Как да научим децата на добри маниери

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
altДобрите маниери, приятният и вежлив начин на поведение с другите, могат да ни донесат много предимства в обществото не само като деца, но и като възрастни. Добрите маниери и 7-те години вкъщи, т.е. възпитанието, получено в семейството през първите години на детството, са много важни. Това са правила на здравия разум, според които ще водим живота си в обществото, така че да бъдем приятно и приятно присъствие за околните.
 
Но как да предадем тези правила на здравия разум на децата си от най-ранна възраст? Това не е лесно и трябва да сме наясно, че някои деца просто не разбират, че правят нещо нередно, когато не поздравяват непознат, когато прекъсват разговор или когато емоционалният им заряд е толкова голям, че се изразява в тантрум (истеричен пристъп на ярост).
 

Ето някои неща, които трябва да имате предвид и които могат да направят разликата между успеха или неуспеха при усвояването на добри маниери:
 
 • Осигурете на децата топла и безопасна домашна среда. Това ще спомогне за повишаване на емоционалната им интелигентност. Средата, в която ще расте детето ви, е много важна за по-нататъшното му развитие.
   
 • Да гарантирате, че те са обичани и приемани, независимо от техните емоции/чувства.
 • Да не им крещим, да не ги наказваме и да не бъдем агресивни, защото тогава те ще се държат по определен начин просто от страх, без да разбират защо трябва да имат добри маниери.
   
 • Нека им дадем пример за подражание, защото силата на примера е най-голяма. Децата подражават много на възрастните около тях, така че нека бъдем положителен пример за подражание за нашите деца.
   
 • Нека ги научим на съпричастност, да разбираме техните емоции, но и деликатно да им обясняваме как се чувства другият човек, когато не се държим добре.
   
 • Нека бъдем спокойни, но твърди в обясняването на правилата, така че децата да разберат, че това е сериозно.
   
 • Четете им различни книги. Децата са много отворени към историите и ще учат по-лесно, ако им четем.
   
 • Нека играем ролеви игри и да ги насърчаваме да играят с любимите си играчки. Например, нека си поиграем на детска градина. Чукаме на вратата, поздравяваме, сядаме на местата си, казваме "Моля", когато искаме нещо, и "Благодаря", когато го получим. Друг пример би бил да играем, че имаме празнична вечеря като семейство и така да им покажем как подреждаме масата, как се държим на масата, как се храним и т.н.

 • Нека бъдем много търпеливи, защото ще има много ситуации, в които няма да видим незабавния ефект от полученото образование. Някои деца са много срамежливи и говорят много бавно, но това не означава, че няма да бъдат учтиви. С търпение, топлота и любов в даден момент те ще разберат защо е важно да се държат учтиво.

altЕто някои правила за добри маниери, които децата трябва да усвоят още в ранните си години:
 
1. Поздрав. Много е важно да научите децата да поздравяват хората, които познават, или тези, с които искат да започнат разговор. Не бива обаче да се разстройваме, ако детето не иска да поздрави непознат, с когото няма връзка. Топло обясняваме, че поздравът с усмивка може да направи нечий ден по-добър. Също така се усмихваме и казваме "Добро утро", когато се събуди, и "Лека нощ" преди лягане. Така той ще се научи да отвръща на поздрава. В детската градина или в училище детето ви трябва да каже първо "Здравей".
 
2. Силата на "Моля" и "Благодаря". Тези две думи ще направят огромна разлика в живота на детето ви и след като то разбере тяхната почти магическа сила, със сигурност няма да се колебае да ги използва. На дете, което използва думата "Моля", е трудно да се откаже, а "Благодаря" показва признателност и благодарност за това, което е получило, и може да положи основите на красиви отношения между двама души, основани на уважение. Когато молим детето за нещо, не се колебаем да използваме "Моля", а след като молбата е изпълнена, не забравяме да благодарим.
 
3. Извинете ме. Когато детето направи грешка, то трябва да знае, че извиненията имат голямо значение. Като покажат, че съжаляват за стореното, грешката им се прощава наполовина.

4. Не прекъсвайте дискусията. Това е правилото, което според мен най-трудно се усвоява от децата. Децата често се намесват в дискусиите на възрастните и не го правят от злоба, а защото имат нужда от внимание. От тяхна гледна точка това, което имат да кажат, е много важно и те трябва да бъдат изслушани. Не бива да им се караме, а да им обясним, че не е хубаво да се намесват в дискусия, освен ако тя не е наистина важна, и да кажат "Извинете", ако го направят. Прекъсванията, последвани от извинения, привличат вниманието и детето ще бъде изслушано и включено в разговора.

5. Да се научите да чукате на врата. Всеки път, когато влизаме в някое помещение, независимо дали е стаята на родителите, тоалетната или класната стая в детската градина/училището, е хубаво първо да почукаме. По този начин избягваме да създаваме неудобства и да бъдем нежеланият гост.
 
alt6. Нека бъдем дипломатични. Дипломацията е изкуство, от което можем само да спечелим. Учим детето, че не е хубаво да обиждаме някого, защото и то не би се чувствало добре, ако някой казва всичко за него без филтри. Да избягваме да правим забележки като "Ти си дебел" или "Ти си грозен", защото те могат да разрушат красиви взаимоотношения.
 
7. Как се държим на масата. Много е важно да играем с децата ролеви игри и да им показваме как да се държат цивилизовано, когато се хранят: да сядат, да не говорят с пълна уста, да използват правилно приборите и т.н.
 
В допълнение към тези правила за добро възпитание трябва да ги научим също да поставят ръка пред устата си, когато кихат или кашлят, да не си бъркат в носа на публични места, да не плюят, да не бъдат непослушни, да не хвърлят боклуци на пода и т.н. Родителите имат най-важната роля във възпитанието на децата в ранните години. Ето защо трябва да се отнасяме сериозно към тази роля и да бъдем положителен пример за подражание на нашите деца. Здравият разум се научава, той се възпитава. Резултатите рано или късно ще се видят, а 7-те години вкъщи никога не се забравят.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: