Спасете очите си

( Votes )
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 

Oчите са първото нещо, което хората забелязват у вас.

В съвременния свят очите са натоварени изключително много. Именно чрез тях ежедневно приемаме 80% от информацията, която получаваме. Нашите очи са в значителна степен изложени на вредните въздействия на околната среда:

радиация, замърсен въздух, цигарен дим, ултравиолетово слънчево излъчване, компютърно и телевизионно екранно излъчване и т.н. Ето защо те се нуждаят от ежедневна грижа.

Според мнението на офталмолозите, самият екран на компютъра не е вреден. Опасност за очите представляват непрофесионално направените компютърни програми.
И какво се случва? Очите се напрягат при следенето на непрекъснатото трептене на светлинните лъчи. Обикновено ние мигаме по 20 пъти в минута. При това слъзните жлези реагират като овлажняват роговицата. А когато гледаме неподвижно екрана, тогава ние мигаме 3 пъти по-малко. Очите стават “сухи”, появява се усещане за парене. Специалистите съветват да се помага на очите, като се създава изкуствено овлажняване на роговицата.

Ето няколко упражнения за това:

За 30 секунди, мигайте бързо с очи, като през това време се взирайте пред себе си. Повторете това 3 пъти.
Затворете очи и въртете в кръг очните ябълки – от ляво – на горе - от дясно – на долу. Старайте се да не мигате. Повторете това 4 пъти.
Оптималното разстояние между очите и обекта на излъчването е 33 сантиметра.

Обаче мониторът на компютъра обикновено е отделен на повече от 50 сантиметра, а това създава допълнителна натовареност, чието пряко следствие е късогледство.
След 3 – 4 часова работа с компютър е необходимо да се даде почивка на очите.

И за това:
Ако имате очила, то тогава ги свалете. Приближете се до прозореца, изберете си в далечината някакъв обект и се постарайте да го разгледате. След това отпуснете очи. Повторете това няколко пъти.
Затворете очи. Покрийте ги с длани и постойте в пълна тъмнина най-много минута. Старайте се да не мислите за нищо.
Осветлението в стаята, където стои компютъра, не е задължително да бъде прекалено ярка или бледа. Източникът на светлина трябва да се прикрие така, че да не попадат сенки върху монитора. Седнете най–удобно така, че бедрата ви да бъдат успоредни на пода.
Не забравяйте, че очите изразходват една четвърт от цялата нервна енергия на организма. Пазете ги!Предлагаме ви простички рецепти за намаляване на умората:

Успокояващ и освежаващ компрес за очи:
Този компрес е възможно да се направи в обедните почивки на работа или при завръщане в къщи. Отрежете няколко резенчета влажен картоф и ги сложете върху затворените си клепачи. Отпуснете се. След 5 минути свалете компреса.

Бърз способ за отнемане умората на очите. (за тези, които не ползват козметик)
Няколко пъти намокрете очите си с хладка вода от чешмата. Притиснете с пръсти клепачите и седнете за няколко минути, стараейки се да не мислите за нищо.

Освежаващ компрес:
Полезно е да се прави ежедневен компрес на очите със силна отвара от чай. Очите не само ще си отпочинат, но и ще заблестят, а бръчиците ще се изгладят.

Следвайки няколко полезни съвета Вие ще можете да поддържате очите си в тяхната най-добра форма. А тези съвети са:
▪ Създайте си навика да започвате деня с измиването на Вашите очи със студена вода, за да могат те да са напълно почистени и стимулирани.
▪ Не четете на слаба светлина; светлината трябва да идва отпред или от горе.
▪ Не четете повече от два часа. Давайте почивка на очите си като слагате дланите на ръцете си върху тях и ги закривате от светлината.
▪ Не търкайте или разтягайте кожата под очите си – тя е много деликатна и лесно ранима.
▪ Използвайте възможно най-малко количество кремове за очи и внимавайте да не проникне крем в очите Ви. В случай, че проникне, измийте веднага с вода. За тази зона ползвайте околоочна козметика.
▪ Храната Ви трябва да съдържа достатъчно количество витамин A (например в житните растения, целината, мазната риба, жълтъка и черния дроб/. Ако очите Ви сърбят, сълзят или са силно зачервени потърсете очен лекар. Не се самолекувайте.
▪ Винаги почиствайте добре грима си преди лягане, защото може да причини инфекция в корените на миглите.
▪ Пийте 6-8 чаши вода на ден
▪ Спете най-малко 7 часа на денонощиеПосещавайте редовно очен лекар – не само при възникнал проблем, а и за профилактичен преглед.

Яжте в изобилие:
▪ моркови, картофи и тъмно зелени зеленчуци – за бета керотин
▪ плодове и зеленчуци за витамин C
▪ морска храна и пшеничен зародиш за цинк
▪ крехко месо (без тлъстини), пилешко, риба, ядки, семена и зелени зеленчуци за витамин B
▪ aвокадо, зехтин и зърнено масло за витамин E


Силва КоенПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Спасете очите си - 4.1 out of 5 based on 14 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: