Как да организирате живота си само в 10 стъпки: Съвети за тези, които искат повече спокойствие и ред!

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altСъвети за тези, които искат повече спокойствие и ред в живота си.

Създайте своя собствена система

1.Възприемете добри навици в ежедневието си

 
Навиците определят нашите действия. По инерция ние извършваме тези действия, дори и да не носят ползи. Помислете за това какво сте свикнали да правите.
 
 
-Сън 8 часа или Сън по 5 часа;
 
-Четене преди сън 1 час или Пропилявате вечерите си в телевизионни предавания и социални мрежи;
 
-Готвите в неделя за през седмицата или Ядете редовно бърза храна;
 
 
-Прекарвате времето си за общуване с близките си хора или Изолирате се, като избягвате общуването;
 
-Поставяте граници между работата и личния живот или Работите  до изтощение;
 
Анализирайте кои от тези действия са полезни, от кои си струва да се откажете и кои ви помагат да се движите към целите си. За да затвърдите нов навик, ясно определете защо ви е необходим. Това ще го направи по-лесно възприемчив. След това изградете ежедневна рутина около полезните навици.
 
alt2.Планирайте предварително
 
Разбира се, животът е непредсказуем, но малко планиране никога не вреди. С него ще организирате добре задачите си и ще избегнете излишни притеснения.
 
-Включете малките неща като пране и почистване в списъка с плановете си, в противен случай домашните задължения ще се натрупат като снежна топка.
 
-Прекарайте един час в планиране на предстоящата седмица. Например в петък вечер или в понеделник сутрин.
 
-Разпределете повече време за задачите. Обикновено си мислим, че ще ги свършим по-бързо, поради което често възникват проблеми.
 
-Запомнете, че смисълът не е да сте постоянно заети, а да водите живот без излишен стрес.
 

3.Помислете за своите наклонности

 
Уверете се, че организирането на живота и навиците не се превръща в насилие над вас самите. Бъдете реалисти и се съобразявайте с наклонностите си. Това ще ви послужи добре във всички аспекти на живота ви. Например:
 
-Обичате да гладите дрехите - купете си неща, изработени от материали, които не се мачкат.
 
-Не обичате да ходите на фитнес - опитайте с отборни спортове.
 
-Не обичате да четете - слушайте информационни подкастове или гледайте документални филми.
 
Това ще ви спести време и усилия, които би трябвало да изразходвате, за да се принуждавате да правите това, което не можете да понесете.
 

alt4.Стремете се към редовност, а не към идеал 

Често имаме очаквания, основани на принципа "всичко или нищо". И когато не ги постигнем, напълно изоставяме това, което сме започнали. За да предотвратите това да се случи отново, не забравяйте ползите от постепенния напредък. По-добре е да правите нещо последователно и да се развивате малко по малко, отколкото да не правите нищо от страх, че няма да постигнете идеала. Първата стъпка е да си направите реалистични планове, които да се вписват в живота ви.

5.Търсете баланс

Балансът е аспект, който страда, когато се стремим да изпълним всички задачи едновременно. Например, вместо да си почивате, оставате до късно на работа. Този навик е разумен в краткосрочен план, но ако продължавате така, ще последват негативни последици: стрес, преумора, апатия. Опитайте се да мислите за дългосрочна стабилност.
 
Правете няколко почивки през деня, за да си починете и да се отпуснете, и не забравяйте за празниците. Ходете на почивка поне два пъти годишно. Това ще ви помогне да се чувствате по-добре и да бъдете по-ефективни във всички области.
 

6.Определете приоритетите си 

За да намерите време за това, което е важно, трябва да кажете "Не" на други неща. Помислете за това какво е най-важно за вас. Тогава ще бъде по-лесно да структурирате деня си.
 

alt7.Отървете се от излишното и опростете процесите

Хаосът в живота често се свързва с прекомерното присъствие на вещи, факти и мисли. Затова, когато организирате живота си, не забравяйте: по-малко е повече.
 
-Почистете физическото си пространство: редовно подреждайте дрехите, които вече не носите, подредете работното си място, намалете количеството на предметите в дома си.
 
-Почистете дигиталното си пространство: освободете се от по-малко важните събития, архивирайте изпълнените задачи, изтрийте задачите, които сте размислили да изпълните.
 
-Почистете умственото си пространство: записвайте важни идеи и мисли, не отлагайте трудните дискусии, медитирайте. 

8.Проследяване на напредъка

 
По този начин ще видите какво работи и какво не. Ще можете да отделяте повече време за действия, които ви помагат да се доближите до целите си, и да се отървете от това, което не работи за вас.

9.Автоматизирайте нещата

Навиците автоматизират вземането на решения, а технологиите могат да автоматизират повтарящи се задачи. Това ще ви спести време и усилия. Помислете кои неща, които ви се налага да правите многократно, могат да бъдат направени вместо вас от приложение, уебсайт или устройство. Например:
 
-Лични финанси: плащане на сметки, инвестиции.
 
-Работа: изпращане на писма.
 
-Дом: почистване на подове с прахосмукачка-робот.

alt10.Експеримент

Организацията не отменя спонтанността и не означава, че трябва да се откажете от всичко ново. Просто се случва нещо да спре да работи или да ви омръзне. Това е идеалният момент да експериментирате. Например:
 
-Потърсете нови проекти (или нова работа);
 
-пробвайте нова тренировка или вид спорт;
 
-намерете ново хоби;
 
-изпробвайте нов метод за продуктивност;
 
Експериментирането ще разнообрази живота ви и ще ви помогне да преодолеете периодите на застой.
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да организирате живота си само в 10 стъпки: Съвети за тези, които искат повече спокойствие и ред! - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: