Как да говорим и да подкрепяме нашите деца в тийнейджърска възраст? 5 езика на любовта, които родителите трябва да знаят

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
altНищо не е по-красиво - казват онези, които Бог е благословил с деца, - от това да бъдеш родител. Но колкото и да е красиво, това чувство е сложно и изпълнено със страхове.
Книгата "Петте езика на любовта за тийнейджъри", написана от Гари Чапман и публикувана от издателство "Къртицата", помага на родителите да открият петте езика на любовта, които ще променят дълбоко отношенията ви с вашия тийнейджър.Тийнейджърите ежедневно се сблъскват с многобройни трудности - социални, психически или духовни. Как родителите им трябва да покажат любовта си към тях, за да им помогнат да преминат през този период на дълбока промяна?
От "Петте езика на любовта за тийнейджъри" ще научите как да изразявате обичта си по убедителен начин, как да им помогнете да се ориентират в мътните води на силните емоции, какви граници да поставите и как да обясните последствията от нарушаването им, и не на последно място - как да изразите любовта и подкрепата си, когато вашият тийнейджър се провали по един или друг начин.

Тийнейджърът иска да бъде подкрепян

Гари Чапман ни казва, че да обичаш тийнейджър означава да го подкрепяш, защото подкрепата означава да го подхранваш духовно. По-конкретно, ние подхранваме тийнейджърите, като подобряваме климата, в който те израстват. Тези, които растат в обгрижващ, позитивен, топъл и грижовен климат, е по-вероятно да дадат красиви цветя и вкусни плодове, когато достигнат зрялост.

altПървият език на любовта: думи на насърчение

Затова родителите никога не трябва да забравят да насърчават, подкрепят и развеселяват децата си, независимо от техните постижения. С други думи, няма смисъл да казвате, че обичате детето си, ако не изричате правилните думи на подкрепа във важни моменти, независимо от това как вървят нещата.
Гари Чапман обяснява какви педали трябва да натиснат родителите, за да говорят на детето си на език, който то трябва да разбира. Например, говорете с тийнейджъра си за цел, която би искал да постигне, и го насърчавайте устно да изследва тази област.
Залепете бележка с няколко мотивиращи думи върху кутията със зърнени закуски, която ще види сутрин. След това няма да навреди да копирате или изрежете вдъхновяващи цитати, каквито намирате в различни издания, и просто да добавите няколко думи: Това ме накара да се сетя за теб!

Вторият език на любовта: физически контакт

Емоционалната сила на докосването на тези, които обичаме, не може да бъде отречена. Ето защо родителите се насърчават да държат бебетата си и да ги гушкат, да целуват лицето им и да галят кожата им.
Но тийнейджърите са различни от малките деца. Затова не можете все още да им осигурявате същия вид физически контакт, в същата среда и по същия начин, както когато са били бебета.

Не забравяйте, че вашият тийнейджър наистина има нужда да усеща любовта ви!

Физическият контакт е един от петте основни езика на любовта, но този език трябва да се използва в подходящото време, на подходящото място и по подходящия начин.

altТретият език на любовта: времето

Може би нищо не може да се сравни с времето, което прекарвате с вашето вече тийнейджърско дете, защото тези моменти означават част от вашия живот, която давате на детето си. Наред с това ценно, реално време, вие давате на детето си внимание. Нищо друго няма значение в тези моменти.
"Когато децата ни бяха малки, ние разчитахме на инструкции и заповеди, но ако удължим този модел на общуване в юношеството, синът или дъщеря ни ще каже нещо от рода на: "Ти се отнасяш с мен като с дете". И ще бъде прав. Време е да се научим да се отнасяме с детето си като с тийнейджър, като отчитаме, че то става самостоятелно, и го насърчаваме да развива собствената си идентичност", казва Гари Чапман.
Затова превърнете времето си заедно в качествено време, изслушвайте детето си, уважавайте начина му на мислене и го насърчавайте да се бори за това, което иска.

Четвъртият език на любовта: услуги

Ето какво казва авторът Гари Чапман за този език на любовта: "Услугите, извършени от любов, не са робство. Робството се налага отвън и поражда недостойнство. Услугите, извършвани с любов, са мотивирани отвътре от желанието да отдадем енергията си на другите. Те са дар, а не необходимост, и се извършват доброволно, без принуда. Когато родителите извършват услуги с нагласа на възмущение и озлобление, физическите нужди на подрастващите може да бъдат задоволени, но емоционалното им развитие ще бъде силно увредено.
Внимавайте, манипулацията не е любов!
Казваме това, защото някои родители използват тези услуги като средство за манипулиране на тийнейджърите, на принципа на това да ти дадат пари, за да отидеш до мола, ако си почистиш спалнята. И примерите могат да продължат още и още, а много от вас ги познават от собствен опит.

altПетият език на любовта: подаръците

Не звучи чак толкова зле, нали? И нека бъдем честни: кой родител не обича да дава подаръци на детето си? Но трябва да му ги давате по определен начин, така че да го научите да цени парите или вещите, които получава.
"Вярвам, че родителят трябва да обърне нужното внимание и на подаръците, които не се състоят от пари. Не забравяйте, че целта на подаръците е да предадат посланието "Обичам те" на тийнейджъра на емоционално ниво. (...) Когато подаръците се предлагат като заместител на истинската любов, тийнейджърът ги възприема като повърхностни фалшификати, каквито те са", казва Гари Чапман.
Така че, скъпи родители, не забравяйте да разшифровате и научите езика на любовта на вашия тийнейджър. Трябва да бъдете търпеливи, разбиращи, окуражаващи, безусловно подкрепящи и винаги да им давате кураж да се борят за това, което наистина искат.
Едно просто Обичам те, казано на детето ви между работата, не е достатъчно за един мечтателен тийнейджър, който иска да знае, че родителите му го подкрепят, че разбират мечтите му, че му вярват. Или просто, че са до него.
"Твърдо вярвам, че най-важното влияние върху настроението и избора на тийнейджъра е родителската любов. Ако не се чувстват обичани от родителите си, тийнейджърите са по-склонни да станат жертва на този вятър на объркването. Обратно, тийнейджърите, които наистина чувстват, че родителите им ги обичат, са много по-склонни да утолят жаждата си за общност, да гледат с доброта на организацията си, да реагират положително на напътствията и да открият, че животът има смисъл и цел", заключава Гари Чапман.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да говорим и да подкрепяме нашите деца в тийнейджърска възраст? 5 езика на любовта, които родителите трябва да знаят - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: