Смейте се, за да подобрите здравето си

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Смейте се, за да сте здрави

Моята майка казва: „Очакваната шега вече не е шега!” и е права /майките са винаги прави по дефолт/.

Затова аз ще говоря сериозно:

Вчера си купих женско списание и там прочетох следната статийка със заглавие “Машина измерва смеха”. Японски университетски преподавател изобрети апарат за измерване силата на смеха. Освен тава съоръжението може да определи дали смехът е искрен, престорен или подигравателен.

„Веднага след като мозъкът открие нещо смешно, диафрагмата се задвижва” – обяснява теорията си Йоджи Кимура, експерт в университета “Кансай” в Осака – Япония. Като поставил датчици в областта на корема у доброволци, Кимура изследвал движенията на диафрагмата и мускулите. За да измерва и сравнява смехът на изследваните ученият създал и нова мерна единица – ah, за да класифицира смеха. Заключението е, че детският смях е най-спонтанен – 10 мерни единици ah в секунда, което е два пъти повече, отколкото смехът на възрастните.

За полезността на смеха говорят и психолози, невролози, социолози, философи и т.н. – тази физиологическа функция, която е присъща само на човека. Той кара човек да се чувства добре и се смята от медицината в цял свят за най-доброто лекарство.

Вече са проведени не едно и две научни изследвания за доказване научно ефекта на смеха. При смях, тялото се намира в състояние на положителен стрес, който кара имунната система да реагира по-бързо и ефективно. От там се увеличава броят и енергийното ниво на клетките. Това пък води до сваляне на кръвното налягане и укрепване на имунната система и психическото здраве.

Нека да споменем накратко основните области, за които смехът пряко помага:

- Намаляване на напрежението: смехът е един от най-силните антистрес способи. При смях се разширяват кръвоносните съдове и се изпраща повече кръв из цялото тяло и се отпускат мускулите. Освен това, смехът намалява нивото на стресовите хормони епинеприн и кортизол.

- Засилване на имунната система: Т-клетките, които се борят с инфекциите, стават по-активни, когато човек се смее. Смехът увеличава и имуноглобин А и Б, като първият се грижи за дихателния тракт и защитава от вируси, бактерии и други микроорганизми, а имуноглобин Б създава антитела, които атакуват нефункционалните клетки.

смейте се за здраве

- Помага за психическото здраве: особено при хора, които страдат от безпокойство, депресия, нервни сривове и безсъние. Освен това, спомага за безвредното изкарване на стаяваните отрицателни емоции. Затова можем да го приемем за пречистващ душата. Тук трябва да напомня, че ако ви се е случило нещо неприятно, то най-добре гледайте комедия за да можете чрез смеха да изкарате навън отрицателните чувства – в противен случай, тяхното задържане може да ви създаде здравословни проблеми.

- Добро физическо упражнение: при смях се вдишва повече кислород и затова човек се чувства по-ободрен. Силният смях засилва диафрагмата и коремните мускули, раздвижва гърба и краката. Изследователи са открили, че една минута смях е равна на 10 мин. тичане на уред в зала. Това означава, че смехът стимулира сърдечната дейност и кръвообращението, както всяко друго стандартно аеробно упражнение. Смехът е полезен и за по-възрастни хора и хора с нарушени двигателни способности.

- Полезен за сърцето: смехът помага за контролиране на кръвното налягане. Доказано е, че след 10 мин. смях кръвното пада с 10-20 мм. Смехът помага за овладяване на сърдечни болести, тъй като подобрява кръвообращението и снабдяването с кислород на сърдечните мускули. Това също води до по-малка възможност за запушване на кръвоносните съдове.

- Болкоуспокояващо: смехът вдига нивата на ендорфините в нашето тяло, които са естествените болкоуспокояващи. Тези ендорфини помагат и при хора, страдащи от артрит и мускулни спазми. Предполага се, че смехът помага и при мигрена и главоболие от напрежение.

Усмивки за здраве

- Помага при бронхит и астма: смехът се смята за добро упражнение за подобряване работата на белите дробове и повишаване наситеността с кислород на кръвта. Понякога при смях може да се задавим или закашляме, но това всъщност пречиства дихателния тракт от полипи.

- Запазване на младостта: смехът засилва лицевите мускули и подобрява изражението на лицето. При смях лицето се зачервява поради притока на кръв, а това подхранва кожата на лицето и я кара да блести.

- Отслабване: това е така, защото при него се произвежда енергия. Разбира се, неговият ефект няма да е същия като спортуване на уреди или тичане и каране на колело, но ако се смеете високо от сърце само 10 минути на ден, то изгаряте 10-40 ккал, което е енергията от блокче шоколад. Ако правите това всеки ден, си осигурявате отслабване с 2 кг за цялата година.

Усмивки_смешни

Много учени и ентусиасти проповядват смехотерапията като отличен помощник за разрешаването на много проблеми. Тяхният девиз е "Смейте се заедно без причина за здрав живот!". По цял свят се отварят смехоклубове, които провеждат смехотерапия, състояща се в предизвикване на смях без шеги, съчетан с дихателни и физически упражнения. За конкретните оплаквания трябва да се консултирате с лекар за да се види, дали смехотерапията е подходяща.

Ако смехът по-скоро липсва от вашето ежедневие, то ето няколко съвета, как да си набавите повече смях: помислете, какво ви забавлява и го правете по-често; заобиколете се с весели хора и бъдете с тях възможно по-често; развийте собственото си чувство за хумор, разбира се, не за сметка на други хора.

На края, попитайте се, дали днес сте се смяли добре и спрямо всичко по-горе казано, преценете, колко сте загубили. Не напразно, китайците имат поговорка: "Ако се смееш, се подмладяваш с 10 години; ако се ядосваш, ти побелява главата." Затова, моето пожелание е да имате повече поводи за здравословен смях и добро настроение!
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Смейте се, за да подобрите здравето си - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: