Плодови ракии - преработка на плодовете

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
У нас плодови ракии се произвеждат от следните овощни видове:
Семкови - ябълки, круши, малини, къпини, ягоди и др. Костилкови - джанки, всички видове сливи, кайсии, праскови и др.
За производството на ракия най-често се използват нестандартни и негодни за консумация в прясно състояние плодове. Те обаче трябва да са здрави и добре узрели. Не бива да се използват загнили и плесенясали плодове, защото от тях се
получават дефектни ракии, които не са подходящи за консумация. От загнилите плодове се получава ракия с високо съдържание на метилов алкохол, който е силна отрова.

Преработка на плодовете

Набраните плодове трябва веднага да се преработят. В противен случай намиращите се по тях гъби, плесени, бактерии, дрожди и др. микроорганизми предизвикват загниване, плесенясване, за ферментиране и др. повреди, които намаляват рандемана и влошават качеството на ракията. Почти всички плодове с изключение на ягодите, малините, къпините и боровинките преди пресоване се раздробяват. Костилковите плодове се смилат с гроздомелачка с раздалечени валяци, за да се избегне натрошаването на костилките. Когато количеството на плодовете е малко, смачкването става на ръка с подръчни средства. Независимо от начина на смачкване костилките задължително се отделят. Ако останат и ферментират заедно с плодовата каша, ще придадат горчив вкус на ракията. Твърдите семкови плодове - ябълки, круши и др., се раздробяват, като се нарязват на дребни парчета. В промишлените предприятия, които преработват големи количества, това става със специални машини. В домашни условия нарязването става на ръка с нож.


Източник: Д.Цаков "Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Плодови ракии - преработка на плодовете - 2.7 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: