Старото - Ново канапе

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

Понякога дори една минимална промяна в дизайна може да промени драстично цялостната атмосфера в помещението.

 Понякога пък Ви се иска да направите нещо ново в дома си, за да ознаменувате началото на нов сезон или период от живота си. Предлагаме Ви един лесен проект за създаване на калъф – покривало за канапето или фотьойла.

снимка фликр

Освен, че по този начин ще освежите външния вид на старите мебели, покривката ще Ви позволи да ги почиствате значително по-лесно, тъй като тя може да се пере в перална машина.

Покривката се състои от 3 елемента: подплата, горен пласт от две кръстосани парчета плат и декоративна част по ъглите.

Измерване:

Започнете с четирите основни измервания: дължина на основната част, ширина на основната част, дължина на подлакътника и ширина на подлакътника. Сега вече е лесно да изчислите размерите на двете части на горния пласт, които ще се кръстосат най-отгоре, както и тези на нужната подплата. Размерите на горния пласт зависят не само от измерените стойности, но и от Вашите лични предпочитания относно това каква част от повърхността на канапето да покрива той.


За горния слой: 1. За да определите дължината на основната част, измерете канапето от най-предната част (до пода) до най-задната част (отново до пода). След това добавете 30 см. толеранс плюс дължина за двойния подгъв.


2. За да определите ширината на основната част, измерете канапето напречно – от едната до другата странична облегалка. След това добавете толеранс за двойния подгъв.


3. За да определите дължината на страничната част, измерете разстоянието от началото на едната странична облегалка до края на другата (от под до под). След това добавете 30 см. толеранс плюс дължина за двойния подгъв.

4. За да определите ширината на страничната част, измерете разстоянието между двете краища на страничната облегалка – от най-предната част до тази, която опира в гърба. Накрая добавете толеранс за двойния подгъв.

За подплатата:

Дължина – стъпка 1, показана по-горе

Ширина – стъпка 2 плюс стъпка 3, минус толеранса за двойния подгъв

Срязване на тъканта

За основната част: Изрежете материята или съединете отделни парчета от нея така, че да получите мерките от стъпки 1 и 2.

За облегалките: Изрежете 2 парчета от материята, за да постигнете мерките от стъпки 3i4.

Десен на тъканта: Всички мотиви трябва да са насочени вертикално спрямо канапето или фотьойла, което означава, че втората част, която е напречна за мебела, трябва да бъде с перпендикулярен на основната част десен.

За подплатата: Съединете тъканта, така че да пасне на размерите, показани по-горе. Поставете така получения плат върху канапето и подрежете единия ъгъл на нивото на пода. След това прегънете подплатата на четири части и изрежете останалите 3 ръба спрямо вече подрязания. Накрая направете подгъвите.

Ушиване на покривката


1. Забодете с карфица по-късите краища на всяка от страничните секции към основните секции и ги зашийте (предварително се уверете, че така получената форма пасва на тази на канапето).

2. Притиснете подгъва и го зашийте.

3. Изберете каква украса ще използвате за ъглите.


Подплата: След като сте поставили покривката и сте балансирали всичките й краища, драпирайте тъканта и оставете предната и задната й част да опрат в пода. След това подпъхнете излишната дължина от тъканта, останала в средата, под възглавницата на седалката.Горна част: Поставете горната част от покривката върху канапето, като подравните от всички страни. Накрая подпъхнете излишъка зад възглавницата на седалката, докато подгъвите попаднат на правилното място.Приключване:

Обикновено тъканта или тъканите, които сте използвали за направата на покривката, носят характеристики, които могат да Ви помогнат при избора на завършек.

Съществуват различни начини за завършване и украса на ъглите, но Вие сами също можете да развихрите въображението си в тази насока. Предлагаме Ви няколко такива варианта, които можете да използвате наготово, но можете и да промените спрямо собствените си желания и нужди.


comfort.bg


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Старото - Ново канапе - 5.0 out of 5 based on 5 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: