Пречат ли ви кофите за боклук?

( Votes )
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 

Контейнери за смет

Нямам идея как е при вас и как е в цяла България, но там където аз съм била и където живея, се натъквам на поредната мислица – недомислица.

Нека започна от зората на проблема. Демокрацията ни завари с ония големи метални контейнери с шест отвора тип капак, където всеки блок спокойно успяваше да побере това, което му е излишно или за боклука. Толкова големи, че бе трудно да бъдат откраднати или разместени от гаменчета и затова си стояха чинно по местата. Понякога имаше изненади от внезапно изникващи през отвора клошари малко преди да изсипеш боклука на главата им, но всичко бе наред.

После се появиха контейнерите на колелца или с педал за отваряне – метални, нови и лъскави и определено клошарите рахатясаха. Работния им процес бе улеснен, а подпийналите младежи се забавляваха да ги разместват, да се гонят с тях, да ги обръщат или орисуват. Но дойде ерата на разделното събиране. Пръкнаха се цветни контейнери, с приветливи надписи и табели оказващи кое къде да хвърляме. Ура – вече сме цивилизовани хора! Е, цивилизовани докато се препълнят металните контейнери и не започнат да се мятат торбички с всякакво съдържание в съседните. Но и това не е болка за умиране.
{loadpositio ad}
Но ето, че някому хрумна да премести кофите за боклук на удобни за камиона събиращ сметта места. Започна се едно дълбаене на тротоарите, заграждане и подготовка. Хубаво! Ама... стигнахме до ама-то.

Чудя се кой умен мозък, решил да дълбае тротоара, не прецени мястото, което остава за минаване? И фактът, че се минава само ребром пак мога да приема ако поне ограденото за целта място бе съобразено с броя и габаритите на контейнерите за боклук. Примерно има 2 метални кофи + 1 жълта + 1 зелена, на практика 3 от изброените кофи се побират в ограждението, а четвъртата на тротоара някъде наоколо!!! Ама наистина вече ми писна от мислици – недомислици. Никой даже не си направи труда да измери необходимото разстояние.

контейнери за смет пречат

Но моята търпимост и това би могла да приеме, ако не възникваше въпросът с уличното движение. По неразбираема за мен логика контейнерите за смет са сложени на такива места, че убедена съм благодарение на тях ПТП-тата в градовете със сметосъбиране от този род са се увеличили двойно. Излизайки от пресечката за да успееш да видиш идва ли кола на главната улица трябва да изкараш колата си почти до половината шосе. Предполагам всеки уважаваш себе си жираф би успял да покаже главата си през прозореца и да види над или пред въпросните кофи, но и той ще бъде застрашен да бъде обезглавен от връхлитаща по главната улица кола. Общо взето нещата с неправилното и несъобразено разполагане на кофите за смет докараха шофьорите до там, че излизайки от такава уличка с никаква видимост поради разположените контейнери можеш само да се прекръстиш и да дадеш мръсна газ и чупка във волана. Колкото и да се пънеш няма начин да видиш иде ли някой отгоре ти.

Продължавам да си бъда наивница и да си мисля, че има някой или нещо, което мисли за движението по пътищата, като се грижи да „посажда” пътни знаци където е необходимо /понякога където и не е/, да подновява маркировките по асфалта и тем подобни. Надявам се безумието с тупнатите където им падне на отдел „Чистота” кофи за смет да бъде заличено и коригирано, пък било то и за пореден път едни пари да отидат ей така зян.


Силва Коен

 

чудеса.нет


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Пречат ли ви кофите за боклук? - 4.6 out of 5 based on 14 votes
Коментари (4)
Да
4 Сряда, 30 Септември 2009г. 16:15ч.
Иван
Преди известно време, когато ги изкараха цветните, за да не ги слагат до старите, защото така хората щели да се насочат към новите (!), бяха сложили няколко точно до кръстовището на такава уличка при нас. Това преля чашата (една кака си паркира джипа точно на тротуара на това място). След възпитано предложение и дълго заяждане след него дойдоха и ги преместиха по мое настояване. Така, че, ако нещо Ви дразни си го кажете. Нека им развалим настроението, за да мислят следващия път!
Това е България
3 Сряда, 30 Септември 2009г. 14:21ч.
Genoveva

В белите държави няма кофи за боклук - те са в подземията на сградите! Това лято имах презокеански гости, които бяха безкрайно учудени, че кофите ни за боклук са на платното, а колите по тротоарите!!!! Но, това е България?!!!
съгласен
2 Сряда, 30 Септември 2009г. 13:59ч.
Genoveva

"Излизайки от пресечката за да успееш да видиш идва ли кола на главната улица трябва да изкараш колата си почти до половината шосе." - всеки ден правя това на ул. "6ти септември" и бул. "Патриарх Евтимий". И псувам, псувам... Абе нашите защо не вземат да препишат от големите европейски градове - там въпроса как е решен. Да, ама нали трябва да се изпълняшат обществени поручки на неслучайни фирми...
Naistina e mnogo tapo
1 Сряда, 30 Септември 2009г. 12:35ч.
Petko
Misleh da pi6a po tazi tema ot mnogo vreme...
Ot ob6tinata, proektantskite organizacii i izpalnitelite na remontnite po Sofiiskite ulicie e kraino vreme da vzemat merki i prestanat s tazi glupost ... Nedopustimo e na ulici i bulevardi na koito se pravi cjalosten remont (posledno se jadosvah na Simeonovsko )da ne se pomislja za tova.Napraktika pe6ehodcite njamat trotoar ,a kolite se butat s 90 km v lenta i malko ...
A kolkoto do horata sabira6ti konteinerite njamam dumi .Zarjazvat kofite za bokluk kadeto im padne

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: