз съдържа почти изцяло въглехидрати, протеини- 7, 5 %, както и малки количества желязо, калций, и витамините ниацин и тиамин. Чрез отстраняване на външната му обвивка се добива белия ориз, но това води до загуба на витамин В1. Оризовите трици са много добър източник на диетични фибри. Водата, в която е варен оризът също съдържа витамини.

СУСАМ
Сусамът съдържа 40 % масти и 18 % протеини. Той е много богат на калий, калций и желязо, както и на ниацин. Мастите в сусаменото олио са 44 % от полиненаситен тип. Сусамените семена трябва да се изпекат леко или сварят преди да се използуват при приготвянето на хляб или кексове. Някои предпочитат сусаменото олио като подправка на храни и салати.

СОЯ
Има хора, които намират соята трудно смилаема и горчива.
Някои проучвания показват, че 15 % от болните с Целиакия не могат да приемат соя!
Соевите зърна имат много добра хранителна стойност- 30- 35 % протеини, 15- 30 % въглехидрати, 13- 24 % масти. Черните соеви зърна притежават най- високо съдържание на протеини, докато жълтите са най- богати на масти. Соята е добър източник на калций, желязо, фосфор, натрий, калий, витамините Е, В1, В2, В5.
Соя сосовете се приготвят от ферментирали соеви зърна, смесени с пшенично брашно и по последната причина не бива да се употребяват от болните с Целиакия.

ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

анжелфире.ком


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Безглутенови зърнени храни и брашна за печива и хляб - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: