Как да научите децата си на истинската стойност на парите

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altВсички искаме най-доброто за децата си и вероятно бихме направили всичко, за да ги направим щастливи. 
 
Когато децата ни искат определени неща, ние правим всичко възможно, за да ги получим, и често се оказва, че харчим повече пари, отколкото можем да си позволим. 
 
Но парите не са тема, която децата разбират лесно, и затова те могат да поискат все повече и повече неща, без да осъзнават жертвите, които родителите им понякога трябва да правят. 
 
Ето защо, ако децата ви са достатъчно големи, за да искат нещо, най-добре е да проведете открит разговор с тях за истинската стойност на парите. 
 
Когато децата разберат, че парите не са неограничени, когато и колкото и да са на разположение на родителите им, те ще станат по-разбиращи. 
 
Въпреки че по-сериозната дискусия с малките деца по такава важна тема понякога може да изплаши родителите, важно е да научите децата си на истинската стойност на парите възможно най-рано.     

altЕто 5 неща, които трябва да обсъждате с децата си за парите и тяхната стойност:

1. Различната важност на нещата. 

Важно е да обясните на децата, че някои неща са по-важни от други.  Например, храната и нещата от първа необходимост за домакинството са с най-голям приоритет, докато сладките изделия и играчките не са.
 
Вземете ги със себе си да пазаруват и им обяснете, че първо ще сложите най-важните неща в кошницата, а след това, в зависимост от това колко пари са ви останали, останалите неща.
 

2. Как "работят" парите. 


Децата трябва да разберат, че когато купувате определени неща, ви остават по-малко пари.  Можете дори да им казвате постепенно, в продължение на един месец, колко пари са похарчени и колко пари са останали. 
 

3. Как се получават парите. 

 
Трябва да обясните на малките деца, че родителите имат пари, защото работят, за да ги спечелят.  За да им го покажете, можете да им дадете лесна задача в къщата, която обикновено не вършат, и след това да ги възнаградите символично с нещо по техен вкус. 
 
След като децата разберат, че парите са награда за упорита работа, те ще бъдат по-внимателни за това какво искат следващия път, когато отидете да пазарувате.  

alt4. За спестяванията. 

 
Много е важно да насърчавате децата си да спестяват пари, като им купувате касички, например. 
 
Ако имат някакви пари, обяснете им, че е по-разумно да ги заделят настрана и да изчакат, докато сумата нарасне.  По този начин ще могат да си купуват по-значими и ценни неща.  
 

5. Най-добрата цена. 

 
След като децата са осъзнали стойността на парите, трябва да ги научите да ги харчат отговорно.  Вместо да купуват първата играчка, която видят на рафта, помогнете им да помислят дали наистина имат нужда от нея. 
 
Няма ли нещо по-важно, за което да похарчат парите си?  А ако все пак решат да купят нещо, трябва да намерят най-добрата цена.  Децата трябва да се научат да търсят добра цена и да не купуват на момента.
 
 
Така че, разбира се, всяко дете заслужава да се радва на нещата, които иска, но трябва да успеете да запазите баланса. Обяснявайте на децата спокойно и с конкретни примери защо парите са важни и каква е истинската им стойност и ще видите, че изискванията им ще се променят и те ще станат по-разбиращи.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: