Искате тийнейджър, който да ви уважава? 8 начина да отгледате уважаващ се тийнейджър

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altСамоуважението и уважението към другите в никакъв случай не са отживелица. Децата и тийнейджърите се учат най-вече от родителите си, а след това и от другите, какво е уважение и какво означава да се държиш уважително. За тях е важно от ранна възраст да се научат да  уважават - не само себе си (а уважението към себе си е изключително важно, към собственото тяло, към собствения ум, към собствената идентичност) и не само околните, приятелите,  възрастните, но и собствените си родители.
 
Има ситуации, в които тийнейджърът "забравя", че говори с родител, или смята, че като близък и член на семейството не е уместно да проявява същото уважение, което проявява към непознати или по-малко познати хора. Затова те се държат зле, блъскат врати, удрят предмети, говорят неуважително, крещят, заплашват, манипулират. Такова поведение не трябва да се толерира, насърчава или пренебрегва. Това, че имате близки взаимоотношения между родители и деца, не означава, че неуважението трябва да се приема, защото във всяка връзка, дори и приятелската, е необходимо уважение и от двете страни, за да може тя да функционира.
Ето защо днес ви предлагаме 8 начина, които можете да използвате в процеса на възпитание на уважаващ се тийнейджър.

 

1. Бъдете негов поддръжник, но не забравяйте, че не сте негов приятел. 

Тийнейджърът има нужда от вас, за да го подкрепяте, да го подкрепяте морално, емоционално. Той се нуждае от някой, който е готов да говори с него, да го изслушва, да го насърчава, някой, който чувства, че е безусловно до него. А кой може да бъде това, ако не неговият родител? Но тази подкрепяща връзка, връзка, в която преобладава уязвимостта, не е приятелска връзка. Вие не сте негов приятел, вие сте негов родител, така че е нормално да поставяте граници, да му помагате да не ги преминава.

alt2. Дръжте се с уважение към него.

Често силата на примера е решаваща. Така че, ако се държите уважително с вашия тийнейджър, ако уважавате чувствата му, ако зачитате личното му пространство, ако му говорите цивилизовано и с уважение, много вероятно е той да се държи по същия начин с вас. Не очаквайте да бъдете уважавани, ако не го правите, ако му говорите с пренебрежение, ако блъскате с вещи, ако го удряте, заплашвате и манипулирате.
 
Личният пример има значение и в отношенията ви с другите. Дете или тийнейджър, който е видял от родителите си какво означава да уважаваш хората, независимо дали става въпрос за собствените му родители, партньора му, познати, съседи, приятели, продавачи в магазини и т.н., ще има ясна представа какво е уважение.
 

3. Не толерирайте неуважението, не го поощрявайте. 

Когато забележите, че вашият тийнейджър се държи неуважително, вземете мерки. Кажете му, че не е естествено как се държи, че не толерирате такова поведение, че в семейството ви няма неуважителен език. Не поощрявайте поведението му, като го избягвате или си мислите, че това е просто период. Помогнете на вашия тийнейджър да осъзнае собственото си неуважение.

alt4. Поправяйте го, възпитавайте го в уважение.

Важно е в процеса на възпитание, в процеса на опитите да го научите на уважение, да знаете как да го поправяте и да се държите уважително с него. Да му крещите, да се ядосвате и да не говорите с него, да блъскате вещи, да го манипулирате, е неуважително. Ако се нараните от неуважителното му поведение и му се разсърдите, няма да му помогнете по никакъв начин, защото ще го насърчите да бъде неуважителен.
 
Затова е препоръчително да му давате ясни, недвусмислени послания за това кое е приемливо и кое не, кое е неуважително и кое не. Не го плашете, не повишавайте глас, а просто твърдо и ясно му предайте това, което искате да кажете.

5. Слушайте го. Бъдете добър слушател.

За здравословна и уважителна комуникация от страна на двамата родители е разумно да знаете как да се изслушвате взаимно. Това, че вие сте възрастният във връзката, не означава, че тийнейджърът няма право да изкаже мнението си, да изрази вербално как се чувства, само защото вие знаете по-добре и сте по-зрели. Дори ако знаете, че той не е прав и искате да не се съгласите, изслушайте това, което има да каже.

alt6. Говорете, когато и двамата сте спокойни.

Разговор, когато сте нервни, изобщо не е добра идея. Когато сте спокойни, е много по-вероятно да чуете и РАЗБЕРЕТЕ това, което искате да кажете. Избягвайте да водите разговори, когато единият от вас е нервен, изчакайте, докато се успокоите, правете дихателни упражнения и едва когато нещата между вас се успокоят, говорете.

7. Не приемайте лично поведението на тийнейджъра.

Това, което тийнейджърът прави и казва, не се отнася за вас като родител. Тийнейджърите обикновено имат конфликти с родителите, това не е необичайно - важното е да знаете как да се справяте с конфликтните ситуации. Не е нужно да се чувствате неконтролируеми, да се чувствате извън себе си или да сте безразлични и да мислите, че неуважението е просто фаза. Неуважението му не се отнася до вас, но чрез вас той може да се научи да се справя с него.

8. Уважавайте личния му живот.

altЗачитането на пространството и личния живот на вашия тийнейджър също е форма на уважение. Затова не нарушавайте личното му пространство, а уважавайте личното му пространство.
 
Уважението означава и граници - а границите се изразяват в любов и желание на родителя тийнейджърът му да се чувства добре със себе си и с другите. Уверете се, че сте му поставили граници, а също така се уверете, че собственото ви поведение е уважително към вас самите, към собственото ви дете и към хората около вас.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Искате тийнейджър, който да ви уважава? 8 начина да отгледате уважаващ се тийнейджър - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: