Почистване на фурната. Как да го направим с домашни съставки

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altПочистването на фурната е предизвикателство за всеки готвач, тъй като в нея обикновено приготвяме печено месо, зеленчуци и редица гарнитури и сладкиши, като всички те включват повече или по-малко мазнини. Ако имате и няколко малки инцидента, докато приготвяте нещо по-специално от по-взискателно меню, тогава работата по почистването ще си заслужава.
 

Почистване на фурната

Ако искате да направите фурната си като нова, но със съставки, които са малко по-приятелски настроени от търговските почистващи разтвори, ще ви кажа най-ефективните и удобни варианти, на които можете да се спрете.
 
 Сода за хляб и оцет.

Първият е смес от сода за хляб и оцет. Смесете около половин чаша сода за хляб с вода и нанесете почистващия разтвор върху стъклото и стените на фурната, като избягвате нагревателните елементи.
 
След като този разтвор е действал в продължение на два часа, ви е необходима бутилка с пулверизатор, в която да сложите равни части вода и бял оцет. Напръскайте тази смес върху разтвора от бикарбонат. Оцетът и бикарбонатът ще предизвикат химическа реакция, но не е нужно да се страхувате от пяната, просто я оставете да подейства половин час. След това забършете тези смеси и отново избършете с влажна кърпа, за да се уверите, че не са останали остатъци.
 
Ако по време на приготвянето на храната забележите, че съдовете ви се разливат, т.е. храната и мазнината вътре изтичат във фурната, имате на разположение бързо решение. Всичко, което трябва да направите, е да поръсите трапезна сол върху тези петна. След като фурната изстине, ще бъде много лесно да почистите бъркотията.
 

Горещата вода, комбинирана в равни части с бял оцет, почиства чудесно фурната. Оставете водата да заври, след това добавете оцет и задръжте чайника включен още 30 секунди. След това вземете съда с вода и оцет, поставете го във фурната и затворете вратата на фурната.

Внимание! Фурната не трябва да се включва, а съдът трябва да се остави за най-много един час. Целта на тази пара от оцет е по-скоро да омекоти мръсотията, която по-късно можете да отстраните с кърпа и течен сапун.
 
altЛимоновият сок 
 
 
Лимоновият сок също помага. Всичко, което трябва да направите, е да смесите 1 супена лъжица течен сапун за съдове с 1 супена лъжица лимонов сок и половин супена лъжица белина. Сложете всички съставки в един литър топла вода и нанесете сместа върху фурната с помощта на гъба. Тя трябва да действа в продължение на 45 минути, преди действително да отстрани замърсяванията. И бъдете внимателни, когато отстранявате остатъците!

Течният амоняк

Течният амоняк, около 250 грама, трябва да се постави в купа и да се остави във фурната за една нощ. На следващия ден упоритите петна ще бъдат отстранени много по-лесно. Но бъдете внимателни! Не препоръчвам да използвате купата, в която сте поставили амоняка, освен за тази цел.
 
Смесете малко вода със сока на два лимона и сложете тази смес във фурната. Уверете се, че водата започва да кипи, за да може парата да премахне петната от мазнини и мръсотия. Накрая, след като фурната изстине, използвайте чиста кърпа, за да отстраните замърсяванията, изплакнете малко и се насладете на чиста фурна.
 
Използвайте четка за зъби, за да почистите добре ъглите и тесните пространства във фурната.
 
altРешетките във вътрешността на фурната не са толкова лесни за почистване. Можете да ги потопите във вана с вода, но не и преди да сложите няколко стари кърпи, за да сте сигурни, че няма да надраскат ваната. След това добавете във водата тава за миене на съдове, която е подходяща за миене на съдове, и оставете решетките да се накиснат за една нощ. На следващия ден почистете добре с помощта на по-твърда четка, след това с гъба или кърпа и изплакнете обилно.
 
Не ви казах в началото, но ще оставя този съвет тук накрая. Преди да започнете да миете фурната, не забравяйте първо да я почистите с прахосмукачка, защото в противен случай няма да е лесно. Фината мръсотия, боклуците, трохите трябва да бъдат отстранени от фурната по някакъв начин, преди да почистите мазнините, сухите остатъци и петната.
 
Ако не разполагате с по-малка прахосмукачка, с която да свършите тази работа, използвайте маркуча на прахосмукачката, която имате вкъщи. Най-добрата обаче е ръчната прахосмукачка и ако все още нямате такава, може би е време да си я купите, защото тя ще бъде много полезна в домакинството ви.


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: