Подготовка за началото на работната седмица

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

altНеделя сутрин... След това неделя следобед. ..И най - накрая – неделя вечер. Поредица от моменти, които ни приближават към новата седмица и към новите задължения. За повечето от нас неделният ден е именно това – очакване на понеделника, и то с тревога, досада или поне умора. Накрая може даже да не можем да се наспим вечерта. И в резултат от всичко това понеделникът става още по-гаден.


Как да се подготвим за работната седмица?

 Позитивно отношение

Това е началото на проблема – ако гледаш негативно на това, което те очаква, то наистина ще бъде неприятно. Иначе казано, ако ти сам избереш да се убедиш колко гадна ще ти е седмицата, със сигурност ще успееш.

Затова се усмихни и мисли положително. Виж хубавите неща, които очакваш да ти се случат. Представи си най-интересната част от работата (дори тя да е игра на карти вечер с колеги или кратка кафе пауза със симпатична колежка).

С една дума: колкото по-положително гледаш на идващата работна седмица, толкова по-малко
стресиран ще си в началото на работната седмицата и толкова по-леко ще мине работното ти време.
 

 

 

 

 

 

  

Планове

 

 


Може да изглеждат досадно нещо, но всъщност плановете също са начин да намалиш стреса. Колкото по-организиран си, толкова повече усещаш, че контролираш живота си, което ти дава спокойствие и самочувствие. Така, ако си готов с плановете за работната си седмица, на практика ще ти е по-лесно да планираш и свободното си време и почивката си – неща, без които не можеш да работиш ефикасно.


Все още е неделя


Не е време за работа. Освен като нямаш да довършваш някаква задача, с която трябва да си готов утре, остави мислите за работа за през седмицата. Неделя трябва да е време за теб и за близки, приятели, семейство и т.н. Затова спри да мислиш за всичко онова, което те очаква, и излез на кафе, тренирай, прочети нещо, което ти е интересно, излез да играеш боулинг, дартс или билярд – с една дума, почини си.

Времето


То е най-големият ни враг в 7 сутринта. Но това не е задължително – с малко планиране можем да превърнем този враг в най-добрия си приятел. А именно – прецени, възможно най-реалистично, колко време ти трябва за да станеш, да се приготвиш и да отидеш на работа или на лекции/училище и т.н. Добави още десетина минути и така ще знаеш точно кога трябва да станеш. По този начин сутринта ти ще е много по-малко напрегната, защото ще си спокоен, че си си разчел времето и че няма да закъснееш. Резултат – отново по-малко стрес.


Понеделник


А и колкото по-спокойно започнеш деня си, толкова по-добре ще се чувстваш до вечерта.


Нещата, които забравяме


Това също е нещо, което ни тормози, не само в неделя, ами и през седмицата – че ще забравим нещо важно, като излизаме рано сутринта.


КлючовеЕдиният начин да се справиш е да приготвиш нещата, които трябва да вземеш, от вечерта. Ако редовно забравяш ключове, телефон или портфейл, старай се да ги слагаш на определено място и да минаваш покрай това място на излизане. Ако нищо друго не върши работа, можеш да си направиш списък с нещата, които трябва да носиш със себе си, и да го залепиш на външната врата. По този начин винаги ще знаеш за какво да провериш в джобовете си, преди да тръгнеш.


Използвай енергията си


Обикновено часовете между 9 и 11 са най-продуктивни. Затова планирай най-важната или най-трудната работа за тогава. След като я отметнеш, останалата част от деня ще мине много по-леко. А това планиране от своя страна също ще намали неделния стрес.


Не се оплаквай


Хленченето само хаби полезна енергия и увеличава стреса. Ако имаш някакъв проблем, настрой се, че точно през тази седмица ще го разрешиш, че идващите дни ще донесат положителна промяна. Ако си готов за нея, това те прави по-спокоен и уравновесен, а и по-работоспособен. Отново се връщаме в началото – усмихни се и приеми идващата работна седмица като време, в което ще се случи нещо хубаво.


вратовръзка.бг

 

 

 

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Подготовка за началото на работната седмица - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: