Умеете ли да говорите пред публика?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Умеете ли да говорите пред публика
 
На всеки човек в живота има моменти, в които може да се наложи да държи реч пред аудитория. Дали това ще са група колеги, непознати, студенти или някоя друга общност изправянето пред всички и привличането на вниманието им в повечето случаи създава безпокойство.

За да сведете страха си до минимум трябва предварително да се подготвите. Няколко лесни стъпки и малко време ще ви помогнат да се изправите уверени пред групата и да се справите с речта блестящо.

1. Изберете тема, която да представите на публиката. Подберете така думите си, че да са интересни на тези, пред които ще говорите.

 
2. Подгответе предварително няколко основни точки, по които да говорите. Започнете с въведение и накрая достигнете до някакво логическо заключение. Подредете основните точки на речта по ред, по който ще ги презентирате.

3. Обмислете количеството време, което ще ви е необходими за да говорите. Когато репетирате в дома си речта засечете колко точно време ви отнема.

4. Постарайте се въведението да е интересно. Започнете с някакъв въпрос или история която засяга групата.

5. Позволете на публиката да знае кога наближава края на речта. Не прекратявайте представянето рязко.

6. Подредете встъплението и заключението на отделни листа. Това ще ви помогне да се ориентирате по - бързо в случай че гледате към публиката. Подчертайте ключовите думи с маркер. Тези думи ще бъдат вашата насока, за да можете бързо да се ориентирате по всяка една точка.

7. Упражнявайте се ежедневно до деня на вашата реч. Репетирайте пред близките си и вижте ще задържите ли тяхното внимание през цялото време.

8. Подгответе се за важния ден. Наспете се добре. Уверете се, че всичко необходимо е направено. Прецизно подгответе дрехите и обувките си, докато говорите вашите слушатели ще могат да видят всеки детайл от облеклото ви.

9. Преди самата презентация погледнете отражението си, за да сте уверени че прическата, грима и вида ви са перфектни. Усмихнете се!

как да говорим пред публика

10. Поддържайте зрителен контакт и говорете високо, така че публиката да ви чува. Създайте впечатление, че сте безкрайно заинтригуван от темата.

11. Избягвайте постоянното дословно четене на речта. Не искате да приличате на робот, нали?

12. Не прекалявайте с жестикулирането и едновременно не стойте като караул без да мръдвате – трябва поне да изглеждате отпуснат и владеещ положението.

13. Ако усетите, че губите аудиторията спрете за момент или пуснете уместна шега, за да си възвърнете вниманието им. Нищо сексистко, расистко, вулгарно или грубо не би било удачно в случая.

14. Не забравяйте да благодарите за вниманието в края на речта.

Силва КоенПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Умеете ли да говорите пред публика? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: