9 техники за общуване с деца тийнейджъри

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Тийнейджърите: те са красиви, амбициозни, много упорити и са наши. Ето няколко съвета за родители с деца тийнейджъри. Как да говорим на техния език и да ги разбираме.
 
Вчерашното бебе, което едва мислеше, детето, което едва научаваше първите си думи, срамежливият ученик в първия учебен ден днес се е превърнал в тийнейджър и ние не можем да повярваме, че вече е на същия ръст като нас, дори по-висок, има отговор на всичките ни забележки, иска да има повече права, отколкото задължения, яростно се противопоставя на всички правила, като обявява своята независимост и често се обявява за неразбран.
 
 
И някак си младежът пред нас е прав. Ако си спомняме правилно, някога сме били в неговото положение. Да, живели сме в различни времена и сме били ограничени в много отношения, но това, което той чувства днес, е същото, което някога сме чувствали и ние.
 
Тяхното мнение: "Мама знае само как да ми нарежда", "Те вече знаят как изглежда бъдещето ми"

За да разберем по-добре тези деца, помолихме някои от тях да ни разкажат с какви проблеми се сблъскват в отношенията с родителите си.
 
Калоян, на 16 години: "Как да се разбирам с майка ми? Ами не се разбирам! Тя знае само как да ми нарежда и това е всичко!"

Александра, на 15 години: "Разбирам се добре с родителите си. Почти не ги виждам вечер, когато се прибирам от работа. Дори нямаме време да се караме!"

Мария, на 17 години: "Имаме някои проблеми. Винаги ме сравняват с Елиза и аз просто не мога да понасям това повече. Че учи добре, че има стипендия, че мие чиниите, че е рано вкъщи. Аз вече съм решила никога да не правя тези неща!"

Борис, 18 г: "Всеки ден имам мач с родителите си. Те вече са избрали колеж за мен и знаят как изглежда бъдещето ми! Няма да им угаждам. Ще видя как мога да ги заблудя!"

Бояна, 16 г: "Родителите ми ме мразят. Аз също ме мразя! Не мога да направя нищо правилно. Винаги се обърквам."
 
Юношеството е труден период както за младите хора, така и за техните родители. Понякога ни се струва, че сме направили всичко за тях и въпреки това нещата не изглеждат добре.

altСъвет за родители с деца в тийнейджърска възраст. Имаме за вас няколко техники, които ще ви помогнат да общувате по-добре с децата тийнейджъри:

1. Свържете се с вашия тийнейджър!

В тийнейджърските години свързването с детето ви изглежда малко по-трудно, но не е невъзможно. Не се притеснявайте, дори ако сте загубили представа за това и за момент изпитвате затруднения.
Отначало той може да ви отхвърли или да се отнесе скептично към отношението ви, но не е нужно да се отказвате.
 
Свързването наистина означава да прекарвате качествено време с детето си, време, в което сте само двамата заедно, без да се разсейвате с нищо друго, телефони, телевизия и т.н.
 
Можете да започнете обикновен разговор с него за всичко, но не правете грешката да го превръщате в разпит. Можете да поискате мнението му за решения, отнасящи се до семейството, от празничното меню до избора на място за прекарване на празниците. Това е вашият шанс да го опознаете по-добре. Той има мечти, за които никога не ви е казвал, и безброй предпочитания, за които може да си мисли, че дори не ви интересуват.
 
За да поддържате тази връзка с вашия тийнейджър, той трябва да знае, че е видян, чут и оценен! Той трябва да знае, че също е важен!

2. Общувайте с детето си, като говорите на неговия език!

Всички знаем, че в буквален и преносен смисъл тийнейджърите говорят на различен език от възрастните. Доколкото е възможно, използвайте и техния език. По този начин те може да ви възприемат като един от своите приятели.

Престанете да го обвинявате за всяка неподходяща дума, бъдете по-пластични.
 
За да можете да го разберете, наблюдавайте го как играе на компютъра. Играйте и с него.
 
Питайте го как се справя, какво е научил, какво му харесва най-много, как е открил играта.
 
Езикът на тийнейджърите се говори от тийнейджъри, така че помолете детето си да покани приятелите си в дома ви. По този начин ще имате възможност да видите и наблюдавате кои са приятелите им, как говорят и за какво говорят.

alt3. Използвайте езика на любовта и намерете пътя към сърцето му!

За да достигнете до сърцето на едно дете, то трябва да знае, че е обичано. Но в зависимост от момента и възрастта му един от езиците на любовта е по-изявен.
Прегръдките, физическото докосване са един от езиците. Може би след известно време то вече не ви позволява да го прегръщате и това е естествено. Може би той има нужда да му позволите да дойде при вас и да изберете подходящия момент.

Подаръците, услугите, думите на насърчение и времето, прекарано заедно, са другите езици на любовта.
 
Важен съвет за родителите с деца в тийнейджърска възраст е да се опитат да определят най-добрия път до сърцето на детето, така че то да се чувства обичано, видяно, чуто.
 

4. Спрете да критикувате детето си и да го сравнявате с другите!

Критикуването е една от формите на емоционално насилие, чрез които психологически малтретираме детето си, и със сигурност не е това, което искаме за нашия млад тийнейджър.
Критиката убива самочувствието им и унищожава увереността им в себе си. Както всеки от нас, когато сме "атакувани" по този начин, сме склонни да отвърнем на удара. Тийнейджърът ще се бори с критичния родител и понякога ще действа в опозиция именно за да демонстрира своята независимост в решенията и самостоятелност.
 
Подобно на критиката, сравнението убива самочувствието на тийнейджъра. Всеки от нас е уникален и вие като родител вероятно вече знаете това. Не бихте искали да ви сравняват с някой от колегите ви в офиса и шефът ви винаги да изтъква разликите между вас. Така че не го правете и с детето си.
 
Когато сте склонни да правите това, не забравяйте, че всъщност го съдите, а не го възпитавате. Всяко дете има свой собствен темп на развитие и няма идеален модел, който да му пасва и който да следва.

alt5. Дайте им възможност за избор!

От ранна възраст децата трябва да могат да избират сами. Така те придобиват увереност в себе си и се учат от опита си. Вземете прост пример: молите вашия тийнейджър да носи по-дебело палто, когато излиза, защото е студено. Той протестира и излиза по-нагорно. Оставете го да избере! След като се разтрепери от студ веднъж, два пъти, той със сигурност ще се облече по-дебело следващия път.
Това, което можете да направите, е да му напомняте, че изборите му имат последствия, които понякога могат да бъдат отрицателни.
 
Това също така добре подчертава въпроса за личните права и задължения. Колкото повече права претендира, толкова повече задължения ще има.
 
Престанете да му отказвате категорично, когато поиска нещо. Преговорите са ключът към един спокоен и балансиран климат. Тийнейджърските години идват с хормонален дисбаланс и емоциите са повишени.
 

6. Бъдете добър пример за него!

Искате от него да говори с вас красиво и учтиво, но вие правите същото? И той е ядосан, разстроен и разочарован. Тийнейджърът не се чувства разбран, а вие като родител не се чувствате изслушан, уважаван.
 
Опитайте се да му дадете пример. Винаги, когато сте склонни да повишите глас, направете почивка за няколко минути, докато се успокоите. Контролирайте емоциите си! Как бихте искали той да ви слуша, ако вие не го слушате?
 
Ако искате той да се извинява, когато направи грешка, да се учи от вас. Ако подхранвате егото си, той ще направи същото.
 
Децата обикновено дават това, което получават. И ако ви се струва, че не сте го възпитали по този начин и че напоследък той си признава, значи сте пропуснали нещо. Вашият тийнейджър прекарва свободното си време в неподходяща среда с неподходящи хора. На тази възраст той лесно се влияе и принадлежността към група е жизненоважна за него.

alt7. Разкажете й за себе си!

Днес сте възрастен, а вчера сте били дете. Колко неща си спомняте за родителите си? Колко добре можете да кажете, че сте ги познавали? Винаги ли разбирахте поведението им, разбирахте ли защо решават, че е по-добре за вас да забранят определени неща, или разбирахте ли, когато ви наказваха несправедливо? Тогава не, а сега може би да.
 
Дайте възможност на тийнейджъра до вас да ви опознае. Разкажете му за себе си, за преживяванията си, за уроците си и му покажете, че някога сте сгрешили.
 
Образът на съвършенство, който сте склонни да демонстрирате, не ви прави услуга. Може да знаете повече от него, но и не знаете всичко.
 
Да изложите на показ собствената си уязвимост е добър съвет за родители с деца в тийнейджърска възраст.
 

8. Поставете се на негово място!

На практика бихте могли да експериментирате с тази размяна на ролите за ден или два. Не можете да замените училището и работата, но можете да размените ролите си за останалите дейности у дома. По този начин всеки ще има по-добро разбиране за плюсовете и минусите на собствения си начин на живот.
 
Животът на детето отстрани изглежда прост, но всеки ден то също преминава през много положителни и отрицателни емоции, които явно влияят на поведението му.
Има колеги, които му се подиграват, други, които го изключват, учители, които му оказват натиск, и освен всичко това той трябва да се докаже като отговорен и достоен пред вас.
 
В повечето случаи децата чувстват, че ако не се държат по определен начин, губят нашата любов. Затова трябва да обвиняваме поведението, а не детето! И да го уверим, че ще го обичаме, каквото и да се случи.

alt

Ако се поставите на негово място, мисля, че няма да ви хареса партньорът ви да проверява телефона ви, дори да казва, че го прави за ваше добро.


Скъпи родителю, в случай че сте забравили, бих искала да ви напомня, че никога не е позволено да се отказвате от детето си и ако ви се струва, че усилията ви са напразни, може би трябва да потърсите други начини, нови решения и освен това да гледате детето си по-внимателно, да го слушате повече и ако не можете да го вземете на ръце, поне да седнете до него, за да знае, че не е само.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

9 техники за общуване с деца тийнейджъри - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: