Как да отгледаме упорито, никога неотказващо се дете

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
altРодителите правят всичко възможно, за да предпазят децата си от разочарования, от неща, които ги плашат или разстройват. Естествено е да искаме те да имат възможно най-лесния и най-добър живот. Но не можем да държим трудностите настрана завинаги, така че най-доброто решение е да им дадем инструментите за справяне, като им вдъхнем увереност в собствените им сили и оптимизъм, за да продължат напред. Специалистите наричат това качество "сила на характера". Това е черта, която може да бъде научена, и дава на детето, а следователно и на бъдещия възрастен, способността да продължи да търси решения на проблемите, дори и да се е проваляло многократно. Освен това му е по-лесно да се възстанови от грешка и да се поучи от нея за следващото предизвикателство. Научете детето си още от ранна възраст да бъде упорито и това ще му послужи до края на живота му. Разбира се, в съвременния свят, в който незабавното удовлетворение е гарантирано, а цифровите устройства предлагат лесно бягство, когато стане трудно, може да е трудно да им покажем как да развиват психическа устойчивост, но това е по-важно от всякога. Няма рецепта за успех и резултатите не се постигат за една нощ, но родителите също трябва да се научат да упорстват. Ето как:
 

1. Окуражавайте детето си, като хвалите усилията и напредъка, а не резултатите

altВсички ние се нуждаем от похвали, а децата - още повече. Но е важно как хвалите детето си. Експертите ни съветват да се съсредоточим върху насърчаването на стратегиите, напредъка и усилията, а не на крайния резултат. Хвалете го за това, че работи усърдно, фокусира се върху намирането на добро решение, проявява търпение и решителност. С други думи, хвалете усилията, а не резултатите.

 
Карол С. Дуек, професор по психология в Станфордския университет и специалист по мотивация, е установила в своите изследвания, че когато децата са хвалени за резултати ("Каква хубава рисунка си направил!") или умения ("Колко си добър в плуването!"), те са склонни да се отказват по-лесно, когато им е трудно. И обратното, когато ги хвалят за усилията ("Сигурно си работил много за това! Браво!"), те са по-склонни да упорстват, защото успехът се приравнява с упорита работа. Детето ще израсне с идеята, че когато работи усилено и продължава да опитва, може да преодолее проблемите, с които се сблъсква.

2. Стъпка по стъпка към крайната цел

Понякога успехът изглежда много далечен, а пътят към него - дълъг и труден. Трудно е да научите нов спорт или да направите нещо, което никога преди не сте правили. Ето защо е добре да дадете на децата "план за атака", за да не се плашат от предизвикателството, пред което са изправени. 
Например, ако искате да подредите пъзел и детето ви се разстройва, защото не разбира как да го направи, насърчете го първо да намери ъглите, след това краищата и след това да подреди всички парчета по цвят. Бавно картината ще придобие форма и следващите стъпки ще станат по-ясни.
 
Тази стратегия може да се прилага във всеки контекст и включва определяне на по-лесни стъпки, които водят до целта. Ако искате да го научите да кара ски, първо се съсредоточете върху стоенето на ските, след това върху основните движения и накрая върху движението в права равнина. Това няма да отнеме много време и вашето мъниче ще се спуска по склона с удоволствие.

alt3. Научете го да управлява емоциите и чувствата си

Всяко дете трябва да знае, че няма нищо лошо в чувствата, които изпитва, дори когато те не са положителни. Негативното поведение трябва да се разглежда като такова и да се управлява чрез поставяне на граници. И тук всеки родител знае най-добре какво работи за неговото дете. Въпреки това чувствата, които се крият зад поведението, не трябва да се пренебрегват. Говорете с детето си и го научете как да се справя с тези чувства и емоции. Помислете заедно за начините за справяне с проблемите, които то изпитва, и за предотвратяването им в бъдеще.
 

4. Помогнете му да види, че неуспехът е част от живота

Страхът от провал може да накара децата да не искат да опитват нови или състезателни дейности, които възприемат като трудни. Те се страхуват, че ще се провалят, ще се засрамят и ще разочароват родителите си. Ето защо е добре да научите детето си, че неуспехите и провалите са съществена част от процеса на учене, а истинският провал е да не се опитва.
 
Начинът, по който децата се отнасят към неуспеха, може да им помогне да учат и да растат. Не е важно да бъдат най-добрите в нещо, а да се усъвършенстват.

alt5. Бъдете модел за подражание!

Показвайте постоянство пред детето си и то ще се научи от него. С други думи, давайте пример за подражание. Опитвайте нови дейности и неща заедно с детето си.
 
Бъдете спокойни и последователни. Признайте грешките си, когато се случат, и поговорете с детето си как ще се държите следващия път в същия контекст, за да вървят нещата по-добре.
 
Източник:la-doi-pasi.roПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да отгледаме упорито, никога неотказващо се дете - 3.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: