10 симптома на висок холестерол, които не бива да пренебрегвате

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altВисоките нива на холестерола нямат специфични симптоми и могат да бъдат открити само чрез кръвен тест. Съществуват обаче някои незабележими признаци, които могат да помогнат за откриването им.
Хората, които знаят, че са склонни да страдат от определени здравословни проблеми (например висока кръвна захар или холестерол), често изпитват известни притеснения. По тази причина ще се спрем на основните симптоми на висок холестерол.
 
Холестеролът е вещество, което се намира в мазнините в кръвта. Въпреки че мнозина го познават само заради вредното му въздействие върху здравето, в действителност той е от съществено значение за оптималното функциониране на организма.
Той е вещество, необходимо за образуването на жлъчни киселини, които от своя страна са отговорни за усвояването на мазнините. Холестеролът участва в производството на хормони и в здравето на сърдечносъдовата система.

Какво още трябва да знаем за холестерола?

Черният дроб е отговорен за секретирането на холестерола, въпреки че той се абсорбира и след консумация на храни, които го съдържат. Проблемът е, че въпреки че е необходим в различни органи, прекомерното му натрупване причинява непоправими увреждания.
Може би сте чували, че има няколко вида холестерол. Това е вярно. Добрият и лошият холестерол се отнасят до HDL и LDL холестерола. Първият (добрият) е съставен от липопротеин с висока плътност, а вторият (лошият) - от липопротеин с ниска плътност.
 
И двете имат референтни стойности, които позволяват оценка на здравословното състояние. Според едно проучване нормалният диапазон за добрия холестерол, HDL, е по-голям от 50 mg/dL. А LDL варира от 70 до 130 mg/dL. В този случай колкото по-нисък е той, толкова по-далеч ще бъдем от здравословни усложнения.
Най-притеснителното е, че много хора не знаят, че имат висок холестерол, защото обикновено не проявяват силни симптоми. Това води до развитието на сериозни здравословни състояния като артериосклероза, високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Поради тази причина е важно да се познават няколко признака, които могат да бъдат решаващи при откриването на висок холестерол.

alt10 симптома на висок холестерол

1. Подуване и изтръпване на крайниците

Подуването и изтръпването на крайниците е един от началните симптоми на висок холестерол. Тази реакция се появява, защото натрупаните липиди пречат на оптималното кръвообращение, като по този начин намаляват преминаването на кислород и хранителни вещества към мускулите.

2. Халитоза

Лошият дъх или халитозата е много често срещан признак на висок холестерол. Тъй като това вещество се отделя от черния дроб, прекомерното му натрупване затруднява храносмилането, което се изразява в сухота и неприятна миризма в устата.

3. Тежест в стомаха и лошо храносмилане

Излишъкът на липиди в кръвта и черния дроб влияе на метаболизма и пречи на нормалното протичане на храносмилателния процес, особено когато се храните с храни с високо съдържание на мазнини. В резултат на това високите нива на лошия (LDL) и общия холестерол често водят до непрекъснати епизоди на лошо храносмилане и тежест в стомаха.

alt4. Замайване и главоболие

Тъй като холестеролът се натрупва в артериите, кръвообращението все повече се влошава и в резултат на това се нарушава клетъчното насищане с кислород. Това се изразява в непрекъснато замайване, загуба на равновесие и силно главоболие.

5. Проблеми с очите

При пациенти с високи нива на LDL холестерол се наблюдава подуване на жълтите очи, дразнене и замъглено зрение.

6. Запек

Натрупването на липиди в артериите влияе на храносмилателния процес. С други думи, тъй като чревната моторика намалява, се появяват тежки епизоди на запек.

7. Болки в гърдите

Болката в гърдите е много лесен за идентифициране симптом. Тя почти винаги е причина за незабавна медицинска помощ. Въпреки че има много заболявания, свързани с нейната поява, повечето случаи са свързани с въздействието на LDL холестерола.

alt8. Слабост и умора

Чувството на слабост, умора и желание за сън в необичайни часове или непрекъснато произтича от: хранителни дефицити, прекомерна физическа активност, хронични заболявания или високи нива на холестерола.

9. Състояния на кожата

Симптомите на висок холестерол могат да включват кожни състояния като копривна треска и други. Те често се проявяват като червени петна, възпаление и неприятно усещане за сърбеж, което често е трудно да се контролира.

10. Непоносимост към храни

Поради високите нива на холестерол в кръвта може да се появи развитие на нови хранителни непоносимости. Въпреки че тези състояния могат да бъдат причинени от много други фактори, често срещана причина е прекомерното натрупване на мазнини в артериите и черния дроб.
 
Симптоми на висок холестерол: заключение
Имайте предвид, че всички признаци или „симптоми“, споменати по-горе, не означават непременно високи нива на холестерол, но могат да бъдат и резултат от други проблеми.
 
Ето защо, когато се съмнявате, най-добре е да се консултирате с лекар. Професионалистът ще извърши физическа оценка и, ако е необходимо, ще поиска необходимите изследвания, за да проследи произхода на всяка промяна или аномалия.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

10 симптома на висок холестерол, които не бива да пренебрегвате - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: