Приготвяне на серни ленти за напушване

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
За целта са необходими сяра на прах, амбалажна хартия и метален или емайлиран плитък съд (тиган). Хартията се нарязва на ленти с дължина 25 см и ширина от 2-2,5 до 3 см, за да могат свободно да влизат през отвора (враната) на бъчвите. Вземат се няколко лъжици аморфна сяра и се поставят в тигана, който се загрява на котлон на ниската степен или върху печка на слаб огън. За предпочитане е това да става на открито, а не в помещение. Загряването продължава до разтопяване на сярата и получаване на жълтеникава гъста течност. Не бива да се допуска прегряване, защото течността бързо потъмнява и може да се самозапали.
Нарязаните книжни ленти се потапят поединично в разтопената сяра, след което се поставят върху дървена поставка за изсъхване, като се нареждат една до друга. Не бива да се поставят една върху друга, защото се залепват и при отделянето им се натрошват. За по-добро намокряне при потапянето в разтопената сяра може да си помагаме с дървена шпатулка. Така приготвените ленти се съхраняват на сухо място и могат да се ползват дълго време.
Напушването със сярна лента става, като лентата се запалва в единия край и започва да гори бавно със слаб синкав пламък. Вкарва се през враната в бъчвата и без да се пуска, се закрепва с помощта на дървената запушалка, която се начуква за по-добро уплътняване (фиг. 5).
Лентата изгаря в бъчвата. Образувалият се серен двуокис запълва празното пространство. Една част от него се свързва с влагата по дъгите и се образува серниста киселина, която заедно със серния двуокис осъществява дезинфекцията. Това се постига, когато напушването става веднага след измиване на бъчвата и дъгите са влажни. За препоръчване е празните бъчви да се напушват периодично през 2-3 месеца. Напушването с фенер става, като в него върху метална поставка се сложи сяра или сярна лента. Поставя се върху бъчвата така, че отдушникът да влезе през враната в бъчва¬та. Запалва се сярата (лентата). Образувалият се серен двуокис влиза в бъчвата. Когато от враната започне да излиза пушек, фенерът се премества на друга бъчва, а враната се запушва плътно с дървена тапа.
След напушване на бъчвите не бива да се стои в помещението, защото излезлият от тях серен двуокис е силно задушлив и може да предизвика главоболие. Ето защо след напушване на бъчвите веднага се излиза от помещението.
Трябва да се запомни, че съдове (бурета и бъчви), в които е съхранявана ракия, не се напушват.


Източник: Д.Цаков "Производство на домашни вина и ракии"

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Приготвяне на серни ленти за напушване - 4.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: