Какво трябва да направим, за да бъдем щастливи?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altВсе още ли имате време да мислите от време на време за това, което ви прави щастливи? Парите, пътуванията, семейството или страстта към работата? Кои от изброените неща ви карат да се чувствате удовлетворени и щастливи?
 
За съжаление, в днешното общество виждаме повече тъжни, отколкото щастливи лица, повече тревожност, отколкото способност да се отпуснем, и се чудя дали не преследваме неща, които създават фалшиво усещане за щастие. Всъщност мисля, че преследваме неща, които ни правят доволни, но не непременно щастливи.
Но нека видим какво ще кажат експертите.
 
Бъртранд Ръсел, математик, есеист, носител на Нобелова награда за литература и един от най-важните философи на XX век, е написал много интересно есе за щастието, което горещо препоръчвам. Това е "В търсене на щастието" - много четивна книга, без тежки философски разсъждения и елитарни забележки. В тази книга има прости, здравомислещи идеи, разискват се теми, които сякаш ни приканват да се вгледаме малко по-внимателно в живота си и да преосмислим приоритетите си.
 

Какво ни прави нещастни?

altПреди да обсъди причините за щастието, Ръсел разглежда какво ни прави нещастни. Ето някои от причините, обяснени по-подробно в книгата.
Какво трябва да направим, за да бъдем щастливи?
Стремежът към финансов успех
Човек, който печели много пари, минава в очите на обществото за интелигентен човек. Този, който не успява да го направи, се представя за некомпетентен. Никой не иска да бъде глупав и тогава започва постоянната гонитба за пари и обществено признание.
 
Наличието на пари само по себе си не е нещо лошо. Напротив, то предлага много възможности за увеличаване на щастието. Но успехът, разглеждан като единствена цел на живота, означава, че никога няма да можете да се насладите на това, което имате. Искате още и още. Някои хора работят толкова усърдно, за да постигнат финансов успех, че след като го имат, не знаят какво да правят със свободното си време. Те ще печелят все повече и повече за все по-кратко време и ако нямат други страсти, които да развиват, желания или неща, на които да се наслаждават, ще бъдат неудовлетворени от собствения си успех.
 
Въпросът е, че успехът е само една от съставките на щастието и е твърде скъпа цена, която трябва да се плати, ако другите съставки са били пожертвани, за да се постигне.

altКакво трябва да направим, за да бъдем щастливи?

Прекомерна умора

Ръсел добре отбелязва, че най-разпространената форма на умора днес е интелектуалната умора. Хората, които смятат работата си за толкова важна, в даден момент стават неспособни да я оставят. Те постоянно се тревожат за нещата, които трябва да свършат в офиса, и изобщо не могат да се отпуснат. Постоянно са свързани със случващото се на работното място, защото това ги кара да се чувстват важни. Има и други, които имат различни емоционални рани и се опитват да ги разрешат, като се потапят в прекомерна работа. Всички те в даден момент ще доведат до емоционален срив.
 
Няма време за мислене, няма време да се отпуснете и да се насладите на редките моменти на спокойствие. Животът ни е на бързи обороти и мозъкът ни е в постоянно състояние на възбуда. След работа търсим развлечения, които ни доставят бързи удоволствия, и така се върти колелото на живота. Притесненията завладяват живота ни, защото ни казват, че ако направим малка пауза, ще изостанем. И тогава се движим напред като роботи.

Завист

Завистта е една от най-жалките характеристики на човешката природа. Харчим толкова много енергия за завистта, че не осъзнаваме колко нещастни ни прави тя. Вместо да се радваме на това, което имаме, ние страдаме за нещо, което другите имат, а ние не. Това се случва, защото често начинът ни на мислене е в термините на сравнението. Което е изключително погрешно. Ние сме различни. Всеки от нас има качества и недостатъци и в никакъв случай не бива да сравняваме постиженията и богатството си с тези на другите. Завистта е тясно свързана със съревнованието, а съвременното общество е изградено на тази основа на конкуренцията.
 

altСтрах от общественото мнение

Този страх ни е насаждан още от детството. "Какво ще кажат хората, ако си изцапаш дрехите? Какво ще кажат хората, ако кажете нещо, което се смята за неправилно? Ще ни злепоставиш! Хората ще ти се смеят!" Много бих искал да спра да чувам родителите да казват тези думи на децата си. Ако родителите можеха да преформулират тези изказвания, така че да няма повече "какво ще кажат хората" и "хората ще ти се смеят", тогава щяхме да решим много неща. Но и родителите са възпитани в същия дух и е много трудно да се научат децата да не се интересуват от това "какво казват хората".
Твърде често хората понасят ненужни страдания само заради страха от общественото мнение. Начинът ни на живот трябва да произтича от най-дълбоките ни пориви. Не от вкусовете и желанията на нашите роднини, съседи или познати. Живот, който включва постоянно потвърждаване на качествата на човека в очите на обществото, не може да бъде щастлив.

Какво ни прави щастливи

Ръсел ни дава някои отговори за това какво ни прави щастливи, като посочва, че най-отличителният признак за щастието на човека е неговата жажда за живот. Човек, който се наслаждава на всеки миг от живота, човек, който се интересува от възможно най-много неща, има много страсти и вижда красивата и пълната страна на чашата, е щастлив човек.
 
Мъж, който не се тревожи, не се суети и не се притеснява ВСИЧКО, е щастлив мъж.
 
Мъж, който умее да запълва интелигентно свободното си време, е щастлив човек.
 
Мъж, който има обич от близките си, е щастлив човек. Мъж, който е развил отношения, основани на обич, доверие и взаимно уважение с други хора, ще бъде много по-щастлив от мъж, който не е развил такива отношения. Това твърдение напомня за проучването на Харвардския университет, което разглежда живота на 724 мъже в продължение на 75 години и установява, че тайната на щастието се крие в изграждането на добри емоционални взаимоотношения с хората около вас.


 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Какво трябва да направим, за да бъдем щастливи? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: