Сефтето на Турция

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

За пръв път в 86-годишната история на турската република на банкнота е отпечатан образ на жена, съобщиха медиите.

В нашата съседка са взели решение на новите банкноти от 50 турски лири (около 25 евро), които бяха пуснати в обращение от началото на тази година, да е отпечатан ликът на писателката Фатма Алие.


Решението за това е било взето с мотива, че Фатме Алие е първата турска романистка, феминистка и личност с напредничави възгледи.

Решението, което на пръв поглед изглежда нормално и не сензационно е в действителност огромна крачка в признаването на равенството между мъжете и жените. Съвсем скоро мюсюлманското духовенство в Турция води битка и я спечели жените да се снимат със забрадки на личните си карти. Ликът на жена върху банкнотите и признаването на феминизма и напредничевостта на Алие е началото на нов етап в отношенията към женската част от населението в нашата южна съседка.

Няма информация за реакцията на духовенството и крайните фанатици, но литературните среди реагираха, заявявайки, че Фатма Алие не е толкова известна и няма заслуги да бъде изобразена на националните парични знаци. Мнозина дори не са чували името й, нито знаят някоя нейна книга. В Турция е по-разпространено мнението, че първата жена-известен писател е Халиде Едип Адъвар, съратник на Мустафа Кемал Ататюрк в годините на националноосвободителната война на турците.

Ето, че вече има втора жена достойна да увековечи банкнотите в Турция с ликът си. Явно е въпрос на време.
Силва Коен
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Сефтето на Турция - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: