Определянето на захарното съдържание на гроздето (мъстта)

Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Основен фактор за производство на качествени вина е захарното съдържание на гроздето (мъстта). От него зависят алкохолното съдържание и вкусовата хармония на виното. Ето защо определянето му не само е необходимо, но и задължително.
Въз основа на захарното съдържание се определя технологичната зрялост на гроздето и времето на гроздобера. За определяне на захарното съдържание на гроздето се използват различни системи ареометри. Някои от тях отчитат относителна плътност (ареометърът на Дюжар-ден), други показват направо захарното съдържание в тегловни проценти (ареометърът на Бабо) и трети имат условна скала (ареометърът на Боме). Всичките ареометри са маркирани при температура 20 °С. Ето защо при използването им обезателно се определя и температурата и в зависимост от отчетената стойност се прави съответна температурна корекция.
На пазара се предлагат стъклени захаромери, които определят направо захарния процент. За съжаление те не са точни и дават само ориентировъчна представа за захарността на гроздето. Определянето става, като в стъклен цилиндър се налива мъст от смачканото грозде и в нея се потапя захаромерът. За по-точното отчитане височината на очите трябва да бъде на височината на нивото на мъстта в цилиндъра. Измерването става непосредствено след смачкване на гроздето
ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, ДворниПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Определянето на захарното съдържание на гроздето (мъстта) - 1.0 out of 5 based on 6 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: