Ето как да ръководите така, че да ви следват и в службата и у дома

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Как се става добър лидер

Работата с хоре не е вроден талант, а е нещо, което се придобива с много усилия
. Добрият мениджър става такъв, като се учи и трупа опит.

Има няколко основни умения, които са ти необходими за да бъдеш добър мениджър:

 


1. Мотивация на екипа

Основна истина е, че човек трябва да бъде мотивиран, за да работи добре. Една от най-важните задачи на мениджъра е именно да мотивира своя екип.

Въпреки че първата асоциация с „мотивация” е „пари”, не става дума само за тях. Също толкова важно за един служител е да се чувства оценен. Нещо като „морален хонорар”.

 „Става...”  не е подходяща оценка за невероятна идея, която е дал човек от екипа ти. Ако смяташ, че идеята е страхотна, кажи го. Потупай човека по рамото, кажи му искрено, че си се "изкефил" на идеята – такъв тип отношение ще покаже на екипа, че всяка добра идея се оценява, а това е невероятна мотивация. Човекът е суетно същество, което се чувства добре, когато изтъкват качествата му, и развива положителни чувства към хората, които го следват

Много важно в този смисъл е да знаеш защо служителите стоят в тази фирма или организация. Повечето хора не търсят само пари в работата си, въпреки че те са много определящ фактор. Необходими са и други неща, за да работиш някъде и да нямаш желание да напуснеш дори след лош ден или лоша седмица. Ако не знаеш кои са тези неща, питай хората си. Колкото повече знаеш за тяхната мотивация, толкова по-добре можеш да я поддържаш.

Един мениджър трябва да може и да предаде своя ентусиазъм на екипа си – това също е силна мотивация. Ако хората се чувстват въодушевени да вършат някаква работа, те я вършат по-добре.

2. Комуникация 

Най-важното за поведението на един мениджър е то да бъде недвусмислено. Всяко „Да” и „Не” трябва да е ясно и точно казано, за да не остава пространство за предположения и спекулации.

Като мениджър не трябва да си недостъпен като кралска особа. Всеки трябва да може да говори с теб, да споделя проблеми и идеи и да получава отговор. Дори да е едно просто „Да, ще помисля по предложението ти”. (Което не значи „Ще го забравя до две минути.”)

Умението да водиш разговор също е много важно. То се развива с течение на времето и опита, но ето няколко важни неща:

- винаги изслушвай хората и не ги прекъсвай;
- давай знаци, че слушаш („Аха”, „Ясно”, „Да”, „И?”)
- гледай човека, който ти говори, в очите;

В комуникацията между теб и екипа ти не трябва да има развален телефон. Всеки трябва да получава задачите си така, че да няма съмнение, че ще разбере за какво става дума.

В тази връзка не трябва да допускаш някой да говори от твое име, без да е упълномощен за това.

lider u doma i v работата

3. Йерархия и приятелска атмосфера

Тези две неща се съчетават трудно. Приятелската атмосфера е важна, но тя не значи „приятелска” все едно сме извън работа. Хората, с които работиш, са колеги и дори и извън работа да сте приятели, това няма място в работно време. Става дума по-скоро за спокойна и колегиална среда, напомняща приятелска.

Същевременно обаче не трябва да се забравя, че ти си този, който носи отговорността за работата. Затова трябва да е ясно, че колкото и да си приятелски настроен, ти си шефът. Не в онзи закостенял смисъл, в който сме свикнали да го възприемаме, защото мениджър е доста по-различно нещо, и все пак ти си авторитетът в този екип.
вратовръзка.бг


 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: