Физическата активност може да предотврати претоварването в училище. 3 вида движение, подходящи за учениците

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Физическата активност
има много ползи за мозъка. Ходенето пеша до училище, например, изглежда помага на децата да учат по-бързо и по-добре. То дори предотвратява претоварването в училище. 

Вече знаем, че физическата активност, движението като цяло, има неоспорими ползи за здравето на децата. Новите доказателства показват, че тя има реални ползи за представянето на децата в училище. Нещо повече, тя предотвратява прегарянето/училищната умора (умората, която децата изпитват, когато започне училище
Неотдавнашно проучване, проведено сред повече от 34 000 тийнейджъри, показва, че физическата активност не само предотвратява затлъстяването. Участниците в проучването, които са извършвали някаква форма на физическа активност по време на училище (ходене пеша до училище или каране на колело), са се справяли по-добре в клас и дори са показали по-голяма увереност в способностите си.
 
 
Освен това тези, които са били активни през свободното си време, с умерена физическа активност, са намалили риска от психическо прегаряне с 24 %. Това, което е важно да се вземе предвид от това проучване, е, че както ходенето до училище, така и умереното физическо движение в свободното време са им помогнали да предотвратят училищното прегаряне и дори да учат по-добре.

Спортуването намалява претоварването в училище

altВ проучването са разгледани два вида физическа активност: ходене пеша или с велосипед до училище и спортуване през свободното време. "В нашето проучване ходенето пеша или с велосипед до училище беше свързано с по-високи резултати от академичните постижения и по-високи нива на умения"
 
Спортът има още по-голямо въздействие върху учениците. Освен че им помагат да учат по-добре (с най-добри резултати по математика), тези, които са имали продължителна физическа активност (4-6 часа седмично), са намалили риска от претоварване в училище с 50%. Подобно на прегарянето на възрастните на работното място, прегарянето при децата може да настъпи поради психическо изтощение от количеството домашна работа, но и от загуба на интерес към училището.
 
Изследванията потвърждават, че всеки вид физическо натоварване е по-добре от никакво. Че няма нужда от сложни дейности, които трудно се вписват в дневния график.
 

Ето 3-те най-лесни начина да помогнете на децата да интегрират възможно най-много физическа активност в дневния си график:

altХодене

Удобно е. Освен това е оптимално занимание за учениците, независимо дали правят това движение на път за училище или през свободното си време. Доказано е, че ходенето с бързо темпо кара сърцето да изпомпва повече кръв. Ползите от това време за физическа активност са: увеличаване на капацитета на белите дробове, поддържане на теглото под контрол, подобряване на мускулния тонус, поддържане на оптимални нива на енергия, намаляване на стреса и тревожността. За младите хора бързото ходене може да помогне и за подобряване на стойката и гъвкавостта на ставите. Новото проучване показва, че то също така подобрява неврогенезата, т.е. подпомага растежа и развитието на невроните.

 Карането на колело

Карането на колело помага за развитието на емоционалните и социалните умения на децата, както и за тяхната независимост. По време на учебната година тези умения означават реални предимства в класната стая. Паметта, вниманието, бдителността и познанието/откриването са умения, които карането на велосипед насърчава. "Карането на колело предизвиква отделяне на хормони, включително ендорфини, които насърчават здравето на мозъка ни - намаляват стреса и подобряват съня - и когнитивните функции, подобрявайки способността ни да мислим"

Отборни спортове

altОтборните спортове подобряват координацията, двигателните умения и изпълнителната функция. Здравословната конкуренция и социалната мотивация са движещите сили, които стоят зад постиженията в училище, същите, които детето научава и практикува, когато играе отборен спорт. И в същото време те усъвършенстват вниманието и времето за реакция, както и психическото им здраве.
 
Изгарянето е реално явление и за учениците. "То се появява, когато учениците натрупат много стрес и неудовлетвореност, когато имат малко време за почивка или успокоение. Те се събуждат рано, прекарват дълги часове в класната стая, имат свободно време за образователни занимания, домашна работа и семейни задължения. Всичко това не им дава време да дишат, което води до чувство на претоварване и в крайна сметка до изтощение."
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: