10 проблема с адаптацията на детето към детската градина и училището

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt Когато става въпрос за психологическото развитие на детето, един от важните етапи е свързан с адаптирането му към общността, т.е. как то успява да се справи с предизвикателствата, които възникват при постъпването в детска ясла, детска градина или училище. Не съществува общовалидна рецепта, по която като родител да окажете идеална помощ на детето през този период от живота му. Има обаче много въпроси, на които можете да обърнете внимание и, ако е необходимо, да потърсите специализирана помощ от психолог.
 
Преди да помислите как най-добре да помогнете на детето си да се адаптира към общността, си струва да разгледате няколко важни аспекта:
 
  • децата са миметични - те ще имитират поведението ви и ще ви приемат за модел;
  • влизането в групата е емоционално изпитание - това е период на изпитание, в който детето се адаптира към различен график, различен ритъм и влиза в контакт с нови хора;
  • децата улавят емоциите ви - дори да се опитвате да скриете тревогите си, детето ще ги усети и ще се тревожи.
Воденето на детето в общността идва с вашите тревоги, защото оставяте детето си в нова среда, сред непознати хора, и не можете да контролирате нищо, което може да се случи там. Първата стъпка, за да можете да помогнете, е да сте подготвени. Спокойният родител дава увереност на детето, което ще се чувства в безопасност в детската градина или училището и ще знае, че възпитателят или учителят се грижи за неговите интереси.

   alt Нормални страхове при деца и юноши
 
Втората важна стъпка, за да помогнете на детето си да се адаптира възможно най-добре и най-бързо към общността, е да разберете кои са нормалните страхове, които се появяват в различните периоди от психологическото му развитие. Ето някои примери:
 
  • между 0 и 3 години - страх от шумове, от загуба на опора, от непознати, животни, въображаеми същества; страх от раздяла;
  • между 3 и 6 години - страх от загуба на обгрижващия (страх от изчезване на майка, баща или баба и дядо), страх от тъмнина, страх от метеорологични явления;
  • между 6 и 18 години - страх от училище, страх от взаимоотношения, страх от провал.             

Всички тези страхове са абсолютно нормални, но ако продължават повече от две седмици и се появят физически симптоми, като болка, безсъние, липса на апетит, тогава е препоръчително да се поговори с психолог.
 

Третата важна стъпка, за да помогнете на детето си да премине по-лесно през периода на адаптация към детската градина и училището, е да идентифицирате проблемите, които то може да има, и да намерите ефективни решения за тях. Ето 10 подходящи ситуации:
 

alt1. Детето плаче в детската градина

Първо проверете себе си като възрастен. Ако на вас ви е трудно да оставите детето си в детската градина, то и на него ще му е трудно да остане там. Помогнете му да не възприема времето, прекарано в детската градина, като раздяла.

 

2. Липса на период за адаптация

Утвърждаването на възпитателя/учителя, мястото, пространството трябва да се извършва в период на подготовка на детето. Преди да започнете клас или училище, заведете детето там, разкажете му какво означава това и му помогнете да разбере, че там няма опасност, напротив.
 

 3. Липса на подготовка у дома

Детето, което е имало домашна програма, разбира, че има правила, които трябва да спазва. Ако му е било обяснено с търпение, че има определени граници, то ще се интегрира по-лесно в общността.

alt 4. Детската градина или училището се възприемат като заплаха

Ако заплашите, че щом започне детската градина или училището, играта свършва, детето ще възприеме детската градина или училището като заплаха. Възможно е да има случаи, в които то да се изолира, защото там го чака нещо като "страшилище", а не приятно място за учене.

 5. Избор на твърде дълга програма

Трудно е за едно дете да бъде в детската градина по 8 часа на ден. Ако е възможно, изберете кратка програма.

 6. Детето е получило ниска оценка в училище

Не е важно, че то е получило слаба оценка. Сравнението с други деца също не е най-добрият вариант, защото някои деца стават конкурентни, а други - потиснати. Важното е да се разбере емоцията, която стои зад тази оценка, и какви следи е оставила тя.

7. Детето е тъжно, защото другите имат нещо, което то няма

Проверете първо себе си: как се чувствате, когато нямате това, което искате? Вашето дете ще се чувства по същия начин. Изслушвайте го, оставете го да има своите желания, но не му отнемайте всичко, което иска, веднага. Ако иска да се обади по телефона, направете план с него и го накарайте да носи отговорност.
 

alt8. Детето не разбира значението на училището

Децата ще подражават на поведението на родителите си. Ако ви видят да четете, ако ви видят да учите, ако им обясните простичко защо им е нужно училище, те ще разберат неговата роля. Важното е да му покажете един по-голям свят, да разширите съзнанието му.
 

9. Детето е тормозено в училище или самото то има агресивно поведение.

За да се превърнем в насилник, винаги първо сме били жертва. Не непременно в семейството, а в обществото като цяло. От съществено значение е да се намери причината за поведението или да се разбере как се чувства детето, когато е тормозено.
 

 10. Детето не харесва учителя

Важно е да се разбере защо детето не харесва този човек, защо се съпротивлява. Говорете открито с детето, защото за него все още е трудно да свикне с новия график на живот, събуждането, сядането на стола, слушането на нещата, изпълнението на командите.
Как да разберете, че детето ви се е справило добре в групата?
 
altВъпреки че първата мисъл, която ви идва на ум, когато детето ви се върне от детската градина или училището, е да го попитате какво е правило там през целия ден, установявате, че това не е най-добрият подход. Също толкова невдъхновяващо е да му задавате въпроси като "Хареса ли ти?", защото то може да отговори с "да" или "не".
 
Вместо това му разкажете как е минал денят ви, с кои колеги сте се разбирали по-добре или по-слабо, как сте се справили с определени задачи. Обяснете му всичко със свои думи и го поканете на диалог. Децата се научават да се свързват чрез имитация. Ако му разказвате за емоциите си и как сте се справяли с различни ситуации, то ще направи същото.
 
Не забравяйте, че е важно да обясните на детето си, че детската градина или училището са безопасна среда и че на учителя може да се има доверие. Винаги когато възникне проблем с приспособяването, опитайте се да разберете емоциите, които стоят зад него, и не се колебайте да потърсите съвет от специалист, когато е необходимо.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: