7 начина да възпитате у детето любов към книгите

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Много родители днес се оплакват, че малките им деца не обичат да четат и предпочитат да прекарват времето си пред екраните. А ние, възрастните, знаем колко е важно да се чете и особено да се прави за удоволствие, а не по задължение.
Проучванията показват, че четенето развива мисленето, паметта, вниманието, концентрацията, въображението, креативността и дори емпатията и състраданието. Нещо повече, книгите помагат на децата да
спят по-спокойно, намаляват нивата на стрес и предпазват от депресия.
Ако искате и вашето дете да обича да чете, ето някои неща, които трябва да имате предвид:
Колкото по-рано го запалите по книгите, толкова повече ще му харесат.
В идеалния случай децата трябва да се запознаят с книгите преди да навършат една година, особено като се има предвид, че днес на пазара има толкова много детски книги. Тъй като бебетата слагат всичко в устата си, най-подходящи за тях са картонените книжки, пластмасовите книжки подходящи за баня и текстилните тихи книжки с различни дейности. Това, което е важно на тази възраст, е да се интегрират книгите в ежедневието.

alt
1. Четете книги на децата
Като начало четете от любимите книжки. Четете на детето думи, изречения, стихотворения, разказвайте му какво се случва на рисунките, в книгата, имитирайте представените животни и т.н. Ще прекарате приятни моменти, които много ще зарадват детето ви и заради които то също ще обикне книгите.
2. Не насилвайте детето да се научи да чете
Всяко дете има свой собствен темп на развитие. Някои деца се научават да четат по-рано, още в детската градина, а други по-късно, в училище. По тази причина не трябва да насилвате детето си да се научи да чете. Детето може да познава буквите много добре, но все още да не може да чете. Важно е родителят да бъде спокоен и да има пълна увереност, че детето ще се научи да чете, когато се почувства готово. В противен случай, ако го насилвате, има риск то да отхвърли четенето и книгите като цяло, а вие не искате това да се случи.
3. Книги с дейности
С порастването на детето можете да му предложите по-сложни книжки с различни дейности: лепене, оцветяване, очертаване, четене, броене и т.н. Всички тези дейности, които детето и родителят извършват заедно, спомагат за укрепване на красивата връзка на детето с книгите като цяло.
alt
4. Четете заедно
Дори след като детето ви се е научило да чете, полезно е да четете заедно и дори да продължите да му четете в определени моменти, например вечер преди лягане. По този начин книгата ще стане част от красив и приятен ритуал за лягане, който детето ви ще свързва с уюта и спокойствието на дома.
5. Книги на теми, които интересуват детето
Всяко дете има определени области, които го интересуват особено много. Някои деца се интересуват от автомобили, динозаври, други от принцеси или животни. За да знаете точно от какво се интересува детето ви, изберете книги, които го увличат и които можете да четете заедно.
6. Дайте на детето пример
Разбира се, колкото и да му повтаряте, че е важно да чете, докато не ви вижда да четете, ще му е трудно и то да обикне книгите. Затова се уверете, че постоянно четете книгите, които ви харесват, както за да придобиете нови знания или да си починете, така и за да дадете пример на детето си.
alt
Правейки тези неща, вие гарантирате стъпка по стъпка, че ще интегрирате книгите и четенето в семейния живот, така че детето ви да се наслаждава на четенето и ученето. Тези усилия в ранните години ще помогнат на детето ви до края на живота му!ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

7 начина да възпитате у детето любов към книгите - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: