21 съвета за отглеждане на уверено дете

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 
altЕдин от най-важните аспекти на възпитанието на детето е да му покажете как да бъде уверено в себе си. Вероятно ще имате съмнения, когато става въпрос за отглеждане на дете с високо самочувствие. Започнете, като оценявате усилията му, говорите открито за това как се чувства и му съобщавате, че е нормално да прави грешки.
Увереността е един от най-важните подаръци, които един родител може да даде на детето си.
За щастие самоувереността е нещо, което може да се възпитава у децата от най-ранните им години.

Ето 21 съвета за отглеждане на уверено дете

1. Оценявайте усилията му, независимо дали губи, или печели.

Да похвалите усилията на детето си всъщност е по-важно от това как то се е справило със самата задача. Независимо дали ще успее да вкара победния гол, или ще избие топката извън игрището, детето ви не трябва да се срамува, че е опитало. "В дългосрочен план последователността изгражда повече самочувствие, отколкото случайните победи".
 

2. Насърчавайте ги да се упражняват постоянно, за да развиват уменията си

Насърчавайте детето си да инвестира възможно най-много време в това, което му е интересно. Когато стане по-умело в дадена задача, то ще стане по-уверено в собствените си способности.
 
Не е нужно да правите разлика между дейности, които изглеждат практични, като конструирането на робот например, и създаването на рок група. Окуражаването на определени дейности в полза на други може да накара децата да мислят, че няма значение от какво се интересуват.

alt3. Оставете го да решава сам проблемите си

Ако вършите цялата тежка работа вместо детето си, то никога няма да придобие увереност или умения да решава проблемите си самостоятелно. "Родителската помощ може да попречи на малките деца да решават проблемите си сами и да се доверяват на себе си". С други думи, по-добре е да получите няколко 7 и 8, отколкото 10 навсякъде, докато те се учат от него как да се справят с проблемите си и да работят за това, което получават.
 

4. Помогнете му да разбере, че не може да бъде приятел с всички

"Ако една връзка не се получи, то другите вероятно ще се получат, защото по принцип съм способен да си създавам приятели и в бъдеще ще продължа да успявам." Това е едно от основните убеждения на увереното дете.
 
Обърнете внимание, че предположението не е, че всички ще го обичат и че всички ще искат да му бъдат приятели, а по-скоро, че с някои хора ще се разбира добре, а с други - не. Естествено е, че приятелствата не винаги се получават.
 

5. Насърчавайте любопитството

Понякога безкрайните въпроси могат да бъдат уморителни, но Пол Харис от Харвардския университет казва, че задаването на тези въпроси е един от ключовите аспекти на развитието на детето ви.
 
"На първо място, детето трябва да осъзнае, че има неща, които не знае... че има светове, пълни с информация, които все още не е посетило"
 

alt6. Предлагайте нови предизвикателства

Покажете на детето си, че може да поема малки предизвикателства, за да може да достигне до по-големи задачи. Позволете му да кара колелото си няколко дни без тренировъчни колела и скоро ще може да обикаля квартала, без да се страхува или да падне. "Родителите могат да възпитават самочувствието на детето си, като го правят все по-отговорно на различни нива".
 

7. Никога не го критикувайте за начина, по който се е справило

Нищо няма да обезкуражи детето ви повече от това да критикувате усилията му. Предлагайте полезни предложения и честна обратна връзка, но никога не му казвайте, че не е добро в нещо. Ако малчуганът ви се страхува от неуспех, защото се притеснява, че ще се разстроите или ще бъдете разочаровани, той никога няма да опитва нови неща.
"Най-често критиките от страна на родителите намаляват самочувствието и мотивацията на децата".

8. Отнасяйте се към грешките като към необходими стъпки в процеса на учене

"Самоувереността се изгражда чрез учене от грешките". Но това се случва само когато вие, като родител, се отнасяте към грешките като към възможности за учене и развитие. Не защитавайте детето си прекалено. Позволявайте му да бърка от време на време и му помагайте да разбере как следващия път да се справи по-добре със задачата. И ако вашият малчуган се научи да се справя с неуспехите си, вместо да ги избягва, той вече ще има много общо с хора.

alt9. Предлагайте нови преживявания

Пикхард казва, че вие като родител сте длъжни да "разнообразите житейския опит на детето си колкото е възможно повече, за да може то да развие увереност, че ще се справи в един възможно най-разнообразен свят".
 
Това не означава да го изпратите на петседмично пътуване в чужбина. Може да е нещо много по-просто, като например да опитате скариди за първи път или да се научите да карате ски.
Излагането на децата на нови неща ги учи, че независимо колко страшно и различно изглежда нещо, в тяхна власт е да го докажат.

10. Подчертава, че по-слабите резултати могат да се дължат на лоша подготовка, а не на липса на талант.

Детето ви получава лоша оценка по правопис. Как реагира то?
Детето с висока самооценка ще каже: "Не съм учил достатъчно" или "Не съм се справил добре с времето". Детето с ниска самооценка автоматично ще каже, че е лошо в правописа, че не е наред с ума си или че е безнадеждно.
 
Истории, които ви вдъхновяват, които ще ви развълнуват и които ще ви помогнат да запазите емоционалното и физическото си здраве едновременно.
Ако сте родител на такова дете, насърчете го и му дайте инструменти и подкрепа, за да отделя повече време за подготовка по предметите, по които се е справило зле. Кажете им, че могат да се справят по-добре на следващия тест, ако учат повече, и че могат да получат добра оценка, дори ако не са се справили толкова добре на предишните тестове.

alt11. И когато се справя добре, покажете благодарност за усилията, а не за ситуацията.

От друга страна, да кажем, че е получил висока оценка по математика. В тази идеална ситуация можете да насърчите реакция, която да стимулира увереността в собствените сили.
 
Дете с ниска самооценка ще каже: "О, това беше лесно на теста. Имах късмет." Вместо това оценете усилията му: "Обзалагам се, че тестът е бил доста труден, но ти си научил добре".

12. Научете го на това, което можете да правите

Вие сте героят на вашето дете, поне докато то не стане тийнейджър. Използвайте тази сила, за да го научите как да мисли, действа и говори. Давайте добър пример и бъдете модел за подражание за него. Дете, което вижда родителя си да се радва на успех, ще бъде по-уверено, че може да направи същото.

13. Предложете му подкрепа, когато претърпи неуспех

Животът не е справедлив: всички деца трябва да научат това по трудния начин в някакъв момент.
 
Когато децата се сблъскват с трудности, родителите трябва да им покажат, че преминаването през тези предизвикателства ще ги направи по-оптимистични. Важно е да напомняте на детето си, че всеки път към успеха е изпълнен с неуспехи.
 

alt14. Оценявайте смелостта им, когато опитват нови неща

Независимо дали се пробва в баскетболния отбор или се вози на влакче в увеселителен парк за първи път, родителите трябва да хвалят децата си, когато опитват нови неща. Кажете нещо просто като: "Много си смел, че опитваш нещо такова!".
 
"Комфортът идва, когато правиш познатото; нужна е смелост, за да се осмелиш да направиш нещо ново и различно".

15. Бъдете авторитетни, но не строги

Когато родителите са прекалено строги или изискват прекалено много, това значително намалява самочувствието на детето и го кара да се съмнява, че може да се справи само.
 
"Детето губи смелостта си и е зависимо от постоянното утвърждаване от страна на родителите".
 

16. Предлагайте помощ и подкрепа, но с мярка

Ако предложите твърде много помощ твърде бързо, ще намалите способността на детето да си помогне само.
 
"Детето ще стане уверено в собствените си сили, ако помощта от родителите е съобразена с неговите усилия".

17. Не му казвайте, когато се притеснявате за него

Нормално е да се притеснявате за детето си, но със сигурност не искате да му го казвате постоянно. Родителското безпокойство често може да бъде изтълкувано от детето като вот на недоверие.
 
"Родителите трябва да изразяват увереност в силните страни на детето си, за да повишат неговата самооценка".

alt18. Избягвайте да създавате преки пътища или да правите изключения за детето

Разбира се, че искате най-доброто за детето си. Но родителят, който моли учителя да даде на детето му допълнителна точка или по-висока оценка, не му помага и всъщност го влошава в дългосрочен план.
 
Засипването на детето с преференции му изпраща липса на увереност: "Да го карате постоянно да се чувства правоимащо, не допринася за повишаване на самочувствието му."
 

19. Говорете с детето си за неговите чувства 

Дете с висока самооценка е способно да управлява по-добре собствените си емоции. То е в състояние да говори за това как се чувства и разбира, че е нормално понякога да има трудни моменти.
 
Можете да насърчите този подход и да дадете пример, като говорите с него за собствените си чувства, за чувствата на партньора си, за чувствата на другите си деца и т.н.
 
Ако то изпадне в истерия или изглежда разстроено, попитайте го защо се чувства така: не му казвайте просто да се справи или да се успокои.

20. Оставете го да се държи като дете

Не очаквайте от детето си да се държи като възрастен или да надхвърля естествените етапи на възрастта.
 
"Когато детето ви чувства, че не е достатъчно добро, ако не постигне същите резултати като родителите си, нереалистичният стандарт може да обезкуражи усилията му". "Стремежът да отговори на специфичните за възрастта очаквания може да понижи самочувствието му".
 

alt21. Наслаждавайте се, че сте с детето си, когато то научава нещо ново

Децата следват примера на родителите си, когато се учат да реагират на нови неща. Ако покажете вълнението си, че се е научило да плува или да говори чужд език, то също ще се развълнува.
 
"Не е лесно да се научи нещо, а когато успееш, ставаш уверен, че можеш да научиш още повече, така че се наслаждавай на всяка възможност да се развиваш"
 

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: