ДОКОЛКО ДЕТЕТО ВИ Е ГОТОВО ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРСКИТЕ ГОДИНИ?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt Много родители се страхуват от това, което предстои да се случи, и се чудят доколко децата им са готови да навлязат в тийнейджърския живот. И реалността е такава, че много деца все още не са готови. Без адекватна подготовка гимназиалните години носят със себе си риска да пропуснат една година от училище, да не успеят да намерят приятели или да се приспособят към периода. Рискът да се забавляват прекалено много и да забравят всичко останало, което трябва да правят. Възможно е да имат деструктивни "куриози" или порочни групи от приятели. Затова ви питам, доколко вашето дете е готово за тийнейджърските години?
 
Как да избегнем всички тези рискове? Юношеството е признато от всички за най-критичния период в живота, когато младите хора вероятно ще преминат през него безпроблемно или... Юношеството е периодът на преход от детството към зрелостта и преходът, противно на многото мнения, които казват, че всеки в крайна сметка преминава през него, не е задължително да бъде тежък.
За да ви помогнем да намерите отговорите и да получите представа за развитието на собственото си дете или тийнейджър, сме подготвили кратък тест, на който можете да отговорите с ДА или НЕ. Този тест е приложим както за деца, така и за тийнейджъри.
 
Оценката е лесна за извършване, като се посочват уменията и поведението, които те трябва да имат като юноши. За да не създадете прекалено високо оценъчна картина, най-добре е да бъдете възможно най-обективни в отговорите си. Така ще разберете доколко то е готово да се справя самостоятелно в момента, в който вече не приема родителска подкрепа и взема самостоятелно решения.

1. Oтговорност

Това е първият признак на прехода към юношеството, към зрелостта и независимостта. Децата, дори ако биха могли да правят нещо друго, което е по-приятно или забавно, съзнателно избират да постъпят правилно. Събуждат ли се сами сутрин? Настройва ли си будилника всеки ден? Има ли ясен дневен график, който следва? Отказва ли се от други дейности (по своя инициатива), за да си напише домашното например? Измива ли тялото/зъбите си, без да му/й се казва? Изпира ли сам любимите си дрехи, когато има нужда от тях, без да чака родителите си?

alt2. Здраве

Информираността за здравето и грижата за себе си са ясни признаци на зрялост. Знае ли какво да прави, когато се разболее? Уведомява ли ви, когато нещо го боли? Поиска ли среща с лекар? Ходи ли на рутинни профилактични прегледи? Ходи ли на зъболекар по собствена инициатива?

3. Организация

Да си организиран означава да знаеш как да планираш личните, училищните, домашните и домашните задачи. Това означава да знаете как да ги подреждате по важност, а не според моментната прищявка. Има ли тя програма? Планираща програма? Консултира ли се с родителите си за това какво да прави? Приема ли логични подобрения в програмата? Изчислява ли времето си за пътуване в допълнение към дейностите? Когато се откаже от някоя дейност, пренасрочва ли я? Може ли да управлява прост проект (напр. стъпки за закупуване на велосипед)?

alt4. Реагиране на натиск

Начинът, по който детето реагира на натиск, показва етапа на зрялост. Мисленето през филтъра на това, което му се случва, и разработването на подходяща реакция показва зряла реакция. Запазва ли спокойствие, когато е подложено на натиск? Знае ли как да се извини (по собствена инициатива) за евентуални пропуски? Продължава ли да участва в дейностите, когато видимо губи играта? Знае ли как да преодолява събитията, които го/я изправят на ръба?

5. Съпротива срещу привличането на връстници

Поемането на отговорност за това, което трябва да направите по собствена инициатива, въпреки настояванията и аргументите на приятелите, е друг признак на зрялост. Филтрира ли това, което трябва да направи, без да се поддава на удоволствията на момента? Може ли да откаже на приятел, защото има да прави нещо друго? Лидер ли е на собствения си живот (прави това, което иска, в конструктивна посока), а не е впечатлителен член на група приятели?

6. Ориентация по картата

Намирането на начини за придвижване от една точка до друга е съществено умение за самостоятелност. Това умение няма нищо общо с Waze или Google Maps, които той може да има на своя смартфон. Знае ли то как да стигне от точка А до точка Б самостоятелно? Знае ли как да се справи сам, ако се изгуби? Знае ли, че пътищата, които познава, са по-кратки от тези, които не познава? Поема ли пресметнати рискове при откриването на нови територии (други улици, преки пътища, маршрути)? Знае ли кого и как да попита, за да стигне до целта си?

alt7. Приготвяне на храна, когато е необходимо

Независимостта означава също така да се грижите за това какво и как се храните. Прави ли си сам сандвичи за училище? Знае ли как да приготвя прости ястия, когато е необходимо? Отговаря ли за храната си и за времето за хранене? Храни ли се здравословно?

8. Самоувереност

Увереността в себе си е отговорна за утвърждаването на собствените мисли или емоции. То е отговорно за създаването и поддържането на взаимоотношения. Може да изразява мнение? Може ли да аргументира мнението си логически правилно? Може да говори пред група приятели? Ако закъснее и влезе със закъснение в среща, знае ли как да се адаптира към контекста и да стане участник във възможно най-кратко време? Прави ли това, което казва? Казва ли предварително какво ще направи? Уверен ли е в себе си, когато му предстои важен изпит?

9. Участие в домашните дейности

Участие в домакински дейности по собствена инициатива. Това означава поемане на роля в групата и извършване на действия в съответствие с ролята си. Грижи ли се той да полива цветята? Тя изнася ли боклука? Тя ли подрежда масата? Знае ли какво трябва да прави в къщата по всяко време? Има ли роля, която е поел, и изпълнява ли я, без да му се напомня?
 

alt10. Решаване на проблеми с авторитети

Вкъщи той е подкрепян от родителите си и независимо дали се справя правилно или не, родителите се грижат всичко да бъде добре уредено. В училище нещата се променят. Управлението на взаимоотношенията с учителя означава отговорност. Ако вкъщи то знае как да поиска да реши проблемите, в училище това е по-трудно. Знае ли как да поиска помощ от учителя? Грижи ли се за отношенията си с учителите? В случай на конфликт с учител знае ли как да го разсее и да възстанови "мира"? Вярно ли е, че напоследък учителите не са ви викали в училище?

11. Управление на парите

Независимостта означава и управление на парите. Парите, отделяни от родителите, са разделени на 3 основни категории: ежедневие, пътуване и дрехи. Знае ли детето как да управлява парите? Практикува ли спестяване (касичка или даване на родителите за съхранение по своя инициатива)? Разходва ли бюджета си "разумно"? Спестява ли пари, за да изпълнява различни желания? Инвестира ли парите в неща и дейности, които го развиват?

12. Нагласа за победа

Да имаш нагласа на победител означава да приемаш както успеха, така и неуспеха. Означава да се учите от грешките и да продължавате напред с упоритост. Това означава да не се отказвате. Означава винаги да виждате пълната страна на чашата и да ѝ се наслаждавате. Знаете ли как никога да не се отказвате? Престанал ли е да се оплаква от всичко, което му се случва? Гледа ли на живота с оптимизъм? Вярва ли в силата си да побеждава?

Анализ на отговорите

Съберете отговорите ДА и ще разберете резултата и степента на готовност на детето ви да премине към юношеството.
Отговорите с НЕ имат за цел да ви покажат върху какво трябва да работите много бързо, за да помогнете на детето си да направи плавен преход през юношеството.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: