20 съвета за успешна семейна почивка

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
altСемейните празници са по-важни от всякога. Животът ни става все по-натоварен и това отнема дори времето, което ни е необходимо, за да решим кога и къде да отидем на почивка. Нека не забравяме, че прекарването на време заедно по време на празниците е важно послание към близките и особено към децата, които ще включат семейството сред най-важните си лични ценности.
По-долу можете да прочетете списък със съвети, които ще ви помогнат да се организирате по-лесно, да не пренебрегвате нито един аспект на пътуването и дори да изберете дестинации, за които никога не бихте се сетили.

1. Създайте си навик да обсъждате с всички членове на семейството къде биха искали да отидат на почивка. Децата също трябва да бъдат включени и дори насърчавани да участват в обсъжданията.

Решенията, отнасящи се до цялото семейство, трябва да се вземат заедно. Може би когато сте в колата и се връщате вкъщи след дълъг ден. Или може би през уикенда, докато приготвяте вечерята и разговаряте за току-що приключилата седмица.
Можете да започнете дискусията, като си припомните предишни почивки, като разберете какво им е харесало най-много от цялото преживяване. Искат ли отново да отидат на море, да се пекат на слънце и да придобият тен? Или може би искат да се върнат в планината, за да направят няколко прехода и разходки в гората? Харесва ли им да карат кола или да летят със самолет? Искат ли да се потопят в басейна или просто да разгледат забележителностите?
Обсъдете всички възможности, мечтайте заедно и се наслаждавайте на всички планове, които правите.

alt2. Организирайте годишно планиране на училищните ваканции, празниците, законните отпуски или всички дълги уикенди, които могат да се превърнат в туристическо бягство.

В зависимост от това с колко почивни дни разполагате за пътуването, можете да разработите останалите подробности. Един дълъг уикенд е подходящ за почивка в града. Една свободна седмица може да означава ултра ол инклузив престой в България, а 14 дни през лятната ваканция са подходящи за посещение на гръцките острови.

3. Определете справедлив бюджет за почивката си и се опитайте да го спазвате, доколкото е възможно.

Изберете най-подходящия за вас вариант за почивка и започнете да заделяте пари още сега. Опцията "ултра ол инклузив" ви спестява всякакви допълнителни разходи по време на почивката. Ще имате удобството да се откъснете от ежедневните задължения.
Ако предпочитате да плащате отделно за транспорт, настаняване, храна и всякакви други допълнителни разходи, в идеалния случай трябва да разделите бюджета си на ежедневни разходи.

alt4. Не отлагайте почивката, независимо колко сложно ви се струва да оставите всичко и да заминете

Затрудненията в работата могат да изглеждат безкрайни и често има изкушение да отложите почивката, само за да изчакате по-спокойно време с по-малко задължения. Истината е, че колкото и да отлагате, винаги ще има нещо непредвидено, с което ще трябва да се справите по един или друг начин.
Предимството на предварително резервираните почивки е и в това, че веднъж определени, те са силен аргумент срещу отлагането по каквато и да е причина. Почивките, за които сте платили предварително и за които сте направили всички приготовления за пътуването, са също толкова сериозно задължение, колкото и всеки проект, който имате на работа. И това още от самото начало ще изключи възможността да се откажете от плановете, които сте направили с такава страст.
5. Не забравяйте, че почивката с деца може да бъде истинско предизвикателство.

Не очаквайте, че ще можете да правите всичко, което искате или сте правили, когато сте пътували само двамата.
Семейните почивки с деца имат свой особен чар. Те са моменти на свързване, в които можете да извършвате дейности заедно или да откривате нови неща. Всеки родител обаче знае колко уморително е да се грижиш за малко дете непрекъснато. Винаги да сте внимателни към нуждите му, да имате всичко готово, когато е гладно или сънливо, да бъдете негов приятел в игрите. Ако изпитвате носталгия по спокойните дни, прекарани насаме с партньора ви, можете да планирате последваща съвместна почивка, за да презаредите батериите.

alt6. Включете бабите и дядовците в плановете си за почивка.


Те не само ще се радват да бъдат с вас, но и вие ще получите помощ при надзора на малчуганите.
Бабите и дядовците обожават малчуганите и биха изпълнявали заповедите им. Въпреки че това отношение може да бъде малко досадно, помислете за всички предимства, които ще имате, ако отидете заедно. Малчуганите ще бъдат много по-добре наблюдавани, а вие ще можете да си отдъхнете от време на време.

7. Почивката с приятели с деца на сходна възраст е чудесна идея

Децата се радват на компанията на съученици за игра на сходна възраст. По време на ваканциите те могат да правят това в продължение на часове, ако организирате по-голяма група от приятели с деца. Малчуганите ще се групират по възраст и интереси, щеигри и ще се учат един от друг. Ако имате само едно дете, но планирате да разширите семейството си, вашето мъниче ще научи по забавен начин какво е да имаш бебе наоколо и да не си постоянно в центъра на вниманието.

8. Опаковайте ранобагажа за ваканцията

Изборът на дрехите и вещите, които са ви необходими за почивката, е трудна работа, особено когато пътувате с деца. Тенденцията е да натъпчете в багажа си целия гардероб с дрехи и цялата етажерка с играчки. Това е нещо, което ще остане на етап пожелание, затова е най-добре да се организирате с пълни списъци за всеки член на семейството.
Дайте възможност и на най-малките, като им позволите да направят свой собствен списък на необходимите вещи и сами да решат от какво могат да се откажат. Вероятно няма да се справят от първия път, но след няколко опита ще видите колко много им харесва да участват в тази дейност и дори да я извършват сами.

alt9. Изберете внимателно маршрута си

С какъвто и вид транспорт да пътувате - кола, самолет или влак, ще се нуждаете от подробна организация, за да стигнете до дестинацията си. За пътуванията с автомобил избирайте по-кратки маршрути и планирайте спиране на всеки 2-3 часа. Освен ако не правите туристическа обиколка с автомобил, избягвайте да спирате, за да посещавате различни градове или музеи по пътя. Малките деца нямат търпение за това, ще се изнервят и ще пристигнат вече уморени на местоназначението си. Прекъсването на периода за почивка може да извади от строя цялата ви почивка.
Също така, ако пътувате със самолет, изберете най-подходящото време за полет и възможно най-малко междинни кацания. Вземете всички мерки за трансфери от летището до хотела, за да съкратите времето за пътуване възможно най-много.

10. Съхранявайте всички документи за пътуване в удобна чанта.

След като пристигнете на местоназначението си, можете да ги съхранявате в сейфа на хотела.

Паспортите, актовете за раждане, самолетните билети и хотелските резервации са само част от документите, които ще трябва да имате под ръка по време на път. Сложете ги в чанта заедно с портфейла и кредитните си карти и други ценни вещи. Ако чантата с преобличането ви се изгуби, това може да е тъжен момент, но не е драма. Ако, от друга страна, установите, че чантата с документите и парите не може да бъде намерена, дори връщането вкъщи може да се превърне в неприятно приключение.

alt11. Проверете цялата информация за местата, които са подходящи за деца и които ще посетите

Вие сте единствените, които най-добре знаят какви са нуждите на вашето дете. Може да се окаже, че курортът, в който ще отседнете, или агенцията, която ви е помогнала с цялата организация на пътуването, разбира от нещо съвсем друго, когато става въпрос за малки деца. Проверете информацията за менюто, дълбочината на басейна, как са устроени детските площадки. Важно е също така дали мястото е такова, което е предназначено за семейства с малки деца. Не бихте искали да отидете в хотел, разположен в непосредствена близост до нощен клуб, където музиката ще звучи до късните часове и няма да можете да си починете заради постоянния шум.

12. Избирайте дестинации според възрастта на малчуганите си и според това колко търпеливи са те към пътуването.

Някои деца могат да пътуват 2-3 часа, без да им омръзне. Те си играят тихо на столчето в колата, спят или гледат анимационно филмче. Те са от децата, с които е удоволствие да се пътува, защото възможните дестинации са безброй, независимо колко далеч са от дома.
Но има и деца, които не седят на едно място нито за миг, които са енергични, искат да тичат и се нуждаят от пространство, за да се движат. Пътуването с тези деца е предизвикателство, ще ви трябват стоманени нерви, за да запазите дзен. Подгответе много дейности, за да ги занимавате възможно най-дълго, евентуално пътувайте през нощта или когато имат график за сън. Тъй като ваканциите са време за нарушаване на правилата, можете да използвате конзола за игри. Единственото условие е да се придържате към времето, препоръчано от специалистите.

alt13. Подгответе децата за пътуването, като им разкажете колко време ще отнеме, с какво ще пътувате и какви ще са условията.

Децата трябва да знаят какво ще последва. Това е вярно във всички ситуации, а не само при дългите пътувания до дългоочакваната почивка. Тогава те ще имат психическия комфорт да не бъдат изненадани от факта, че всичко отнема толкова много време, и няма да бъдат толкова засегнати от всички нови неща, които се случват около тях.
С малко усилия от ваша страна можете дори да събудите интереса им, като им разкажете за всички прекрасни неща, които ще видят по пътя, така че нетърпението им да бъде насочено в положителна посока. Вместо да са нервни и недоволни, защото са принудени да седят неподвижно толкова дълго, те ще очакват с нетърпение да поговорят с пилота на самолета или да видят стадата овце и крави през прозореца.
Пътуването с влак може да им даде възможност сами да държат билетите, когато пристигне контрольорът, а ако отидете в Гърция, те ще бъдат очаровани да разберат, че колата ще се качи на ферибот през морето.
Турция е една от най-популярните дестинации за почивка на римляните. Ако искате да почивате в Турция, все още можете да получите отстъпки до 20%! Каквото и да се случи, вие сте защитени от супер гъвкави оферти с безплатно анулиране!

alt14. Кажете на децата да донесат играчки, книжки или нещо друго, което искат, за да не им е скучно.

Едно отегчено дете може да се сравни с малко торнадо. Нещата могат бързо да ескалират от плахо хленчене до викове и истерии, които трудно ще бъдат успокоени. Най-лесното решение за предотвратяване на скуката е да включите любимите играчки на детето в багажа му, за да може то да вземе със себе си вкъщи малко парченце от света. Близките ви ще се радват да го придружат на почивката, а то ще може да сподели цялата информация, която има за вашето пътуване. Автомобилите или игрите за умения могат да го накарат да се съсредоточи върху въображаеми истории, които ще накарат времето да мине много по-бързо. Няколко книжки за оцветяване също са добра идея, за да направите пътуването възможно най-приятно.
Можете да включите всякакви други игри или предмети, които ангажират малчуганите във вълнуващи, подходящи за възрастта им дейности.

15. Сключете застраховка за пътуване за цялото семейство

Непредвидени инциденти могат да се случат по всяко време и на всеки. Зрялото и отговорно отношение към вземането на мерки в такива ситуации ще ви осигури спокойствие по време на почивката. Ако някой от членовете на семейството ви се разболее, ако попаднете в автомобилна катастрофа или дори ако колата ви бъде открадната, наличието на подходяща застраховка означава, че няма да се притеснявате за финансовите последици от тези неприятни събития.

16. Избирайте внимателно местата за хранене

Храната е един от факторите, които могат моментално да провалят почивката. Особено през лятото, когато храната е нетрайна, най-малкото невнимание от страна на персонала на ресторанта може да ви се отрази неблагоприятно чрез повръщане и силни стомашни болки. Ентероколитът е едно от най-често срещаните заболявания по морето, като най-засегнати са децата. Тъй като те са малки и стомахът им все още не е свикнал с вариациите във вкуса и храната, тъй като по принцип са свикнали с храната от дома, заболяването може да се появи дори след няколко хапки.

alt17. Организиране на програма от дейности за всеки ден от ваканцията

Освен може би за почивка на море, където основната дейност е ходенето на плаж, дневната програма ви дава пълна представа за целия период на почивката и за всички цели, към които искате да се стремите. Може би това е посещение на музеи или изпълнен с адреналин ден в увеселителен парк. Може би ще отидете на друго място и трябва да знаете точно какви транспортни средства са на разположение и кога. А може би малчуганите искат да участват в дейности, организирани от хотела със специално поканени аниматори.
Каквито и планове да имате, препоръчително е да ги организирате възможно най-добре, защото в противен случай може да се окаже, че някои дни ще бъдат много натоварени, а други - направо скучни.

18. Научете децата си на пълното им име, на вашето име и на телефонните номера, на които могат да се свържат с вас в случай на спешност.

Най-забавният отговор на детето е на въпроса "Как се казват родителите ти?". Добре е от ранна възраст да разбере, че всички родители ги наричат "мама" и "татко", но родителите му имат собствено име. По този начин те ще могат точно да предоставят всякаква необходима информация в случай на спешност. Може би се е изгубило в хотела, а може би се е отдалечило твърде много от вас в салона на летището. Познаването на тази информация ще помогне за възможно най-бързото разрешаване на ситуацията и ще спести много сълзи и страхове.

19. Направете онлайн резервации за всички места, които искате да посетите и където се заплаща входна такса

Можете ли да си представите какво е за едно дете да отиде в увеселителен парк и да трябва да чака с минути на опашка за билети? А ако става въпрос за музей или място, което не му допада особено, чакането може да се превърне в мъчение. Плачът, виковете и нервните сривове са последното нещо, от което се нуждаете на празник, когато всичко е трябвало да бъде перфектно.
Избягвайте тези ситуации, като закупите всички необходими билети онлайн и предварително, за да получите достъп до желаните от вас места.

alt20. Потърсете съвет от личния си лекар, преди да отидете на почивка

В зависимост от възрастта на детето ви някои дестинации може да не са подходящи. Семейният ви лекар е най-подходящ да ви посъветва как да защитите здравето на цялото семейство по време на почивката. Например много малките деца трябва да бъдат предпазени от поглъщане на морска вода, тъй като могат да развият ентероколит. Добре поддържан плувен басейн може да е по-подходящ вариант. Или пък дете с чувствително ухо, което често получава ушни инфекции, може да бъде предпазено, като му се дадат няколко капки за уши, преди да влезе във водата.
Освен това в някои дестинации се изискват ваксинации, за да се избегнат различни опасни заболявания като малария. Семейният ви лекар е този, който най-добре познава медицинската история на всеки член на семейството и е най-добре подготвен да ви каже всички възможности за почивка без неприятни медицински инциденти.
Пътуването ни дава възможност да се откъснем от ежедневната рутина, която включва много работа, притеснения, крайни срокове, задачи и задачи. Не пропускайте шанса да пътувате със семейството си винаги, когато имате възможност.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

20 съвета за успешна семейна почивка - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: