Уникална операция извършиха гръдните хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София”

Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 

Уникална операция в София

В морето от заливаща ни информация за кризи, провали, фалити и убийства тази новина не трябва да остане не видяна. Не само защото е положителна и оптимистична, а защото е извършено нещо уникално за първи път в нашата страна.

Уникална за България операция извършиха гръдните хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София”. Те отстраниха 5 килограмов тумор от гръдния кош на 13 годишно момче. За първи път у нас толкова обемна и сложна торакална операция завършва благополучно за пациента, съобщиха за БГНЕС от лечебното заведение.

 


Момчето вече е добре и е изписано. „Туморът обхващаше десния бял дроб и медиастинума на детето и застрашаваше сериозно живота му.

 Това наложи извършване на плевропулмонектомия – остраняване на засегнатия бял дроб и плеврите – посредством рядко използван хирургичен достъп”, съобщи д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия на МБАЛ „Токуда Болница София”. Над 6 часа продължи операцията за отстраняване на тумора, в която участва целия екип на отделението по „Гръдна хирургия” на МБАЛ „Токуда Болница София”. Заради сложността на процедурата лекарите бяха в готовност за използване на апарат за екстракорпорално кръвообращение /машина „сърце-бял дроб”/.

По време на интервенцията е отстранен изцяло туморът, като това е позволило разгъването на притиснатите до този момент ляв бял дроб и сърце. Д-р Минчев допълни, че операцията е преминала гладко, а възстановителния процес тече без усложнения. Момчето се проследява от лекарите, които отчитат постоянно подобряване на състоянието му.


ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, ДворниПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Уникална операция извършиха гръдните хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София” - 5.0 out of 5 based on 14 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: