Парите покоряват повече мъже, отколкото жени

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Парите покоряват повече мъже, отколкото жени

Има два елемента , предопределящи по-умереното отношение на жените спрямо парите. Първият е семейството, а вторият е свързан с различната анатомия.

Отношението на родителите към женския пол вече подготвя малкото момиче. Когато едно малко момиченце  вижда, че момченцата имат нещо повече, което им липсва, усещането е, че нещо са му отнели, и то е принудено да се примири с фактите.

Манипулирането с парите като средство за размяна ни задължава да допуснем, че трябва да загубим нещо, за да спечелим по-късно нещо друго. Това е присъщо на жените. Те използват парите само като средство за размяна.

Вие не можете да вземете или притежавате това, което бихте желали да имате, без да дадете в замяна равностойната сума пари. А човек е роден с желанието да притежава всичко и не разбира веднага защо това не му се случва.
Желанието да притежаваш е първостепенно. Историята на цивилизацията ни показва, че в началото човек е взимал това, което е искал да вземе. Законът на по-силния е определял тези отношения. Твърде бавно човек е стигнал до идеята за себеподобните, че не може просто да отнеме нещо на другия, без да му даде в замяна нещо.

В началото по-силният е налагал на по-слабия една стока, която той не иска или по-точно, която няма желание да притежава.

Най-слабият винаги плаща най-скъпо! Парите ни поставят в отношение на размяна, в която нещата са еквивалентни. Едно такова отношение ни задължава да се откажем от първоначалното си желание да оберем другия.

Ето защо от психосексуална гледна точка жените ще бъдат по-добре подготвени за някакъв вид отказ, защото от малки са свикнали да се примиряват с лишенията.

Парите покоряват повече мъже, отколкото жени


Дали мъжете са по-лекомислени в отношението си към парите?

Те знаят да боравят с парите много по-добре от жените, защото в тях откриват средство за господство, а чрез тях възможност за доминиране. От това, дали жената плаща или не своята част от сметката в ресторант обаче, не трябва да правим генерални изводи.

Фройд е говорил твърде много за парите и плащането. Той е имал силната интуиция, че парите имат безсъзнателно символично значение. Днес неговите идеи за парите и плащането изглеждат куриозни. Днешните психоаналитици държат сметка на факта, че парите са били средство за мярка, както метърът и литърът.

Единствената разлика е, че парите ни възбуждат и влудяват, докато другите инструменти за мерки не пораждат страсти.


Благодарение на парите ние развиваме отношението си към времето, възможността си да изпреварваме бъдещето. Ако наблюдаваме децата, ще забележим, че те не разсъждават така. Това изисква определена психическа зрялост. Цената, изразена в пари, е рамката, формата на закона, на който ние всички сме подчинени.


интимно.розали.комПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: