Природни лечения и средства за борба със стриите

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
altПри някои хора има определен естетически проблем, причинен от медицински проблем, тегло или бременност.
 
Той обаче засяга повече жените, отколкото мъжете, като оставя следи по различни части на тялото - бедрата, ханша, гърдите, ръцете или долната част на гърба или корема.
Тези линии по кожата изобщо не са вредни за здравето, а само влияят естетически.
Дори и никога да не изчезнат окончателно, с помощта на определени процедури или естествено лечение те ще избледнеят с течение на времето.
Разбира се, става дума за стриите, тези дълги, тесни ивици, които се появяват и развиват върху кожата.  
Те се появяват, подобно на белезите, в моментите, когато кожата променя формата си и вече не може да се върне към първоначалната/нормалната си форма, в определени периоди на интензивен растеж, поради бременност, наддаване или отслабване, понякога дори по време на пубертета.
Тези стрии най-често се появяват при бременни жени, почти 90% от тях.
 
За да разберете обаче как можете да се отървете от тези стрии или какви тайни крият онези майки, които имат завидно тяло, трябва да прочетете внимателно тази статия. Накрая ще се убедите, че стриите не са толкова сериозни и ще знаете какво точно трябва да направите, за да се отървете от тях.

Какво представляват стриите?

Стриите са тесни линии или ивици, които се появяват на повърхността на кожата.
Обикновено те са дълги и тънки, с дължина няколко сантиметра и ширина няколко милиметра, и при допир създават впечатление за тънка, набръчкана кожа.
 
Първоначално стриите са по-прозрачни, с червеникаво-лилав цвят, но с течение на времето стават перлено бели и имат неравност.
 
Накратко, стриите са естествена реакция на кожата при внезапно увеличаване на теглото или когато кожата е прекалено опъната и еластиновите и колагеновите влакна, които обикновено помагат на кожата да се разтяга и расте, започват да се разрушават.
Поради това кожата вече не е в състояние да реагира на тези бързи промени и в резултат на това се разрушава и се появяват белези.
 
Стриите се появяват на всяко място, където кожата на тялото е била разтеглена, но обикновено засягат областите, в които се натрупват мазнини, като корема, гърдите, ръцете, бедрата и раменете.
 
Понякога при момчетата в тийнейджърска възраст стриите се появяват по гърба, хоризонтално, над гръбначния стълб.
 
В някои случаи, когато страдате от синдрома на Кушинг, което означава, че кръвта ви съдържа големи количества от хормона кортизон, стриите изглеждат много по-широки и по-големи и могат да се появят дори на лицето ви.
Според някои проучвания повече от 90% от бременните жени имат стрии, а при тийнейджърите процентът е също толкова висок - около 70%.

altПричини за появата на стрии

Както беше споменато по-горе, стриите се появяват, когато кожата е прекалено разтеглена или расте прекалено бързо, а колагеновите влакна, които трябва да я поддържат в добро състояние, вече не са в състояние да работят достатъчно бързо, за да се справят с това.
 
В резултат на това определени части от кожата се разкъсват и оставят белези или линии, известни като стрии.
 
Единственото, което може да се направи, е да се използват различни билкови средства за предотвратяване на стрии или някои естествени средства за лечение на стрии.
 
По-долу са изброени най-често срещаните фактори, които водят до появата на стрии.

altБременност

Стриите по време на бременност са изключително често срещани и според проучвания между 50 и 90 % от жените страдат от стрии преди раждането, особено между шестия и деветия месец на бременността.

По време на бременността жените в крайна сметка тежат с 25 до 30 килограма повече, а телата им не са специално подготвени за това увеличаване на теглото за много кратко време.
Затова особено кожата около корема се разтяга прекалено много и води до появата на стрии.
Това е най-подходящият момент да прибегнете до естествено лечение на стриите по време на бременност, защото след раждането на бебето тези естетични проблеми ще изчезнат.
 
Съществуват определени генетични фактори, които играят изключително важна роля за това как кожата реагира на определени стресови фактори, но те са важни и когато става въпрос за количеството произведен еластин и колаген.
 
Ако майка ви или баба ви са развили стрии по време на бременност, има вероятност те да се появят и когато забременеете.
 
Дори и да не можете да предотвратите появата на стрии на 100%, има някои предпазни мерки, които можете да вземете, независимо дали става въпрос за естествени средства срещу стрии при бременност или за лечение на стрии след бременност, за хранене с подходящи храни или за поддържане на оптимална хидратация.

Пубертет

Въпреки че стриите най-често се свързват с бременността, и момичетата, и момчетата могат да страдат от стрии по време на пубертета.
 
Това е така, защото тийнейджърите преживяват много промени за сравнително кратък период от време, включително появата на остро акне, промени в гласа, промени в настроението или внезапно нарастване на мозъка.
Тези скокове в растежа са основните виновници за появата на стрии по време на пубертета и макар че не всички тийнейджъри се сдобиват с тях, не е необичайно да се появят по ръцете, бедрата или задните части.
Стриите могат да се появят и около коленете или по гърба.
 
Това е най-подходящият момент за използване на определени процедури за лечение на стрии при тийнейджърите, тъй като е известно, че те отдават голямо значение на физическия и естетическия си вид.

altУвеличаване на теглото

Ако сте преживели бързо увеличаване на теглото, най-вероятно сте се оказали със стрии.
 
Това внезапно увеличаване на теглото може да се случи по редица причини, особено поради медицински или хормонални състояния, като синдром на поликистозните яйчници или менопауза при жените, проблеми с щитовидната жлеза, стрес или някои лекарства.
 
Подобно на това, което се случва по време на бременност, когато увеличаването на теглото е доста бързо, кожата се опитва да се справи с това внезапно разтягане и колагенът се разрушава и разпада, което води до появата на тези тесни линии.
 
Когато се наблюдава често наддаване на тегло, се препоръчва рано да се започне билково лечение против стрии, за да не се задълбочи този естетически проблем.
 

Хранене за борба със стриите

Въпреки че вероятността от поява на стрии често се свързва с генетични фактори и семейна история, има някои неща, които можете да направите, за да сведете до минимум рисковете и да премахнете причините за появата им.

altОстанете хидратирани

Често се чува изразът "пийте по 8 чаши вода на ден за красива кожа" или "пийте по 2 литра вода на ден, за да отслабнете".
Въпреки че все още се водят спорове относно правилното количество вода, поддържането на хидратация е едно от най-добрите неща, които можете да направите за тялото си, но особено за кожата си.
 
Когато сте дехидратирани, кожата ви губи еластичността си и рискът от появата на стрии се увеличава, така че ако искате да имате мека и еластична кожа, трябва да пиете колкото се може повече вода и да ядете богати на вода храни като краставици, диня, ананас и целина.
 

Хранене

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, за да имате здрава кожа или да отстраните някои естетически проблеми, като стриите, е да се храните с храни, богати на витамини и хранителни вещества.
 
altНай-полезните храни за възстановяване на кожата и превенция са тези, които са богати на витамини А и Е, както и тези с омега 3. Освен тях се препоръчват и храни с високо съдържание на витамин С и цинк, тъй като те са много ефективни за предотвратяване на стрии.
 
Препоръчва се здравословно хранене, тъй като по този начин кожата може да се поддържа еластична, стегната и хидратирана.
 

Природни методи за лечение на стрии

Поддържането на кожата в хидратиран вид отвън е също толкова важно, колкото и поддържането на хидратирано състояние отвътре, затова е важно да се използват специални кремове или лосиони за предотвратяване на стрии. Те могат да се използват особено в моментите, когато има най-голям риск от появата им.
 
Ако обаче не можете да си позволите или не искате да харчите пари за тези комерсиални кремове или лосиони, съществува разнообразна гама от естествени средства за лечение на стрии и целулит, които можете да приготвите в уединението на собствения си дом.
 
Тези домашно приготвени средства за третиране на стрии са особено идеални, когато сте бременна и не искате да използвате кремове, които могат да съдържат определени съставки, които могат да навредят на вашето бебе.
Ако обаче искате да използвате специални лосиони за стрии, препоръчително е да избирате само такива, които съдържат естествени съставки, като например какао, жожоба или масло от ший, които са отлични за нежно овлажняване на кожата, като ѝ придават еластичността, необходима за предотвратяване на стрии.
 
Сред най-препоръчваните естествени средства за лечение на стрии са:

altЛечение на стрии със зехтин: той е идеален за облекчаване на стриите, поради което се препоръчва да се масажира ежедневно в тези области на тялото, където се е появил, а резултатите могат да бъдат видими след няколко седмици. Този зехтин може да се смеси с яйчен белтък и след това да се нанесе върху засегнатите зони. Комбинацията трябва да се остави върху кожата, докато изсъхне, а за ефективни резултати трябва да се повтаря ежедневно в продължение на 2 седмици.

Лечение на стрии с рициново масло: масажът с топло рициново масло върху засегнатата кожа е много добър, поради факта, че това масло съдържа важни за кожата витамини и минерали, а резултатите могат да се видят само след една седмица масаж, като кожата придобива стегнатост и блясък. Това масло може да се смесва с кокосово масло или гел от алое вера, за да се увеличи ефективността му.
 
Естественото бадемово масло против стрии се препоръчва основно като средство за лечение на стрии след раждане, поради факта, че е много богато на мастни киселини и има висока овлажняваща и подмладяваща кожата сила.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: