Шестте фази на важния проект!

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Ентусиазъм
Това е интересен период – всички са екзалтирани, търчат насам – натам и си правят записки и отметки, които после обезателно ще загубят. Много характерно е за тази фаза желанието да услужат я с молив, я да ви донесат кафе. Усмивки и надежди наоколо.

Разочарование
Лидерът, избран единодушно, за нищо не става. Другите си правят оглушки и се скатават и то е ясно само вие имате ясно и правилно виждане върху бъдещето на проекта. Все пак никой не зачита вашето мнение.

От първоначалния апломб няма и следа. Все още има желаещи да услужат с молив, но никой не пита да ви донесе ли кафе. Всички са сериозни.

Паника
Лидерът държи за пореден път насърчаваща реч, в която говори за обединение, край на споровете и колективна работа. Ясно – колективът се е прецакал. Вече има сформирани поне два враждуващи лагера и си подливат вода с финес и служебна усмивка. Проектът се очертава да се провали. Тези последни напъни няма да го спасят. Чуват се изречения „Казах ви аз, че така ще стане”, но така и не става ясно кой кога го е казал и на кого. Колективът жужи и всички са делово сериозни и концентрирани.

Търсене на виновник
За оставащото до крайния срок време няма как да се завърши проектът. Провалът е сигурен. Всеки за това говори. Виновни, разбира се са тези, които не влязоха в ничия враждуваща групичка и не положиха усилия да подлеят вода на другите. Изключително емоционален момент – всеки гледа да демонстрира и опосвести приятелството си с останалите, за да не „изгърми” по грешка. Усеща се превъзбуда, летят критични погледи и спотаени въздишки.

Наказване на невинните
Виновник е намерен. Вина няма как да му бъде вменена, но и той няма как да докаже, че е невинен. „Линчът” е публичен и „жертвата” се отлъчва демонстративно от колектива. Фактът, че наказания никак не изглежда нещастен леко разваля удоволствието от ситуацията. Колективът пак се чувства като едно цяло.

Похвала и награждаване на неучастващите
Проектът е завършен. Не го бива много, според някой е напълно провален, но все пак има резултати за отчитане. Раздават се награди и похвали, на всички не взели участие в неговото проваляне. Екипът се усмихва фалшиво и мята погледи на лидера тип „няма да те изберем повече”, всеки очаква похвали и се скъпи на такива. Все пак – Честито!

Давайте следващия проект, моля!

Силва Коен


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Шестте фази на важния проект! - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: