Вашето дете иска да бъде инфлуенсър. Трябва ли да го оставите?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altСпоред скорошно проучване повече от половината от поколението Z (от 2005 г. досега) се интересуват от това да започнат кариера като влиятелни личности в социалните медии. Поколението Z всъщност са нашите деца. Защо те искат да бъдат инфлуенсъри? Трябва ли да ги насърчаваме? В тази статия преценяваме мотивите и последиците от възрастта, на която все повече деца стават инфлуенсъри. Говорим и за това как можем да помогнем на децата си да се ориентират внимателно в света на тези млади звезди на социалните медии. 
 
Децата вече не се интересуват от традиционните кариери. Те вече не искат да бъдат учители, лекари, инженери, а предпочитат интернет славата, показват няколко проучвания и изследвания в САЩ и Европа. Неотдавнашно проучване (октомври 2023 г.) установи, че 54 % от представителите на поколението Z в САЩ биха искали да станат влиятелни личности в социалните медии, ако им се отдаде такава възможност. Този процент е същият като през 2019 г. Проучване от 2019 г. в Обединеното кралство показва, че 30% от запитаните деца казват, че първият им избор на професия би бил YouTuber. Earth Web съобщава, че 75 % от децата на възраст 6-17 години искат да станат YouTuber-и, а 50 % от милениалите (родителите на поколението Z) казват, че "са били насърчавани и са се чувствали вдъхновени от YouTuber-и да направят лична промяна в живота си".

Какво е инфлуенсър?

Първо бяха блогърите. Хората, които споделяха мнението си и даваха съвети за мода, храна, спорт и т.н. В писмен вид. След това дойдоха влогърите, които претворяваха идеите си във видеоклипове. Огромната популярност на тази нова форма на съдържание, създавано от потребителите, превърна влогърите във влиятелни личности, след като продавачите на продукти решиха да ги използват, за да продават продуктите си на вече формираната аудитория.
Влогърите бяха виждани, слушани, харесвани, така че ако представяха даден продукт като полезен, добър, страхотен, фантастичен, аудиторията се стичаше да го купува. Така се родили инфлуенсърите, които не са просто продавачи на продукти в интернет, а истински вдъхновяващи законодатели на тенденциите. И пристрастявания.
 
Инфлуенсърите изграждат близки взаимоотношения със своите последователи. Те разкриват личния си живот, канят последователите си да се включат и дори отговарят на коментарите им. Последователите им ги смятат за приятели. Експерти и надеждни източници. Тези взаимоотношения са наречени парасоциални. Те са едностранни взаимоотношения, при които последователят се смята за приятел на инфлуенсъра, докато инфлуенсърът не знае за неговото съществуване. А когато става въпрос за деца, такива отношения могат да имат непредвидени последици. Детето се влюбва в блясъка, известността и начина на живот на "приятел", който няма представа за съществуването му.

altЗащо поколението Z иска да се превърне във влиятелни личности?

Това е легитимен въпрос, особено когато идва от родител от хилядолетието, който има различни очаквания към детето си по отношение на професията, която ще избере. Какво виждат те в тази работа? Въпросът е кои са те и какво искат? Едно скорошно проучване показва, че поколението Z иска "по-кратки, по-достъпни и свързани с кариерата образователни пътища".
Резултатите от това проучване обясняват как Поколението Z прави нещата. За да постигнат това, което смятат за по-справедливи, устойчиви или полезни резултати, те нямат проблем да правят нещата по свой начин. А какъв е техният начин на действие? За да открием отговора, трябва да разберем кои са тези деца.

Смятате ли, че сте им повлияли да го искат?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е следният: "Кой наистина иска да стане инфлуенсър - детето или аз, родителят?" "Последните проучвания в Европа показват, че почти всички профили на деца инфлуенсъри всъщност са били управлявани от родители. Въпреки че те изглеждат като детски, детето няма пряк достъп до профила.
С други думи, желанието на детето да се превърне в интернет звезда може да е повлияно от натиск или насърчаване от страна на родителите, които проектират собствените си мечти за популярност върху децата. Прекарвате ли много време на телефона, таблета или лаптопа си?Не забравяйте, че децата правят това, което виждат, те ни подражават в поведението си. Не забравяйте, че децата правят това, което виждат, те ни подражават в поведението си.

altКакво бихте направили, ако вие бяхте този, който оказва влияние върху детето си?

Сложете телефона, лаптопа и таблета си настрана и прекарвайте време с детето си. Много е важно вие, родителят, да моделирате добро поведение и навици. Създавайте време за игра, точно както отделяте време за домашна работа или приготвяне на храна. Играйте заедно - на двора, в парка или на килима в хола. Четете ежедневно на децата си и разказвайте заедно истории за прочетеното.
 
За много от нас онлайн и офлайн животът са различни, но децата растат с технологиите и интернет и за тях няма разлика. Редовно разговаряйте с тях за това, което виждат в интернет, точно както ги питате за това как са се справяли в училище. Гледайте заедно какво гледа в интернет и обсъдете рисковете: прекомерна употреба на таблет, игра на игра, риск от предаване на лични данни (име, адрес) в разговорите, които води с непознати, поведението му в тези разговори. Задавайте въпроси като "Коя е любимата ти публикация, която този човек е споделил?". или "Ако истински ваш приятел се държи по този начин, бихте ли му се доверили?".

Детето  иска - какво да правя?

Според проучване на организацията "Спасете децата" 96% от децата на възраст 12-17 години имат достъп до интернет чрез мобилния си телефон. В един типичен учебен ден 27% от анкетираните деца прекарват повече от 6 часа онлайн. Що се отнася до социалните мрежи, проучването показва, че 99% от тези деца използват поне една социална мрежа: Facebook 95%, YouTube 90%, Instagram 81% и Whatsapp 72%.
Когато детето ви вече има инфлуенсър, когото следва, и иска да бъде като него, това е предизвикателна ситуация за родителите.

altОпределете заедно граници

Опитите на децата инфлуенсъри да поддържат определен брой гледания, които се превръщат в слава, могат да ги накарат да правят неща, които иначе не биха направили. Това може да доведе до редица проблеми с психичното здраве. Въпреки че има много предимства на това да бъдеш инфлуенсър, работата може да бъде нож с две остриета. От една страна, тя може да спомогне за засилване на връзката с другите, за повишаване на самооценката и за подобряване на чувството за принадлежност. От друга страна, тя може да доведе до повишени нива на стрес, тъй като натискът, който инфлуенсърите изпитват, когато се сравняват с другите, може да ги накара да се чувстват тревожни и да искат да се изолират. Това са резултатите от проучване, проведено през 2023 г.

Как да разговаряте с децата си за това, че са влиятелни личности.

Без значение колко се страхуваме за децата си, животът онлайн няма да изчезне. И инфлуенсърите също няма да изчезнат. Поне засега изглежда, че да бъдеш инфлуенсър е желан избор за много деца. Въпреки че все още можем да говорим с децата си за техния избор, е добре да го правим. Ето няколко идеи:

1. Представете цялата истина зад инфлуенсъра

Децата могат да бъдат очаровани от това, което виждат в публикациите на инфлуенсърите, които следват. Те не знаят какво се крие зад тези видеоклипове. Помогнете им да разберат всичко, което включва тази работа с инфлуенсъри. Обяснете как едно дете, което отваря пакет с нова играчка, не може да си играе с нея, докато не научи наизуст определени подробности за тази играчка, които трябва да каже пред камерата. Това означава, че няма повече време за игра след училище.

alt2. Дръжте отворено съзнание

Помислете за това, че вашето дете може да стане влиятелна личност. Говорете открито с него за това - доколко оригинално е съдържанието, което би искал да публикува в канала си, когато става въпрос за това, на кого помага и как. Помогнете му да открие своята креативност, ако иска да стане създател на онлайн съдържание. Гледайте заедно с него материали на други инфлуенсъри и го питайте защо те му харесват. Говорете с него за отговорното споделяне на информация, за истината и лъжата, за трайното въздействие на снимките и видеоклиповете, публикувани в интернет.

3. Приемете и се включете

Може би сте си представяли, че детето ви ще стане лекар, адвокат или учител. Но в крайна сметка изборът е негов. Нашите деца искат да правят нещата по свой собствен начин. Ако уважаваме тяхната автономност и им позволяваме да вземат собствени решения, ние ги утвърждаваме. Показваме, че им имаме доверие.

Това, което ние като родители можем да направим, за да ги подкрепим, е да изследваме техния свят, да задаваме въпроси, когато не знаем отговорите, и да говорим открито с тях за техния избор. Ключът е да останем с тях и да участваме във всичко, което правят, независимо дали става въпрос за училище, приятели или избор на страсти. Да следим настроенията им, да поставяме и възстановяваме граници, ако е необходимо, и да ги учим да се грижат за себе си.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: