Циганин, ама внос!

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Да си мургав и да не се справяш перфектно с българския език е наистина предизвикателство пред живеещите в България. Лепват ти етикета „Циганин” и с него ти приписват и определени качества. Не всеки смугъл човек, който виждаме обаче е от малцинствената група. 


Да си иракчанин, развиващ бизнес в България, е начин да провокираш и

провериш чувството си за хумор. Така е в живота и на мой познат, който ще наричам Джамал, макар това да не е истинското му име.

Джамал е роден в Ирак, но е гражданин са света. Живял в различни държави от детството си, владеещ перфектно пет езика, накрая се е установил в България, заради жената покорила сърцето му, с която вече имат две деца. За факта, че навсякъде го приемат като циганин, той говори с шега.

„Циганин, ама внос” е неговото определение за самия него. Измислил го в данъчното, подавайки документи и чакайки на километрична опашка. За да може да свърши всички бюрократични изисквания и да подаде нужните документи по всички етажи наема шляещ се пред данъчното ром да чака вместо него на една от опашките. Когато наближава реда му да влезе в стаята, плаща уговореното на момчето-заместник и застава в опашката. Лелката зад него решава да въведе ред „Хей ти, защо се пререждаш?”, той кротко отговорил „Не се прережда. Циганинът пазил ред за мене!”. Лелката атакувала отново „А той като е циганин, ти какъв си?”, а Джамал се засмял „И аз съм циганин, ама внос!”. И така започва определението за себе си.

Друг случай, с който се шегуваме и показва предубедеността на нашенци е още от първите му дни в България. С приятелката си /по настоящем съпруга/ седят в сепаре и си говорят на английски за негово улеснение. Група младежи близо до тях ги слушат известно време и заключват „Мале, гледай тоя циганин дето сваля чужденката, как добре шпреха английски!”.

Предубедени сме спор няма. Малко матова боя в кожата, развален български и вече сме лепнали етикета. Лошото е, че освен определението „циганин” приписваме на хората и определени качества. Доверие и симпатии даром не даваме. Но пък добре си го е казал народа „По външния вид посрещаме, по ума изпращаме”. Нека не съдим прибързано кой какъв е, само защото някой е различен.Силва Коен

  ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Циганин, ама внос! - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: