Прогони депресията - Част 1

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

прогони депресията

С наръчника от полезни идеи ще се справиш по-лесно с мрачното настроение, което те връхлита периодично и в най-неподходящия момент, дори и когато дъждовното време те подтиска и когато се чувстваш самотен ....

 

Как се отразяват на тонуса ти нормални неща като смяната на времето и ниските градуси на термометъра навън? Идва ли ти да се заровиш под одеялото за целия зимен сезон, за да чакаш на спокойствие края на света (който този път вече със сигурност наближава)?! Спокойно, не си само ти. Това било масово явление и се наричало есенно-зимна депресия – поне така казаха в едно телевизионно предаване.


 

 А случва ли ти се без видима причина да изпаднеш в дупка насред коледното тържество? Или да ти стане тъпо по средата на съботното парти, докато приятелите ти са във вихъра на купона? И това е в реда на нещата. Невероятно, но факт, колко е лесно да ти се развали настроението по време на най-веселите събития. Сигурно ти звучи странно, но напук на всякаква логика човек често се чувства самотен и тъжен в моментите, когато от него се очаква да е на седмото небе от щастие. Или поне да се забавлява подобаващо. За зла беда обаче, без да искаш, точно тогава се замисляш по-сериозно над нещата от живота и започваш да правиш лични равносметки, на които не е ясно къде ще им излезе краят.


Но има начини да се справиш с коварните причинители на мрачно настроение и да се научиш да не се поддаваш на излишна меланхолия. Виж как да излезеш от капана на  най-разпространените весело-тъжни ситуации.


Няма нищо по-хубаво от лошото време

депресия лечение

Като заглавие на книга – може би. Но в реалния живот – едва ли. Летните фиести и слънчевите дни отдавна отминаха, при това неусетно, както всичко хубаво на този свят. Че сезонът на високите температури тази година беше от кратък по-кратък е едно на ръка. Но това ли е единствената причина да имаш вид на буреносен облак? Ако колегите ти познават, че навън вали, само по твоята вкисната физиономия, изглежда, си станала жертва на сезонно емоционално смущение, казано по научному...Това е меланхолично настроение, което те обхваща периодично в точно определено време на годината – в случая през зимата (хм, някои земни създания са си решили въпроса кардинално – със зимен сън! Не е ли гениално?!). Впрочем има хора, които страдат от подобен род променливо настроение и през лятото, твърдят психолозите.

Другите симптоми на есенно-зимната потиснатост са умора, силно желание да похапваш сладки храни, нарушен сън и слаба имунна система, като не е задължително да ги изпитваш в остра форма. „От края на октомври, когато връщаме часовника назад, буквално изпадам в летаргия. Минава поне месец, докато свикна с мисълта, че се стъмва толкова рано. А и като си представя студа, който ни чака, и перспективата нонстоп да съм огъната в катове вълнени дрехи, съвсем ми се разваля настроението и нямам желание за нищо“, обяснява своята непоносимост към лошото време Ралица (27) от София.


оттърви се от депресията

Рецепта срещу меланхолия:
Нормално е мрачната метеорологична прогноза да те настрои на песимистична вълна. Но не мисли постоянно за това. Приеми го като факт (макар и неприятен) и след това се опитай да направиш нещо, което ще те накара да се почувстваш в по-добра форма. Като начало защо не се насладиш на чаша вкусно какао и забавна комедия на DVD-то? Препоръчително е през този период на годината да приемаш повече витамини, калций, магнезий плюс билкови чайове, които ще ти подействат успокояващо.

Ето още няколко изпитани трика за прогонване на мрачните мисли: боядисай стаята си в светли тонове, така ще ти стане по-светло и на душата; наблегни на спорта – ще повишиш градуса на настроението си, защото ще се заредиш с енергия. Изобщо физическата активност, дори да е най-обикновено ходене пеша, ще ти помогне много по-лесно да преодолееш промените във времето. Ако имаш възможност, отиди на почивка за няколко дни, за да се освободиш от стреса.

 как да се спасиш от депресията

Данданията покрай рождения ти ден
Предполага се, че това е Лично Твоят Ден в година и трябва да празнуваш като невидяла. Но въпреки това (или тъкмо по тази причина) се оказваш последният човек на земята, който се забавлява на тази дата. Нещо повече – ходиш нагоре-надолу със свит стомах и по никакъв начин не можеш да се отървеш от неприятното чувство на празнота и печал, което те гложди под лъжичката. Нямаш видима причина да се оплакваш от живота, но нещо неопределено те бута надолу по емоционалната стълбичка, докато не се стовариш с пълна сила на дъното. Извинявай, но досега не трябваше ли вече да си изпълзяла обратно на светло от прочутата Сатурнова дупка, която не прощава на никого преди рождения му ден? Очевидно не. Но не бързай да решаваш, че повредата е в твоя телевизор – повечето хора изживяват страхотен стрес и един куп негативни емоции точно на тази ужким радостна дата.

Първо, защото от теб се очаква непременно да си в цветущо разположение на духа и да се забавляваш някак си „по задължение“. А това само още повече влошава положението. Второ, цялата организация покрай мероприятието ти е скъсила живота дни преди паметната дата, а навръх нея вече си толкова изтощена от притеснения дали всичко ще мине гладко, че не ти е останала капка енергия за големия купон. На трето място, но не по важност, идва неизбежната житейска равносметка, до която стигаш в този момент. Заради по-горните причини много хора буквално ненавиждат рождения си ден, повярвай ми.

депресия победи

„Миналата година нямах намерение да правя нещо специално по случая, а само най-обикновено събиране с приятели. Но се оказа, че някои не бяха в София, а на други не им беше до късни купони, понеже на следващия ден са на работа – разказва Диляна (26), графичен дизайнер. – Накрая на вечерта стоях с две приятелки в едно заведение и се чувствах толкова самотна, че чак ми се ревеше. Имах чувството, че на никого на този свят не му пука за мен.“

Със сигурност поне веднъж си имала подобни терзания. Да не говорим, че жените сме по-емоционални и сме склонни да драматизираме, ако някой приятел/ка забрави да ни честити, или дори ако се обърка нещо супер дребно в плановете ни за голямото събитие.

Прогони депресията - Част 2

 
космополитан.бг

 
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Прогони депресията - Част 1 - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: