ЗАЩО НОСИМ БИЖУТА?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия altДумата "бижу" идва от френската дума bijou, която на свой ред идва по различни начини от латинската дума jocale, означаваща "играчка".
 
Играчка, която искаме, защото харесваме цвета или формата ѝ. Играчки, които ни карат да се чувстваме специални и желани. Със своя семпъл образ и скъпа материалност бижутата и скъпоценните камъни са заели ярко място в живота ни.
 
Но очарованието на бижутата надхвърля тяхната физическа структура. Те са нещо повече от връзката между конкретен метал и конкретен камък. Веднъж носено, едно бижу се превръща в талисман, в амулет за вътрешен комфорт.
 
Изборът на сребърен пръстен с опал, например, може да повиши цялостното ни настроение през деня. Съчетаването на дрехите ни с комплект обеци и висулка може да осигури естетическо спокойствие.
 
Жени или мъже, ние изпитваме необходимост да нюансираме видимия си личен облик с предмет, натоварен с различни значения. Той е или спомен, или подарък, или е скъп и известен, или е направо очарователен, или просто излъчва благотворни енергии.
 
Тогава този предмет с всички тези значения се превръща в бижу.
 
Можем да кажем, че избирате бижутата си, защото те разказват история.

altКога сме започнали да носим бижута?

Най-старите известни днес бижута са на възраст около 100 000 години.

Технически погледнато, това е по-скоро украшение. Сегашното значение на думата бижу включва и занаятчийската страна на предмета, накратко, сложната работа на ценителя.
 
Орнаментът, за който говорим, е изработен от обикновени черупки, пробити, за да се превърнат в мъниста. Те са открити в археологическия обект Схул в Израел.
 
Това, което е очарователно, е, че нашата история като рационални и естетически същества е предшествана благодарение на тях с много повече време, отколкото се предполага.
 
Откритията на археолозите ни казват, че цивилизацията на Инд, днешна Индия, е изработвала фини златни бижута преди повече от 5000 години.
 
Хората на повърхността на днешен Китай са изработвали превъзходни бижута по същото време, но са използвали повече сребро. Като скъпоценен камък нефритът спокойно е властвал при тях.
 
altВ древен Египет преди 5000-3000 години откриваме народ, обсебен от златото. За тях златото е божествен метал. Откриването на гробницата на най-известния фараон Тутанкамон и свързаните с нея съкровища ни позволиха да разберем по-добре декоративната и религиозната страна на древноегипетската цивилизация.
На територията на днешен Ирак се намира археологическият обект на царските гробници в Ур, датиращи от 2900-2300 г. пр. н. е. Намерените тук скъпоценности са изработени от злато, сребро и полускъпоценни камъни.
 
Техните съседи, асирийците, също са носели бижута, без да се притесняват от разкоша, показвайки амулети, гривни или масивни огърлици.
 
Изкуството за създаване на златни бижута, или златарството, се простира назад в историята, преминавайки от цивилизация в цивилизация и ставайки все по-богато до наши дни.

Как са се чувствали бижутата във времето

Вече знаем, че бижутата не винаги са били от сребро или злато. Имало е черупки, кости, малки речни камъни.
 
Д-р Мариан Ванхаерен, антрополог от Националния център за научни изследвания, казва: "Когато слагате украшение на тялото си, вие изпращате послание към другите хора:"
 
Нека разгледаме накратко причините за влюбването в бижутата:
 
  • В началото хората са носели украшения, за да бъдат по-привлекателни и да се открояват.
  • Очаровани от загадъчната красота на камъните, хората ги поставяли в различни накити и им придавали свръхестествени сили. Те изобретили амулета
  •  След това бижутата са били носени като символ на богатство и власт. Обикновените хора не са имали лукса да носят скъпоценни метали. Златото и среброто били запазени за фараоните, царете, благородниците.
  •  Днес носим бижута по всички или само по една от тези три причини, в зависимост от ... избора си
 
През историята мотивите са се променяли. От показване на социален ранг или съхраняването им като универсално благо до строго естетическата им стойност, понякога с духовно-лечебни последици.
 
altДали ви дават увереност? Помага ли ви да бъдете себе си? Кара ли ви да се чувствате специални?
 
Е, нека видим. Бижутата са много убедителен аксесоар!
 
Тънко колие, към което сте добавили подходяща висулка, така че цялата конструкция да е във формата на буквата Y или V, ви показва, че изглеждате по-слаби, по-високи, ако това е, което искате.
 
Подходящите бижута имат силата да преобразят целия ви тоалет, като му придадат светлина и стилно излъчване.
 
Нещо повече, бижутата могат да повлияят на начина, по който се държим.
 
Ако днес изберем елегантен пръстен, поведението ни ще бъде принцово, ще говорим спокойно, ще имаме дискретна усмивка, ще бъдем по-съпричастни и достъпни.
 
Ако изберем небрежно бижу, ще бъдем пълни с енергия и приятелите ни ще оценят нашата непринуденост и топлота.
 
Носенето на бижу, което обичаме, обикновено ни влияе само към по-добро, подчертавайки положителните ни черти. Измамата или показността, дължащи се на предмет, независимо от карата му, разкриват човек в беда, който симулира благополучие.

Но внимавайте за негативните последици от прекаленото обогатяване. Най-често се прилага правилото "по-малко е повече".
 
Носенето на красиви бижута не само ви кара да изглеждате зашеметяващо, но и ви дава увереност и повишава самочувствието ви, което кара другите да ви уважават.
 
Луксозното бижу, например сребърна висулка с халцедон, ви помага да се чувствате специални, а отношението ви ще очарова всички около вас.
 
Потребността от носене на бижута е някъде сред социалните потребности от престиж, имидж и самочувствие.

altТерапевтично въздействие на бижутата

От древни времена бижутата са били натоварени с лечебно значение.
 
Някои носят късмет, други предпазват от зли магии, някои камъни носят любов или мир, трети предпазват пътниците.
 
Съществуват камъни за раждане, зодиакални камъни или езотерични бижута.
 
Бижутата могат да се превърнат във влиятелни спътници в духовното ни пътуване.
 
Обикновено, когато сме привлечени от конкретно бижу, конкретен камък, това означава, че интуицията ни насочва към това, от което се нуждаем.
 
Няколко думи за бижутата от известни личности:
- Жената се нуждае от нанизи и нанизи от перли - Коко Шанел
 - Никога не съм мислила за бижутата си като за трофеи. Аз съм тук, за да се грижа за тях и да ги обичам, защото ние сме само временни пазители на красотата - Елизабет Тейлър
 - Разликата между фалшивите и истинските спомени е същата като при скъпоценните камъни: винаги фалшивите са най-блестящи. - Салвадор Дали
 - Бижутата отвличат погледа на хората от бръчките ви - Sonja Henie
 - Любимото нещо в гардероба ми са бижутата - Кейт Риърдън

altФинал

Бижутата са най-личните аксесоари и имат специално значение в живота ни.
 
Те могат да възнаградят постиженията ни или мълчаливо и елегантно да ни защитят. Те разказват историята ни преди думите, като са показател за нашата личност.
 
Дискретни или масивни, пищни или минималистични, бижутата трябва да бъдат част от нашето ежедневие. Не знаем много за житейските курорти, но знаем как да се обградим с красота. Независимо дали става дума за  палто, татуировка, пътуване, човеk. Имаме нужда от красота, хармония, разбиране. Всичко това най-добре се вписва в едно бижу.
 
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: