10 съвета за дълъг и здравословен живот

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
altВсеки иска да остане здрав и във форма възможно най-дълго. С помощта на здравословния начин на живот можем да дадем своя личен принос за това. Най-важните фактори са храненето, отказът от вредни вещества и пдвижението и сънят, оложителната нагласа. Здравословният начин на живот ще ви помогне да останете във форма до дълбока старост. Затова ви предлагаме 10 съвета, които можете да следвате, за да запазите здравето и качеството си на живот в дългосрочен план:


1. Здравословно хранене

Малко неща са по-важни за вашето здраве от здравословното хранене. Яжте поне пет порции плодове и зеленчуци на ден, за предпочитане сурови, от всички цветове и разновидности. Малко месо, много растителни въглехидрати, много бобови растения, нискомаслени млечни продукти и малко мазнини - това не само ще поддържа жизнените ви функции, но и ще укрепи имунната ви система.

2. Хидратирайте се обилно

Липсата на вода се отразява на човешкото тяло: водата е важен елемент в съдържанието на клетките, основен компонент на кръвта. Недостатъчната хидратация ще се отрази на притока на кръв. Цялото тяло ще бъде по-слабо подхранено, ще пострадат мозъчният капацитет и силата на концентрация. За хидратация използвайте вода, плодови сокове или билков чай. Германското дружество по хранене препоръчва на възрастните да консумират минимум два литра течности дневно.

alt3. Редовно движение

Редовното спортуване за издръжливост е полезно както за тялото, така и за ума и е най-добрият начин да поддържате тялото си във форма. Спортът помага за укрепване на защитните сили на организма, за намаляване на симптомите на стрес и за предотвратяване на заболявания на сърцето и кръвоносната система, диабет, наднормено тегло и остеопороза. С напредването на възрастта дори умственият капацитет има полза от спортуването.
 
Всяка форма на физическо движение спомага за повишаване на благосъстоянието: за да се избегнат заболявания, се препоръчва минимум 30 минути леки физически упражнения 5-7 пъти седмично. Никога не е късно да започнете да спортувате. Дори хората, които започват в по-напреднала възраст, веднага се възползват от положителните ефекти на движението.

4. Много свеж въздух и светлина

Кислородът събужда жизнения дух и мобилизира издръжливостта на организма. Ето защо е важно да излизате навън всеки ден, включително и през зимата. Друг благоприятен ефект от разходките на открито: излагаме се на светлина, която оказва положително влияние върху настроението ни. Чрез излагането на светлина ние произвеждаме нервен предавател, наречен серотонин, който помага за подобряване на общото ни настроение. Дори в мрачни дни естествената светлина е много по-ярка от тази в затворени помещения. Освен това светлината е важна за производството на витамин D - от съществено значение за силните кости.

alt5. Релаксация за намиране на баланс

Стресът, хаосът и психическият натиск се отразяват на устойчивостта. Дисбалансът между стрес и релаксация може да доведе до тежки психически и физически заболявания. Затова, когато стресът и възбудата излязат извън контрол, е време да направите крачка назад. Техники за релаксация като автогенно обучение, прогресивна мускулна релаксация по метода на Якобсен (редуването на напрягане и отпускане на различни мускулни групи води до състояние на дълбока релаксация) или йога ще ви помогнат да възстановите баланса и спокойствието си.

6. Достатъчен и редовен режим на сън

Сънят е основна потребност, която трябва да се задоволява редовно, както и храненето и хидратацията. Сънят е от съществено значение за живота и е основно условие за развитие, благополучие и здраве. По време на сън метаболизмът се забавя, като оставя място на механизмите за възстановяване да поемат контрола.
 
Имунната система, храносмилането, кръвоносната система и сърцето, нервната система и мозъкът се нуждаят от сън, за да се възстановят. Така съвременните проучвания показват, че хората, които редовно спят малко, са изложени на по-голям риск от сърдечен удар.

alt7. Редовен умствен джогинг

"Работата удължава живота, безделието го съкращава" - тази поговорка се отнася както за тялото, така и за психиката ни. Защото също като мускулите, мозъкът трябва да се поддържа активен през целия живот. Ако сивото вещество не се поддържа в движение, то започва да се разпада. И обратното, мозъкът може да бъде трениран като мускул. За да поддържате психическа форма, трябва да тренирате сивото си вещество ежедневно.

8. Вредни вещества, рискове за здравето

Тютюнопушенето е вредно за вашето здраве - всяка една цигара! Въпреки това никога не е късно да се откажете от пушенето. Здравето ви ще се възползва дори ако откажете цигарите след години на никотинова зависимост. Така 10 години след отказването от тютюнопушенето рискът от рак на белия дроб е равен на този при непушачите. Същото важи и за нарушенията на кръвоносната система и сърдечните заболявания след 15 години.
 
Умерената консумация на алкохол по принцип не е вредна. Умерената консумация дори може да има положителни ефекти. Уверете се обаче, че не консумирате повече от една малка чаша алкохол, последвана от няколко дни почивка, защото не съществува такова нещо като безопасна консумация на алкохол.

alt9. Здравословни взаимоотношения

Независимо дали ни харесва, или не, всеки от нас е част от мрежа от взаимоотношения. Успешните взаимоотношения са важен фактор за качеството на живот, психическото и физическото здраве. Живите и пълноценни взаимоотношения започват със здравословни отношения със себе си и живота.

10. Положително отношение

Хората с положителна нагласа в живота имат по-добри стратегии за психическо справяне. Те приемат по-малко стрес, като по този начин запазват защитните си сили. Освен това хората с положителна нагласа са по-склонни да практикуват самоирония, като по този начин проявяват суверенитет и спокойствие.

Откритостта, например при общуването с хора с различен опит и начин на живот, ще ви помогне да останете гъвкави. Тъй като тези, които са хванати в капана на едни и същи повтарящи се модели на живот, ограничават излагането си на преживявания, те губят възможността да поддържат мозъка си активен.


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

10 съвета за дълъг и здравословен живот - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: