10 трика, с които да мотивирате детето си да чете

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 


altЕто някои трикове, които ще ви помогнат да мотивирате детето да чете повече

1. Отделете време за четене

Ако детето ви има натоварен график и четенето трябва някак да се вмъкне между часовете по танци и английски език, ясно е, че четенето лесно може да се превърне в нежелано задължение. Вместо това отделете специално време за четене - приятно, отпускащо, без напрежение.

2. Определете редовно време, в което детето ви ще чете на глас.

Изберете разнообразни книги, които вероятно ще предизвикат интереса му, и се уверете, че това са книги и текстове за неговата възраст. Аудиокнигите са друг отличен вариант за начинаещи читатели. И не изоставяйте този ритуал на четене на глас от време на време, когато детето ви порасне - никой не е твърде стар, за да чете на глас.
 

alt3. Уверете се, че материалът за четене не надхвърля читателските умения на детето ви.

 
Възможно е действително да има интерес, но ако сте предложили книга, която е твърде трудна за четене, мотивацията на детето ви автоматично ще намалее.
 

4. Създайте на детето удобен кът за четене.

 
Това трябва да бъде специално пространство, което насърчава четенето. То трябва да се чувства удобно в него и да бъде стимулирано да отвори книгата, която привлича вниманието му. Можете да изберете удобно кресло или пейка с много възглавници. Книгите трябва да са на една ръка разстояние, за да може да ги докосва, разглежда и открива. Това ще насърчи детето да прекарва времето си в компанията на хубава книга!
 

5. Потърсете разнообразни материали за четене (книги, списания, брошури и др.)

 
Много деца попадат отново на рафтовете с художествена литература в библиотеката, но не спирайте дотам. Има много други жанрове за четене, които си заслужава да се разгледат: книги с вицове, готварски книги, учебници, графични романи, биографии и т.н. Списанията също могат да бъдат чудесен начин да насърчите детето си да чете.
 

alt6. Опитайте да четете в тандем

 
Заедно с приятел, брат или сестра или дори с възрастен, детето ви може да подобри уменията си за четене. Освен това то бавно ще се чувства по-комфортно да чете самостоятелно.
 

7. Помолете детето си да прочете нещо интересно на по-малък брат или сестра

 
То ще се почувства полезно и много уверено в собствените си сили. Това осигурява отлична практика за детето, но то няма да се чувства като задължено лице. Напротив. То ще се наслаждава на това.
 

8. Оставете хумора да направи своята магия

 
Изберете забавна книга на нивото на четене на детето ви и прочетете първата глава на глас. След това спрете. Ако детето ви иска да разбере какво се е случило по-нататък, ще трябва да продължи да чете.
 

9. Бъдете модел за подражание за детето си

 
Покажете любовта си към четенето. Когато детето ви вижда, че четете, то ще се чувства по-мотивирано да го прави и ще открие своята страст към книгите.

alt10. Дайте му достъп до различни книги

За тази цел можете да отидете в обществена библиотека или да разменяте книги с приятели в игрите или съученици. Когато детето ви иска да чете, уверете се, че има добра книга, с която да се захване. Дори да е начинаещо, позволете му да прелиства списания и книжки с картинки, голям текст, стикери.
 
И все пак можете да продължите играта. След 5 или 10 прочетени книги можете да възнаградите малчугана със специален ден за приготвяне на сладолед или други дейности, които той обича. Обърнете внимание на темите, които са интересни за детето ви, и действайте в тази посока. Харесва ли животните? Чудесно - потърсете книги за животни, кучета, котенца, ветеринари и т.н.
 
Интересува ли се от човешкото тяло? Изберете книги, в които може да научи повече, на своето ниво на познания, за това как работят телата ни. Дайте му възможност за избор. Кажете: "Виж, ще отидем в библиотеката и ти можеш да избереш 3 книги, които искаш". или "Искам да ти купя книга, но не мога да реша дали да избера тази или тази. Какво ще кажеш?".
 
В крайна сметка ще успеете да го въвлечете все повече и повече в прекрасния свят на книгите.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: