Как да убедите съпруга си да ви помогне в работата

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

altУморихте ли се да се грижите за децата, да чистите, да готвите, да пазарувате?Сложете крак на земята и приложете правилните методи, за да убедите съпруга си, че е време да поеме отговорностите му!
 
Вие вършите всичко в къщата и колкото повече вършите, толкова по-малко ви оценяват. Ситуацията ви прави нещастни, но си казвате, че това е то, трябва да се справите сами, ако никой не се усети... Психолозите казват, че това е най-голямата грешка, която жените правят: правят и мълчат, докато чашата е пълна.
 
Едва когато недоволството излезе наяве, жените заемат позиция. Но най-често позицията, която заемат, е неподходяща и доста недипломатична, което създава напрежение в отношенията им с партньора. За да предотвратите това, ето едно мини ръководство, което ще ви помогне да разрешите нещата по пътя.

Награда или наказание?

И така, време е да направите забележка. Кажете му в очите какво ви притеснява и го помолете да ви помогне. Започнете с молбата, а не с "Омръзна ми да правя това, това, това". Ако опитът е неуспешен, използвайте метода "награди и накажи!
 
При двойки, при които има проблеми в общуването, това работи, но само за ограничен период от време. След известно време той или свиква да прави това, което го молите, без да очаква награди (много редки случаи), и вие сте постигнали целта си, или осъзнава стратегията и се отдръпва.
Прилагайте метода пестеливо, а не за всички задължения, които искате да "прехвърлите". Как да действате? Обещанието за чести и страстни целувки или незабравими вечери може да го заинтересува, така че да ви помогне с това, което сте поискали.
 
Не пречи да използвате резервна тактика, да го накарате да разбере чрез действия (мивка, пълна с неизмити чинии, запасяване с чисти чорапи и ризи и т.н.), че е в негов интерес да ви помогне в работата, защото заради работата и вие не можете да покриете всичко. С малко дипломация ще разберете коя от тези тактики има по-голямо въздействие върху него.

altДецата също имат нужда от него...

По принцип след раждането на дете мъжът е този, който работи най-усилено, за да осигури прехраната на семейството. През последните години обаче жената се връща на работа сравнително бързо след раждането, като усилено се опитва да се справи с отглеждането на детето, служебните задължения и домакинството. Но ето и решенията.

  • Спрете да бъдете супермама! Жените често си мислят, че трябва да правят всичко сами, че трябва да участват на 100% в живота на детето, а бащата - от време на време. Очевидно е, че не могат да се справят: улисани между многото ежедневни грижи, те започват 100 задължения (думата идва!) наведнъж и не ги довършват. Очакват помощ, но не смеят да позволят на другите да свършат работата вместо тях. Това създава порочен кръг и околните, дори и да искат, не смеят да се намесят.
  • Не му досаждайте. Ако мъмрите съпруга си, никога няма да го убедите, че "да бъдеш баща може да бъде забавно. Предложете да заведете децата на плуване, колоездене или риболов. Така те няма да ви пречат, а вие ще можете да наваксате с недовършените дела.
  • Малко "натиск" от страна на децата е добре дошла помощ. Ако помолите съпруга си да ги заведе в парка, той ще го почувства като задължение. Но ако децата го помолят, той ще почувства, че имат нужда от него, и идеята ще му хареса.
  • Насрочете семейни срещи. Веднъж месечно събирайте всички заедно и говорете за това "как да си поделим домакинската работа". След като съставите списък със задълженията на всеки, залепете го на хладилника. Това е чудесен начин да ги накарате да помагат. Един допълнителен съвет: колкото повече задължения имат малките в къщата, толкова по-голям натиск оказват върху баща си, който ще иска да е над тях...

altПревърнете го в готвач

  • Омръзнало ви е да седите в кухнята, докато той се излежава пред телевизора? Омръзнало ли ви е да му готвите, когато се прибере вкъщи и небрежно ви каже, че е бил на вечеря с колегите си? Включете го!
          На първо място, не бързайте да свършите цялата храна, преди той да се прибере. Ще го накарате да свикне с нея. Ако го чакате с подредена маса и гореща            храна, наистина се показвате като грижовна и внимателна съпруга, но може и да оставите у него впечатлението, че нямате какво друго да правите, освен да            готвите - тъй като винаги сте готови навреме! Вместо това, ако Ви намери да готвите, сервирайте й репликата: "Скъпа, ти нарежи хляба, сложи масата и т.н.,            за да мога да приключа бързо и да ям! Бавно, бавно го приканвайте да прави повече, например сам да сготви нещо хубаво.

  • Ако сте решили да го поканите в кухнята заедно с вас, вземете предвид гордостта му: насърчавайте го, дори ако усилията му не отговарят на очакванията ви. Плюсът е, че веднъж поели дадена работа, мъжете са водени от амбицията да я доведат докрай, а минусът е, че са разхвърляни и създават бъркотия в кухнята.
            Кой ще почисти след него? Вие, очевидно! Мъжете са по-оригинални, но и по-"бунтарски", когато става въпрос за готвене. Ако партньорът ви е начинаещ в              готвенето, не го натоварвайте със сложна рецепта. Изберете нещо лесно; в противен случай той ще реагира като дете: ще се изплаши, ще избяга и никога                повече няма да го хванете в кухнята.

altПочистване - кой какво прави?

Ако можеше, жената - всичко, а мъжът - дa коментира! И все пак почистването не ги плаши така, както готвенето, миенето на чинии или прането. Първото нещо, което трябва да направите, е да намалите очакванията си по отношение на резултатите, защото те нямат същото визуално възприятие и същите принципи като нас, когато става въпрос за почистване.
 
Затова в началото бъдете дипломатични, за да не загубите тяхното "сътрудничество; след това сте свободни да повишите очакванията си. За да се доближите до вашите "стандарти, дайте ѝ възможност да прави неща, които не мрази: бърсане на прах, прахосмукачка, поставяне на пердета, почистване на печката и др.
 
Най-лесно е да направите списък и да накарате всеки да отбележи това, което иска да направи. Какво ще стане, ако никой от вас не харесва дадена задача? Редувайте се, защото така е справедливо!

5 неща, които НЕ работят

1. Не е хубаво да се караш

Натякването и мъмренето не водят до никъде. То ще направи точно обратното на това, което искате, и нещо повече - ще го отблъсне от вас. Разбира се, това ви помага, чувствате се по-добре в момента, но все още не виждате резултати!

2. Не се правете на мъченик

Тези, които се правят на мъченици, са свои собствени врагове. Въпреки че това може да е начин да изразите разочарованието си, пред подобни "демонстрации" мъжете предпочитат да се държат безразлично.
 
alt3. Избягвайте ултиматуми

Обсъждайте проблемите, не давайте заповеди, не се надувайте, не заплашвайте. В противен случай ще докажете, че нямате силата да общувате, и връзката ви ще върви от зле към по-зле.
 
4. Не плачете

Винаги помнете, че сълзите са признак на слабост. Разбира се, те ще го впечатлят веднъж или два пъти, но той няма да направи това, което го молите, като си изплаче очите само за да ви успокои. В такива случаи сълзите не убеждават, а предизвикват съжаление и възбуждат.

5. Не прибягвайте до изнудване

Изнудването няма да реши проблемите, особено в дългосрочен план, в един брак. Много по-лесно е и за двамата да обсъдите проблемите си открито и прилично. По този начин можете поне да постигнете компромис.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да убедите съпруга си да ви помогне в работата - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: