Съпричастност по време на криза

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

съпричастност общество

Човещина, солидарност и желание да се помогне видях в тези трудни времена.


Стотици жени в България са изправени пред ужаса да загубят бебето си заради липсата на "Гинипрал" – лекарство, което помага при опасност от аборт или преждевременно раждане. Медикаментът струва само пет лева, но не може да бъде намерен никъде.

Специалисти от АГ болниците споделиха, че ситуацията е наистина критична за пациентките, които се нуждаят от лекарството.

 Тяхното лечение може да бъде временно заместено с подобни по действие лекарствени средства, но те нямат същата ефикасност. Никой не знае кога вносът на "Гинипрал" ще бъде възобновен. За сведение - липсващият препарат не е редно да бъде спрян изведнъж. Ако бременна жена примерно пие по 4 таблетки дневно, то до смяната на лекарството или спирането му трябва плавно да намали приема по схема, определена от лекар.

Притиснати от ситуацията и липсата на медикамента в аптечните мрежи, майките с рискова бременност потърсиха помощ във форумите и сайтовете за майки и бременни. Отчаяни постинги с молба за помощ можете да намерите във всеки форум за рискова бременност. Трогнах се от факта, че им отговарят много момичета и жени, които могат да услужат с въпросното лекарство. Под написаните отчаяни думи „Помогнете, ще загубя бебето си! Търся "Гинипрал" спешно!” следват кратки отговори написани с желание да се помогне: „Пиши ми, имам останали опаковка и 4 хапчета в срок на годност. Пращам веднага”, „Дай адрес, пращам 2 блистера” и т.н.

Какво пък толкова ще каже някой - имат в излишък, защо да не го продадат? Но не сте прави. Аз лично не видях никъде някой да иска лекарството да му бъде платено, никой даже не споменава за разходите по пращането, никой не поиска компенсация или не се опита да забогатее от страха на момичета в беда. Това по своята същност е уникално събитие, защото във времена, когато хората са се затворили в себе си и са станали безкрайно себични се намират десетки добри души готови да се притекат в беда, да направят нещо без да искат компенсация, даже самите те да поемат определени разходи. Аналог на подобна съпричастност, поне аз, не се сещам да има.

И ако приемем, че видиш ли откликват, защото са се трогнали от думите на търсещите бременни, то как ще обясните факта, че има теми, в които пише „Имам опаковка "Гинипрал", ако някой има нужда да се свърже с мен”? В цялата ситуация виждам пример за правилното действие на едно общество. За готовност да се помогне, за човещина и съпричастност.

Всички заинтересовани нека имат предвид, че препаратът може да се закупи от Румъния, Гърция, Австрия или Германия. В тези страни обаче лекарствата се дават само срещу лекарска рецепта, така че ако някой ваш познат иска да ви помогне отивайки до там, трябва да го снабдите с такава и то на латински. Също така, само като идея добавям, че можете да потърсите съдействие от таксиметровите шофьори, които често пътуват до Букурещ, те неведнъж са доставяли липсващи медикаменти.
Силва Коен

 

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Съпричастност по време на криза - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: