Защо е добре да имате котка в къщата? Ползите за здравето са невероятни

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 
alt Всеки, който обича котки, знае тази голяма истина: котките могат да подобрят психическото и физическото състояние.
 
Ползите за здравето от притежаването на котка варират от понижаване на нивата на стрес и повишаване на хормоните на доброто настроение до укрепване на имунната система и намаляване на алергиите.

Котките могат също така да бъдат положителна част от развитието на децата. Дори възрастните хора, особено тези, които нямат много приятели, се възползват от присъствието на котки.

Защо е добре да имате котка в къщата? Намалява стреса

Галенето на котка успокоява нервната система и понижава сърдечния ритъм и кръвното налягане. Котките имат успокояващ ефект върху тези, които общуват с тях. Съществуват допълнителни изследвания, които също показват ползи за намаляване на стреса.
 
Използвайки група студенти, подложени на стрес, като обекти на изследване, изследователите установяват, че галенето на котка - или куче - в продължение на поне 10 минути понижава нивото на хормона на стреса кортизол в слюнката.
 
Те също така установили, че хормонът окситоцин, или "хормонът на прегръдката", се повишава, когато се гали котка, докато се слуша мъркането на котката. Окситоцинът е друг естествен химикал, за който е известно, че намалява стреса при хората - което може да създаде положителен ефект от чувството на привързаност.
alt
Има ли психологически ползи от това да имате котка?

Степента, в която котките могат да лекуват конкретно самотата, не е категорична.
Много хора, които споделят домове с котки, потвърждават колко много неща могат да съобщят те с едно "мяукане". За някои хора котките дори осигуряват истинско усещане за приобщаване. Да имаш животно, за което да се грижиш всеки ден, може да ти осигури усещане за благополучие.
 
Докато изследванията показват, че кучетата помагат за намаляване на социалната изолация поради необходимостта да бъдат разхождани, изследванията не показват подобна убедителна полза от наличието на котешки приятели.
 
В допълнение към понижаването на нивата на кортизол, взаимодействието с котките също така увеличава допамина и серотонина - хормони, които подобряват благосъстоянието. Тези химични вещества са ниски при хора с депресия, така че има някои предположения, че котките помагат за облекчаване на симптомите на психичните заболявания.

altПолзите за здравето от общуването с котки

Котките оказват благотворно въздействие върху сърцата ни. Всеки, който споделя живота си с котка, може да свидетелства за ползите за сърцето и душата. Сега обаче изследванията потвърдиха това: котките могат да намалят риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания, включително инсулт.

Котките увеличават издръжливостта след сърдечносъдов инцидент, например инфаркт - хората с котки са се излекували по-бързо. Това вероятно се дължи на факта, че галенето на котките намалява стреса и понижава сърдечната честота, особено по време на успокояващото мъркане.
 
Очевидно котките помагат да се намали реакцията на сърцето при остър стрес. Ясно е, че способността на котката да понижава сърдечния ритъм и кръвното налягане е полезна за всички, особено за възрастните хора, тъй като намалява риска от инфаркт. 
 
Котките могат да понижат нивата на холестерола. Общуването с котки с течение на времето може да понижи нивата на триглицеридите и холестерола - и двата вида холестерол допринасят за сърдечни заболявания, когато са високи. При високи нива те дори могат да повлияят на вероятността от развитие на диабет тип 2.

altПолзи от котките за децата

Всеки домашен любимец има потенциала да помогне на детето да се научи на съпричастност и отговорност. Котка или куче може да им помогне да разберат нуждите на другите. Но котките са по-малки и по-нежни от кучетата.
 
Така че те изискват допълнителна нежност и търпение - все желани характеристики, които трябва да се развият, за да се подобрят човешките взаимоотношения през целия живот. Освен това децата се научават да регулират емоциите си, тъй като внезапните изблици лесно могат да разстроят котките.
 
От здравословна гледна точка има изследвания, които показват, че ранното и редовно общуване с животни, особено с котки, укрепва имунната система. Това потенциално може да намали развитието на алергии към домашни любимци или астма на по-късен етап от живота.
 
Освен това гушкането на котка оказва емоционална подкрепа на деца, които изпитват чувство на самота или общи житейски предизвикателства. Успокояващите докосвания на котката могат да помогнат за намаляване на тревожността и понижаване на кръвното налягане.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: