Акселерация, акселерация ...

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

забавна азбука

Ако четете този материал значи сте успели да се преборите с децата за компютъра. Малкото ви дете е спряло да избива галактически нашественици и се е оттеглило в стаята си да поиграе с куклата си Барби за 70 лв., като отегчено я слага в къщата и за 400 лв. и я облича с безумно скъпи дрехи.

По голямото ви дете в пубертета е отново сърдито, че не сте го разбрали и демонстративно е престанало да ръчка в блога, си бясно сменейки темплейта и пишейки по форуми и приятелски сайтове умни неща като „Уау яко!”, „Това е трепач!” и е окупирало телефона в тоалетната.


Акселерация братче! Няма вече скачане на ластик и народна топка. Но ви предлагам материал, който се надявам да ви разведри:

Учителката, госпожа Иванова, огледа мрачно и строго класа и започна урока:

- А днес, деца, ще си припомним БЪЛГАРСКАТА азбука. От горе го изискват! – и тя дяволито посочи с пръст тавана.

Децата се зачудиха дали става дума за Бог, за директора или за Министерството, но решиха да я зарадват с ентусиазъм:

- Уау! — развълнува се класът — Куул! Мислехме си, че ще преговорим ейчтиемел таговете, а Вие ни изненадахте с азбуката.

“Започна се”, въздъхна г-жа Иванова, но продължи да води занятието по план:

- Буква “А”. Нека всички заедно да кажем Аааа.

- Не мога да кажа “Ааа”, — вдигна ръка Петърчо. — Мама каза, че “Аааа” казват само хората с ниска култура. Възпитаните деца казват “Какво” вместо “А” когато искат да зададат въпрос в случай на неразбиране. Или пък казват “Да, разбрах” вместо “Ааа” като потвърждение, че са разбрали думите на събеседника си.

- А ако “Ааа” се употребява като наименование на първата буква от азбуката? — опита се да постави уловка учителката. — Или майка ти препоръчва да бъде произнасяна като “Какво”?

- Съвършено излишен сарказъм е това, госпожо, — спокойно отговори Петърчо. — Аз, разбира се, осъзнавам интуитивно, че трябва да преодолея вътрешния си конфликт, породен от името на една буква и възприятието ми за добро възпитание, но Вие като педагог трябва да ми помогнете да се справя със ситуацията, а не да ме иронизирате.

- Хм, — смути се г-жа Иванова. — Може би докато класът казва “Ааа” като название на буква, ти, Петърчо, ще го произнасяш като съюза “а”?

- Ммм, — замисли се Петърчо. — Май няма да стане. Аз ще знам какво имам предвид, но дали околните ще ме разберат? Едва ли. Така че пак ще изглеждам като невъзпитано дете, а от това може да пострада имиджа ми, на който много държа.

- Госпожо, а искате ли вместо “Ааа” да кажем старославянското “Аз”, — предложи Елена. — И така ще убием два заека. Хем ще направим компромис с конфликта на Петърчо, хем ще отдадем почит на древната ни и велика история. Пък и името на буквата е по-звучно.

- Добре, деца, всички да кажат “Аааа”, а Петърчо и другите много възпитани хора могат да кажат “Аааз”.

- Ааааз — гракна целия клас.

“Защо ли хич и не се съмнявах…”, помисли си учителката.

- Втората буква от азбуката е “Беее”, — педагожката продължи урока по план. — Повторете “Беее”.

- Отказвам да блея пред целия клас! — изропта Виктор. — Какво е това колективно “Бее”?! Още малко и “БУУУ” ще предложите да викаме, та съвсем прекрасно да стане!

- Буки! Буки! — опита се да лавира госпожата.

- Книгз! — предложи Александър. От известно време настояваше учителите да се обръщат към него с „Килъра от уоу”, но срещаше съпротива. Ако и в живота имаше РПГ живота щеше да е мнооого по-лесен.

забавна азбука

- Какво-какво? — не разбра учителката.

- Ай мийн… Мейби итс беттър ту юз “Книгз” инстед ъв “Буки” ин дъ къррънт сичуейшън, — поясни Александър. — Ит’с ауър Инглиш лесън, изън’т ит?

- Престани да ми говориш на английски, Алекс! — възмути се госпожа Иванова. — Преподавам ви родна реч!

- И аз това имам предвид. И затова настоявам вместо “Буки” да казваме “Книгз”, продължи Александър.

- Как по-точно това “Книгз” отговаря на буквата “Бе”? — изхлипа изтормозената учителка. — И какво да правя въобще с вас?

- Може да пропуснем тази буква, госпожо? — предложи някой от последния чин. — Има още много в азбуката, и без нея ще се справим.

- Не се опитвай да ме лишиш от знания, — обади се зубрачът Ники. — Ако има такава буква — то ние трябва да я произнесем. Само трябва да намерим някакво по-естетично звучене за нея, а не да използваме животинското “Бееее”.

- Бета! — вдъхновението осени последния чин. — Дами и господа, никой не би трябвало да има нищо против да издекламира думата “Бета” като заместител на “Бее”-то, нали? Дори и ти, Ники?

- Харесва ми, — с достойнство се произнесе Ники. — Не възразявам. Три-четири!

- Бета! – избуча класът.

- Продължавайте, госпожо, — Ники си седна на мястото.- “Веди”! — прошепна на старославянски Иванова. — Или “Въъъ”. Или може би просто “В”?

- Може “В”, — добронамерено (и почти едновременно) разрешиха няколко гласа. И се опитаха да я успокоят: — Не плачете, госпожо. Ние ви разбираме. Просто задължителната учебна програма е такова “Л”.

Силва КоенПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Акселерация, акселерация ... - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: