Прогони депресията - Част 2

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
altДанданията покрай рождения ти ден....

Рецепта срещу меланхолия:
Всъщност проблемът е, че в такива моменти вдигаш прекалено високо летвата на очакванията. Вследствие на което накрая обикновено се разочароваш. Освен това рождените дни ни напомнят, че остаряваме (бавно, неусетно почти, както се пееше в доброто старо парче...). Затова на тази дата обръщаш особено внимание на живота си и започваш да го разглеждаш под лупа. Ситуацията става още по-зле в случай, че иде реч за ключова годишнина – да речем, навършваш 30. Ако навръх подобна дата си дадеш сметка, че не си постигнала целите, които си си набелязала до тази възраст, нищо чудно да изпаднеш в подчертана раздразнителност.
Най-добре да си изясниш максимално точно какво чувстваш и да не го оставяш да те гложди отвътре. Емоциите са важно нещо, те ти дават обратна връзка за отношението ти към живота, за очакванията и самочувствието ти. Така че няма лошо да си дадеш сметка докъде си стигнала, но избягвай да мислиш постоянно за онова, което си пропуснала. Как ще възприемеш положението, зависи изцяло от теб. Защо не влезеш в ролята на оптимиста, който вижда чашата наполовина пълна? На бас, че в живота ти са се случили един куп готини неща досега – щурите студентски години, горещите емоции с инструктора по сноуборд, денят, в който ти подариха любимата котка. А сега бегом марш да се забавляваш на партито!


Четири сватби... и още няколко празнични мъчения
На този ден е съвсем в реда на нещата да имаш чувството, че си попаднала в деветия кръг на ада, ако... ти си булката. Но не е ли странно, че изпитваш почти същото усещане и на сватбата на четвъртата си братовчедка, да речем? Докато гостите ентусиазирано викат „Гор-чи-во!“, теб те е налегнало възможно най-мрачното настроение, гледаш лошо и не можеш да се отървеш от убеждението, че не си на мястото си. Чуй ободряващата теория на психолозите: често се случва човек да се потисне по време на важни събития, където е заобиколен от щастливи лица, защото сравнението с тях го кара да се чувства неадекватен. А ние ще добавим още няколко варианта за обяснение: възможно е въпросната дата да поражда неприятни асоциации у теб, примерно за раздялата с гаджето. Или се дразниш от факта, че половината рода се изрежда на кръгъл час да те пита няма ли най-после и ти да „ги зарадваш“ (разбирай да се омъжиш), защо си без кавалер и прочие мили и загрижени коментари, които са в състояние да извадят от нерви всеки нормален човек.Рецепта срещу меланхолия:
При достатъчно добро желание можеш да видиш хубавото във всяка ситуация. Настрой се положително (това не го чуваш за пръв път, нали?) и се порадвай на факта, че един куп хора, които са ти скъпи на сърцето, са се събрали на този ден и празнуват. Използвай момента да се видиш най-после с братовчед си, с когото не си се засичала от тинейджърските години, или прекарай времето с любимата си леля. Между другото, обърни внимание на факта дали съществува някаква закономерност в лошото ти настроение – тоест, дали винаги ти потъват гемиите на сватба. Откриеш ли връзка между събитието и емоционалното си състояние, считай, че си направила първата крачка към решаването на проблема.

 

Цветя и рози за Свети Валентин
Ако си необвързана, 14-и февруари със сигурност ти е най-омразният празник в годината. И няма как да е другояче – това е ден, представи си, цял ден, посветен специално само и единствено на любовта. Има ли нужда да обясняваш още защо обикаляш наоколо с провесен нос?
Не че е лошо да си соло, но никой не обича да му напомнят, че няма с кого да изкара въпросната дата, нарочена за празник на любовта. А на Св. Валентин се случва точно това – просто не можеш да избегнеш романтиката и сладникавите сърчица, които валят отвсякъде. Сега няма да спорим дали е полезно или не да съществува ден на влюбените/ден на жената/ден на победата..., опааа, това го чествахме едно време. Така или иначе празниците са хубаво нещо, нали важното е купон да става! Но дори да си средностатистически влюбена, всичките блудкаво-сантиментални ритуали на тази дата като нищо ще вземат да те откажат от чувствата ти.

Рецепта срещу меланхолия:
Най-важното е да проумееш, че това е просто един нормален ден в годината като всички останали. Няма специална личност, с която да го споделиш? Голяма работа! Защо не обърнеш ситуацията в твоя полза и не се порадваш на свободата си, докато все още я имаш в чист вид? Сега е моментът да се развихриш по магазините, или да заформите щуро парти с приятелки. Или пък си вземи сълзлив женски филм и най-безотговорно се отдай на преяждане с пуканки.

Новогодишната криза
Предполага се, че те очаква грандиозен купон, но въпреки това се чувстваш мистериозно заядлива и потисната. Дали не е заради жестоката дилема коя рокля, за бога, да облечеш, така че да изглеждаш зашеметяващо в дванадесетия час? Или се бориш с угризенията на съвестта, понеже искаш да си останеш вкъщи с гаджето, докато приятелките ти държат да празнуваш с тях. „Ужасно се изнервям, докато реша какво да облека, така че хем да не загина от студ, хем да изглеждам модерно. Ако оставам в София, обикновено се налага да обиколя няколко партита и само като си помисля, че може да попадна в тъпо задръстване точно в полунощ, се натоварвам още повече!“, обяснява Вяра (25), инструктор по аеробика.
Проблемът обаче не е само в стреса покрай празника. Също както на рождения ти ден, краят на годината те притиска да направиш равносметка, да видиш колко далеч си стигнала и да начертаеш поредния голям план за бъдещето. Още ли се чудиш  защо си толкова раздразнителна?Рецепта срещу меланхолия:
Избегни терзанията, които си причиняваш в последната минута, като планираш вечерта си предварително. Взимай практични решения и не мисли прекалено много за изминалата година. Опитай се да се концентрираш върху това, което се случва в момента, и да дадеш всичко от себе си на партито. Време за равносметки винаги ще се намери. В дебелите книги пише, че колкото по-добре се грижиш за себе си и за своите потребности, толкова по-щастлива ще се чувстваш. С други думи, ако живееш така, както ти харесва, и си достатъчно самоуверена и оптимистично настроена, значи всичко е точно! Повярвай, че си най-добрата и ще си готова да пристъпиш в новата година с усмивка на уста.


космополитан.бг

 

 
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Прогони депресията - Част 2 - 1.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: