Kсеноглосията - способността да говорим език, който не сме чували

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Ксеноглосията -  дали това е доказателство за предишни животи?

Способността да говорим език, който не сме чували се нарича ксеноглосия? Религията, науката и скептиците по света са се опитвали да обяснят този феномен по различни начини, включително генетична памет, телепатия или криптонезия /припомняне на чужд език, научен несъзнателно в детството/.


Случаи има много - доказани или не
Под хипноза жена от Пенсилвания е способна да комуникира на шведски. При това внезапното й знание на езика не идва от изучаване. В състояние на дълбок транс тя говори, използвайки по-ниския регистър на гласа си, твърдейки, че се казва Джейсън Джейкоби, гражданин на Швеция, роден през 17-и век.

Този случай е изучаван в дълбочина от Покойния д-р Ян Стивънсън, бивш ръководител на катедра "Психиатрична медицина" в университета на Вирджиния и автор на" Не изучаван език: нови изследвания в ксеноглосията". Според д-р Стивънсън, без да е изучавала езика или да е живяла в среда, в която той се говори, тази жена би могла да знае шведски само ако си го спомня от предишно съществуване. Теорията на д-р Стивънсън е подкрепена от способността на обекта да цитира конкретни артифакти от мястото и времето, в които Джейкоби е живял.

Това не е единственият случай на ксеноглосия досега, приписван на предишни прераждания. През 1953 г. професор П. Пал от университета на Итачуна в Източен Бенгал открива Суарнлата Мишра, четиригодишно хиндуистко момиче, което някак си е способно да танцува и пее на бенгалски, без да е имало предишен контакт с тази култура. Малкото момиче твърди, че някога е било бенгалска жена, която се научила да танцува от близък приятел.

Докато някои приписват случаите на ксенологая на криптонезията /както в случая с хиндуисткото момиче, където е възможен забравен контакт със съседна бенгалска култура/, съществуват редица случаи, в които такова обяснение е незадоволително.

Един от най-необикновените такива е този от 1977 г., когато бива установено, че Били Мълиган, затворник от Охайо, показва проявления на две допълнителни личности: на Абдул, който говори перфектен арабски език, и на Ружен, който се изразява на съвършен сърбохърватски език. Според лекарите в затвора Мълиган не е напускал никога САЩ, където е роден и отрасъл.

Подобен е и случаят, описан от биолога Лайл Уотсън, когато в състояние на транс десетгодишният Индио Игарот от Филипините се изразява на зулу - език, който никога не е чувал.

Друг, по-скорошен случай, е предизвикан от автомобилна катастрофа. Преди произшествието през 1997 г. мотоциклетистът Матей Кус от Чехия едва успява да се справя на своя развален английски. Но изпадайки в безсъзнание от катастрофата, Кус удивява парамедици и присъстващи на местопроизшествието със своето внезапно проговаряне на перфектен английски с британски акцент. Това негово умение обаче не продължава дълго. Впоследствие Кус няма дори спомен за временното си свободно владеене на английски и в момента усвоява езика по традиционния начин.

В подкрепа на теорията на д-р Стивънсън, австралийският психолог и автор на" В търсене на минали животи" Питър Рамстър установява, че може да поддържа свободен разговор на древен френски език със студентката си Синтия Хендерсън, но само когато тя е под хипноза. Извън състоянието на транс тя има само елементарни познания по езика.

В търсене на всеобхватно обяснение за ксеноглосията редица изследователи са съгласни със схващането на д-р Стивънсън, сочещо към мигнали животи.

Но дори и миналите животи не дават обяснение за всички случаи на ксеноглосия. В някои случаи индивидът е способен да говори език, което според някои е дело на същества от други нива на съществуване, преследващи най-различни цели. Тези случаи имат прилика с така нареченото обсебване, а в случаите на доброжелателни същества - на контакт с по-висша форма на съществуване.

Резултатът е още по-любопитен, когато обектите говорят и пишат на невъобразими езици - езикът на Атлантида или дори марсиански, както в случая, записан през 1899 г. от изследователя Т.

Флоурной, в който субектът "Хелън" освен хинди и френски владее и езика на червената планета.
Освен в случаите с езици от изгубени континенти или съседни планети, чиято автентичност може да бъде удостоверена трудно, ксеноглосията се проявява и във формата на изгубени и мъртви езици или редки диалекти.

Такъв е случаят с момиченцето Розмари от Англия, което в състояние на транс се превръща в Телика-Вентиу - личност от 1400 г. след Христа. През 1931 г. тя пише и говори на древен египетски диалект, разпознаван или разбиран само от няколко специалисти в света.

Възможно ли е ксеноглосията да е в резултат на минали животи или на същества от други измерения? И ако е така, защо?ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Kсеноглосията - способността да говорим език, който не сме чували - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: