Обезкиселяване на ракията в домашни условия

( Votes )
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
С амоняк. Ракията от вкиснати джибри освен че е с неприятна миризма, има и остър кисел вкус. Такава ракия може да се подобри, като се неутрализира киселината й с помощта на чист концентриран амоняк. Купува се от аптеката. Прибавя се към ракията на малки порции, като постоянно се бърка.

Със сода за хляб. Научното й име е натриев бикарбонат. Ако ферментиралите джибри и плодови каши не се изваряват веднага след ферментацията, те вкисват. За да не се усеща киселина в ракия, още при наливането на кашата /джибрите/ в казана се внасят 2-3 пакетчета сода /за казани над 150 л - 4-5 пакета/, разбърква се кашата със содата, докато пяната престане да шупти. Ако в момента няма сода, може да се използват 1-2 лопати дървесна пепел и пак кашата добре да се разбърка. Писахме за това, но пак го повтаряме за трайно запомняне. Ако и след тази процедура, се появи кисела ракия, тогава се използва амоняк или мраморен прах.

С мраморен прах. Научното му име е калциев карбонат. Дозата зависи от степента на киселия вкус. Предозирането не е опасно, защото излишният прах не се отразява на ракията. Прибавя се в ракията при постоянно бъркане. В продължение на няколко дни съдът се разклаща /бурето се търкаля/, изобщо ракията не бива да се оставя на спокойствие, докато не изчезне киселината й След това се оставя за ден-два да се утаи, филтрира се и се налива в чисти съдове.

Съвет. Ако ракията е в по-големи количества /100 л и повече/, по-добре е да се превари, като киселината се неутрализира с варно мляко и се разреди до 20% с вода.


Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракии"

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Обезкиселяване на ракията в домашни условия - 4.0 out of 5 based on 12 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: