Темида май е полудяла - за 4-ма убити – 5 години затвор!

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Шофираш ли знаеш, че инцидент може да стане колкото и внимателен да си. Дори и да спазваш правилата и да караш безупречно, понесъл подигравките и свирканията на бързащите колеги може някой да се бухне в теб или ти за секунда невнимание да направиш белята. Въпроса е колко човешки и достойно ще постъпиш след това си мисля аз. Дали ще слезеш от колата и ще се опиташ да помогнеш на пострадалите или ще дадеш мръсна газ и ще опиташ да се скриеш.

Според мен и съда трябва да има в предвид достойното поведение на причинителя на произшествието и това да бъде смекчаващо вината обстоятелство.

Но новина от днешната преса силно ме озадачи и разбуди негодуванието ми:

Пловдивският окръжен съд осъди 22-годишния Аспарух Донков на 5 години затвор, както и лишаване от право да управлява МПС за 7 години. Младежът бе признат за виновен, че на 27.06.2008 г. на главен път Пловдив – Карлово е нарушил правилата за движение, с което е причинил смъртта на 4 /четирима/ човека и е избягал от местопроизшествието.

През онази юнска вечер подсъдимият управлявал "Фолксваген Пасат" и заедно със свои колеги се прибирал от Пловдив, където работели в строителна фирма.В близост до село Калояново Донков предприел неправомерно изпреварване, но тъй като в насрещната лента наближавал автомобил, той рязко се опитал да се върне, колата поднесла и се забила в "Опел Корса", в който пътували четиримата мъже – трима от тях затворници, работещи във фирма за паркет в село Дъбене, а четвъртият – служител на фирмата, който всеки ден ги прибирал в затворническото общежитие.

При удара четиримата получили тежки травми, вследствие на които настъпила смъртта им, а подсъдимият през това време избягал от местопроизшествието, скривайки колата при свой познат в село Бегово. Дошлите на местопроизшествието полицаи намерили регистрационната табела на фолксвагена, която при удара била паднала, по-късно открили колата и арестували младежа.

Освен затвора подсъдимият е осъден да плати на близките на загиналите общо 680 000 лв. кръвнина. Грубо разгледано това е по 170 000 за всеки загинал при инцидента. Мисля, че за всички е ясно, че след като въпросния Аспарух Донков е избягал от местопрестъплението то ще направи всичко възможно да не плати отсъдената кръвнина, а и никак не ми се вярва да има възможност да я плати, дори и да иска.

Няма начин да не сравня тази присъда с нашумелия случай на фигуриста Максим Стависки, който за един убит човек и един в кома бе осъден да лежи 2, 5 години и да заплати на родителите на убитото момче по 120 000 на всеки. Явно Темида хич и не е сляпа и безпристрастна и има двояки закони за извършителите на престъпление. Като пак подчертавам, че за мен бягството и криенето от правосъдието си е утежняващо вината обстоятелство.

Значи за един убит – 2, 5 години затвор, за 4 убити – 5 години лишаване от свобода. Тази математика ми е напълно неразбираема. Тези сравнения ме навеждат на мисълта, че ако Стависки не се беше напъвал да става известен и не бе станал олимпийски шампион то щеше да получи много по-крехка присъда. Е явно имаме пак странни разбирания за благодарност към прославили името на България.

Та в крайна сметка излиза, че докато караме трябва да се молим да не ни блъснат или ако все пак Господ е решил да ни стовари това нещастие, то да молим да ни блъсне някой известен и богат, който да разбуни духовете на медиите, та да има някаква справедливост в присъдата и най-важното добро финансово обезпечение за близките ни.

Карайте внимателно!


Силва Коен


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Темида май е полудяла - за 4-ма убити – 5 години затвор! - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Коментари (2)
Лоши закони!
2 Петък, 29 Май 2009г. 15:33ч.
Анонимен
Всичко е заради лошите закони, реално за това трябваше да получи 15 години затвор, което пак е малко за 4-ма убити, при това е избягал и е скрил колата. Но заради дупка в закона, която му позволя "кратка процедура" неможе да получи под минимума определен от закона, а именно 5 години, съда му дава 4 и 9 месеца, от които му преспадат два, които е бил в ареста, а и реално ще ги лежи при лек режим, т.е ще има отпуски, ще може да работи навън.. изобщо все едно не е в затвора изобщо.. Но освен това и до ден днешен си е на свобода, ходи си по кафета, смее се, искал даже да се жени.. не проявява никакво съчувствие, пълен социопат.. освен това по закон изобщо не е трябвало да има книжка, защото няма завършен и 4-ти клас.. но пак заради дупка в закона, нещо заради малцинствата е получил книжка.. нищо че има сумати фишове и актове след това, бил е арестуван и за кражба.. вижте само за какъв ИЗРОД става въпрос, но "закона е такъв, това е максималното, което можем да дадем.." при това всичко се мота точно една година и този още е свободен като птичка.. реално в последният момент може и да избяга, колко му е..

А колкото до тия фантастични суми, дето ги цитирате, и една стотинка не е дал и няма и да даде, защото няма нищо на негово име, и да е имал всичко е прехвърлено на роднини, така че нека някой му вземе нещо..

Максим Ставински, поне е извикал помощ не е избягал, опитал уж да помага.. а и реално само една жертва има, осакатеното момиче все пак е живо.. тук това са четирима човека, четерима мъже, които имат жени деца, възрастни родители, това за 4-ри семейства, които са напълно разбити психически и финансово..

.. ТОВА Е БЪЛГАРИЯ! Как човек да остане да живее тук!?
Темида - в България тя е мутант!!!!
1 Петък, 27 Март 2009г. 08:20ч.
Genoveva

Има ли правосъдие в България?! Катеторично НЕ.Аршина е различен за всеки.За този младеж убил 4 човека само 5 години затвор - без никаква кръвнина или компенсация - за Максим Ставински -има ли смисъл да коментирам присъдата му?До кога и в съде ще сме СВОИ и НЕ-СВОИ?!

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: