Какво представлява празничната депресия. Как се проявява, как да я преодолеем

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altДокато някои от нас изпитват радост от празниците, други са в съвсем различни състояния. Те се чувстват претоварени от стреса на подготовката и преминават през истински епизоди на депресия по време и след края на сезона. Емоциите варират при отделните хора и могат да включват моменти на щастие и еуфория, но също така и тъга, тревожност и засилено чувство на самота. Най-общо всички тези преживявания се наричат синдром на празничната депресия.

Какво представлява празничната депресия

Чувствата на тъга с всички свързани с тях емоционални състояния, които се появяват и продължават през целия празничен сезон, особено през ноември и декември, и продължават в началото на януари, не са рядко или необичайно явление. Напротив, статистиката показва реално увеличаване на депресията и тревожността, опитите за самоубийство и дори броя на успешните самоубийствени действия. Въпреки че се предполага, че това е "най-хубавото време от годината" за някои от нас, преобладават чувствата на болезнена тъга, изолация и самота, тревожност и остра депресия. Тези, които са страдали от депресия преди, са още по-изложени на риск. 
 
Дори хората, които обичат празниците, могат да преживеят периоди на депресия, особено в края на сезона, когато се връщат към обичайния ритъм на живот. Вероятно не напразно първата половина на януари се смята за най-тъжното време от годината. 
 
Не съществува ясна представа за честотата на депресивните и тревожните прояви, особено свързани с празниците, тъй като се отчитат и включват в статистиката само психични състояния, които са диагностицирани и лекувани. От друга страна, данните на Световната Здравна Организация показват увеличаване на психичните страдания в световен мащаб, като голяма част от тях са причинени или изострени от травмата, свързана с периода на пандемията. 

altПричини и прояви

Тъгата е лично чувство, което може да се счита за субективно или неоснователно, защото това, което кара един човек да тъгува, може да не засяга друг. 
 
Факторите, които подхранват празничната депресия, са: 
 
 • стрес, причинен от общото вълнение и подготовката за събитията; 
 • свързаната с това умора, включително множество поети или наложени задачи - от такива, свързани със семейни задължения, до такива, свързани с професионална дейност; 
 • нереалистични очаквания, предизвикани и подхранвани от рекламни образи, филми с празнична тематика, в които всичко е перфектно; 
 • незавършени проекти, разочарования и неуспехи, натрупани през изминалата година; 
 • финансовия стрес, свързан с изпълнението на задълженията към семейството, приятелите, колегите; 
 • невъзможността да бъдем с любимите си хора.
  altВ допълнение към всичко това особеностите на периода след празниците могат да предизвикат депресия или да я подчертаят. Характерно за месец януари е, че състоянието на неоправдана тъга, трудно или невъзможно за овладяване, може да се появи с идентични прояви след всеки друг празник, независимо от годишното време. 
 
Факторите, които допринасят за появата му, са свързани с финансовия, емоционалния и физическия стрес, свързан с Коледа и Нова година, празниците или всеки друг период, свободен от строгите задължения, наложени от работата или друга постоянна дейност. Всички те пораждат истински емоционални бури в мозъка. Казано по-просто, ние остро усещаме липсата на положителни емоции, а понякога дори и стреса, причинен от празничните приготовления.
 
Причините за следпразничната депресия са: 

 • внезапното завръщане към ежедневието след периода на подготовка за празника, последвано от моменти на спокойствие и радост; 
 • ниските температури и студеното зимно време; 
 • липсата на естествена светлина; 
 • специфичната за Коледа диета с прекомерно високо съдържание на захар, алкохол, мазнини и въглехидрати.
По-специално, самотата или загубата на близък човек, особено във време, когато се набляга на общуването с другите, също могат да допринесат за празнична или следпразнична депресия, както и за възможни семейни конфликти и не на последно място - за сезонна депресия. 

Какво трябва да ви тревожи

altПразничната депресия може да бъде свързана със сезонната депресия. Последната има причини, различни от тези, които предизвикват и поддържат ваканционната депресия, и по всяка вероятност е нарушение на нормалния циркаден ритъм, причинено от липсата на слънчева светлина. Тъмнината, свързана с отсъствието на дневна светлина, стимулира хипофизната жлеза и отделянето на мелатонин, отговорен за сънливостта, която усещаме всеки ден след здрачаване.

Светлината потиска производството на мелатонин, а недостатъчното излагане на слънчева светлина се свързва с понижени нива на серотонин, глад за въглехидрати, наддаване на тегло и нарушения на съня.
През много кратките дни на зимата ежедневната дейност започва преди изгрев слънце, така че излизаме от дома си по тъмно и се връщаме след залез слънце, което насърчава сезонната депресия. 
 
Характерното за депресията, свързана с почивката, е, че при повечето от засегнатите хора това състояние е преходно и връщането към нормалното протича без медицинска помощ, но не бива да се бърка със сезонната депресия, която е по-интензивна и също е фактор за депресията по време на почивка. Дори ако по правило симптомите на ваканционната депресия са съвсем леки, те не трябва да се пренебрегват, особено ако продължават или се влошават.  
 
Затова е препоръчително да потърсите помощ и да се консултирате с лекар, ако: 
 
 • се чувствате депресирани и безнадеждни за период, по-дълъг от две седмици, и тези състояния са много чести или продължителни; 
 • моментите на тревожност и нервност продължават; 
 • продължават промените в апетита и трудностите със съня (безсъние или сънливост).

altКак да го преодолеете 

Именно защото тъгата е лично състояние, причинено от субективни ситуации и начина, по който всеки от нас възприема реалността, преодоляването ѝ зависи до голяма степен от това как управляваме собствените си чувства и състояния. Съществуват начини за справяне с предизвикателствата и за възстановяване на нормалната емоционална стабилност, които могат да ви помогнат да преминете през труден период по отношение на живота.
 
Тези решения могат да работят: 
 
 • Поставете граници. Както във всяка друга ситуация, обективността по отношение на финансовите и физическите ви ресурси (включително бюджета за време, с който разполагате) може да ви помогне да се справите с предизвикателствата, включително когато става въпрос за вашите собствени желания, тези на семейството и приятелите или тези на роднини и познати.
 • Направете честни списъци на реалните си приоритети и отбележете това, което сте постигнали. Това ще ви помогне да останете фокусирани и ще имате удовлетворението от постигнатите цели, което е ободряващо и стимулиращо за психическото състояние. 
 • Ограничете излишното "ваканционно настроение", за да можете бързо и лесно да се върнете към нормалността. Това включва реалистични цели, съобразени с това, което можете, искате и на което се наслаждавате. Здравословно за психичното ви равновесие е да вербализирате тревогите си, особено тези, свързани с големи събития, включително празници. 
 • Наблюдавайте разходите си, защото финансовият стрес е една от водещите причини за тревожност и депресия през януари. 
 • Останете във връзка с хората, които ви харесват и с които се чувствате комфортно. Семейство не означава само кръвни роднини или партньори, а най-вече хора, с които се чувствате свързани, имате общи цели или такива, в чието присъствие се чувствате себе си.  
 • Не правете сравнения.  Това е полезно напомняне по всяко време, но особено в контекста на празниците, съчетани със специалната пандемия, когато човешките взаимоотношения са засегнати. Не сравнявайте това, което можете да направите сега, с това, което сте могли да направите преди две, пет или десет години, или с други хора (което е още по-вредно за психиката). Живейте в настоящето!  
 • Ограничете взаимодействието в социалните мрежи. Съществува риск да възприемете изкривена гледна точка към живота на другите хора и в резултат на това да засилите неудовлетворението и разочарованието от себе си и от собствената си реалност. Положителните, бурни снимки и коментари са само поредица, която не предава стреса на съответните хора, нито тяхното недоволство, разочарование или неудовлетвореност. Възприемането на такива послания може да бъде депресиращо, стига да не сте наясно с цялата картина. 
 • Намерете време за себе си! Това не означава само часове сън или лични грижи, а време да бъдете със себе си и да правите това, което ви харесва. Уединена разходка, четене на книга, гледане на филм или просто отделяне на време, за да изпечете торта или да направите нещо със собствено темпо.  
altОграничаването на консумацията на алкохол и сладкиши, балансираното хранене, движението на открито, когато имате възможност, са полезни за тялото като цяло и за психиката в частност. Също толкова важно е да анализирате честно чувствата и емоциите си и ако те ви завладеят, да поискате помощ, да ги изразите и да признаете границите си. Това не е признак на слабост, а доказателство, че познавате и обичате себе си.
 
Помислете, че сме различни и стратегиите, които подхождат на едни, може да се окажат ненужни или твърде сурови за други. Ето защо е полезно да проявите нежност и разбиране към себе си, за да можете (отново) да влезете в нормалност, в свой собствен стил. 

Връщане на работа 

Депресията по време на отпуск не настъпва и не изчезва внезапно. При тези условия е нормално първите дни на работа след отпуската да са трудни, често неприятни. Пренастройването е необходимо за всички, както за тези, които работят физически, така и за тези, които работят дистанционно. 
 
altСтратегията "стъпка по стъпка" е полезна и този път: 
 
 • Съставете списък с реалистични кариерни цели. Началото на годината е подходящ момент за това. 
 • Придържайте се към график. За тези, които работят от разстояние, е по-трудно да си наложат график, но е още по-необходимо. Ежедневният план и режим на работа могат да бъдат много полезни; 
 • Дръжте нещата под контрол, за да се преборите с липсата на мотивация в работата. В отговор на това социалният и финансовият натиск, високите очаквания, многобройните задължения са често срещани източници на стрес в началото на годината. Откажете се от многозадачната работа, правете нещата едно по едно и не отлагайте започнатите задачи. 
Независимо от формата, в която се проявява, и причините, които я пораждат, депресията и тревожността не са причина за срам, притеснение, слабост или неадекватност спрямо социалните, семейните и професионалните изисквания. Всеки може да достигне отвъд границите на психическата устойчивост и съответно да прояви симптомите, чувствата и емоциите, свързани с депресивен епизод.

Да поискате помощ, да се нуждаете от подкрепа, да разберете себе си и да знаете границите си е нормално и естествено.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Какво представлява празничната депресия. Как се проявява, как да я преодолеем - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: